2012-05-04

Veganski Nutella keksi

Inspiracija za ove kekse bio mi je mnogima omiljen, ali nažalost neveganski, namaz Nutella. Lješnjaci i čokolada su tu, a mlijeko (bilo koje vrste) je nepotrebno. Priprema je brza, ako se ne računa čekanje. Neću vas zamarati valjanjem tijesta, rezanjem izrezivačima, ponovnim valjanjem da se upotrijebi ostatak i tako dalje. Keksi će se vrlo brzo pojesti bez obzira na to kako izgledaju.

Ovi keksi jesu veganski, ali su jako kalorični, jako slatki, pripremljeni s bijelim šećerom i brašnom, tako da ipak nemojte pretjerivati s njima. Pojesti 2-3 keksa je u redu, ali nemojte sad poput mene odjednom pojesti 16 komada.

veganski nutella keksi i crni čaj (C) Enola Knezevic 2012

Nutella keksi

Sastojci (za 40 keksa):
150 g oštrog brašna
1/4 čajne žličice soli
1/2 čajne žličice praška za pecivo
75 g bijelog šećera
100 g čokolade u prahu ili naribane čokolade za kuhanje 
50 g mljevenih lješnjaka
75 g veganskog margarina

Priprema:
Margarin izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pripreme tijesta. 

Brašno, sol i prašak za pecivo zajedno prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, mljevene lješnjake i čokoladu te promiješajte pjenjačom. 

Izmrvite margarin u suhe sastojke i umiješajte pomoću pastry blendera, dva noža paralelnih oštrica, multipraktika ili prstima dok ne nastane smjesa koja se drži zajedno. 

Na radnu površinu položite pola metra plastične folije za hranu (ukoliko nemate plastičnu, možete upotrijebiti aluminijsku foliju) dužom stranicom prema sebi. Tijesto za kekse izvadite na foliju i oblikujte valjak ("kobasicu") duljine oko 40 cm. Ne mora biti savršen valjak. Omotajte tijesto folijom i zavrnite krajeve. Ukoliko želite, možete ga ovako omotanog dodatno oblikovati valjanjem po radnoj površini. Tijesto stavite u hladnjak na dva sata.

Ugrijte pećnicu na 175°C. Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili upotrijebite neprijanjajuću silikonsku foliju za pečenje. 

Valjak tijesta izvadite iz plastične folije. Narežite ga na ploškice debljine 1 cm koje rasporedite po papiru za pečenje pazeći da ih ne stavite preblizu jer će se zbog praška za pecivo malo raširiti. Pecite 15 minuta. Izvadite kekse iz pećnice i stavite na rešetku da se ohlade. Ono što se ne pojede u roku par sati zatvorite u kutiju. Keksi tako mogu stajati na sobnoj temperaturi barem tjedan dana.

veganski nutella keksi (C) Enola Knezevic 2012

Napomena:
Veganski margarin možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i u Mercatoru. Manje više sve čokolade za kuhanje su veganske, ali, za svaki slučaj, provjerite sastav. Kraš čokolada u prahu je veganska.

Ukoliko ne možete naći mljevene lješnjake napravite ih sami. Da bi bili finiji, lješnjake prije mljevenja treba tostirati. Otkad su mi nekoliko puta zagorili u pećnici, tostiram ih u mikrovalnoj pećnici. Suprotno uvriježenom vjerovanju, mikrovalna pećnica ne grije samo vodu, ona grije i ulje, i to brže nego vodu. Koristim poklopac vatrostalne posude po kojem rasporedim 150 g lješnjaka. Tostiram na 800 W (to je maksimum moje mikrovalne pećnice) oko 5 minuta tijekom kojih ih dvaput promiješam. Nakon tostiranja pustim ih da se malo ohlade, zavežem u kuhinjsku krpu i trljam da se oljušte. U redu je ako na lješnjacima ostane malo ljuskica. 

Za mljevenje lješnjaka i ribanje čokolade koristim običan ručni mlinac za orahe.

2 comments:

  1. Juhu! Sta mislis da li bi recept upalio sa kokosovim uljem umjesto margarina? I npr rizinim brasnom umjesto ostrog? :)

    ReplyDelete
  2. Sigurno bi radilo s kokosovim uljem, ali bi vjerojatno trebao dodatak vode. Margarini koji se danas prodaju su mjesavina biljnih ulja (u pravilu cvrstih, zasicenih poput kokosovog), vode i nekog emulgatora poput lecitina, dakle vjerojatno bi trebalo dio margarina zamijeniti kokosovim uljem, a dio vodom.

    Sto se tice rizinog brasna, nemam iskustva. Gluten je manje bitan kod samih keksa, i definitivno se moze napraviti kekse od bezglutenskog brasna, ali mozda je bolje koristiti gotovu kupovnu smjesu. U takvim smjesama osim brasna neke bezglutenske zitarice nalazi se i biljna guma, poput guar gume ili ksantan gume, koja donekle nadomjesti svojstva glutena.

    ReplyDelete