2011-11-03

Kelj

Stock photo: organic savoy cabbage by Ayla87 on sxc.hu
Pripremili ste čips od kelja prema receptu za "kale chips", ali miris je bio jako neugodan dok se pekao, a ni okus nije bio nešto? Popili ste zeleni smoothie sa sirovim keljom i poslije umirali od bolova u trbuhu? Pojeli ste kelj sirov u salati s istim rezultatima?

Ne shvaćate tu opsjednutost keljom, pisanje pjesama kelju, zahvalnost za postojanje kelja na blogovima i drugim stranicama na engleskom jeziku. Vama je varivo od kelja fino, ali, to je to, nećete ga sad dizati u nebesa.

Bit će da koristite krivu biljku - savojski kupus. Ovo lijevo na slici je savojski kupus kojeg u hrvatskom jeziku pogrešno nazivaju keljom. Ni pjesme, ni zahvalnost, a ni recepti nisu za taj kupus, nego za njegovog rođaka.

Kelj ne formira glave. Kelj izgleda ovako:

list kovrčavog kelja (C) Enola Knezevic 2011


Tko god je prvi savojski kupus u hrvatskom jeziku nazvao keljom, ima na savjesti sve nas koji smo upropastili jelo krivim povrćem. Slična zabuna postoji i u nekim drugim jezicima. Na slovenskom se i kelj i savojski kupus nazivaju ohrovt. Pravi kelj se, da bi se razlikovao od savojskog kupusa, ponekad naziva kodrolistni ohrovt, na hrvatskom kovrčavi kelj. No, i savojski kupus ima kovrčave listove, takav naziv ne pomaže protiv zabune, pogotovo ne onima koji nikad nisu uživo vidjeli pravi kelj.

list kovrčavog kelja (C) Enola Knezevic 2011


Dobar je savojski kupus, daleko od toga da nije. Ali, nije kao kelj. Ista masa kelja sadrži 6.5 puta više omega 3 masnih kiselina, gotovo 4 puta više kalcija, 15 puta više (pro)vitamina A, gotovo 12 puta više vitamina K, gotovo 4 puta više vitamina C itd. I ne uzrokuje probavne probleme ako je sirov ili tek lagano propirjan. I finiji je.

Nastojat ću u narednim postovima dati do znanja kad se u nekom jelu koristi baš kelj, a kad savojski kupus. Ako napišem samo "kelj", mislim na kovrčavi, bezglavi kelj.

3 comments:

  1. Gdje ima za kupiti pravi, kovrcavi kelj?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bilo ga je u bio&bio, ali već mjesecima ga nemaju :(

      Delete
  2. svaka cast! vidim ja po receptima koje googlam da nije to ista stvar :)

    ReplyDelete