2012-03-17

Medjool datulje

Divne velike slatke Medjool datulje, koje se tope u ustima, bez gumenaste kože koju bi trebalo bjesomučno žvakati, već par mjeseci se mogu kupiti i u Hrvatskoj. Mercator ih prodaje, po devedesetak kuna za kilu. Zvuči puno, ali vrijede svake lipe, a osim toga, vani su uglavnom još i skuplje.

Sirovojedi (raw foodisti) ih koriste izmiksane s orašastim plodovima kao kore za sirove kolače, ili za zaslađivanje domaćeg bademovog mlijeka. No ja ih radije pojedem samo tako, punjene raznim orašastim plodovima. Već same kombinacije raznih orašastih plodova i datulja podsjećaju okusom na kolače, a to je posebno izraženo kad se koriste makadamija oraščići, koji su već sami po sebi ukusni poput kolača.


Medjool datulje punjene orašastim plodovima (C) Enola Knezevic 2012

Medjool datulje punjene orašastim plodovima

Sastojci:
Medjool datulje
Orašasti plodovi po želji: orasi, makadamija oraščići, lješnjaci (sirovi ili prženi), pinjoli, indijski oraščići, bademi...

Priprema: 
Razrežite Medjool datulje po dužini. Izvadite sjemenke. Napunite orašastim plodovima, koliko ih stane. Pojedite.  

Napomena: 
Nezasoljene makadamija orahe možete kupiti u Mercatoru.

Sjemenke datulja posadite i uzgojite si palmu. Ili, ako vi sami nemate zeleni palac, dajte nekome tko ga ima da vam uzgoji palmu.

No comments:

Post a Comment