2012-06-30

Kinpira od šparoga

U zadnje vrijeme šparoge najčešće pripremam u pećnici s wasabijem, prema ovom receptu Susan Voisin s bloga Fat-Free Vegan Kitchen.

Manje više svi recepti savjetuju da šparoge prelomimo i da ćemo u jednoj ruci dobiti drvenasti dio, a u drugoj mekani dio. To nije istina. Šparoge nemaju neku magičnu točku lomljenja.

Ako i lomite šparoge, nemojte bacati drvenaste krajeve. Možete ih iskoristiti za temeljac za juhu, no, kinpira je jelo u kojem žilavija tekstura ne smeta.

Kinpira od šparoga (C) Enola Knezevic 2012


Kinpira od šparoga

Sastojci:
150 g tvrđih krajeva šparoga (od oko pola kg šparoga)
1/2 jušne žlice ulja (7 g)
1 jušna žlica tostiranog, djelomično samljevenog integralnog sezama (7 g)
1 jušna žlica soja sosa (15 g)

Priprema:
Šparoge narežite na tanke štapiće, debele oko 3 mm (tanje stabljike narežite na 4, a deblje na 8 štapića). Ugrijte ulje u posudi s neprijanjajućim slojem na jakoj vatri. Dodajte štapiće šparoga i pržite nekoliko minuta, dok mjestimice ne porumene, uz povrememeno miješanje. Zalijte soja sosom i pržite još minutu neprekidno miješajući da se soja sos ravnomjerno rasporedi. Skinite s vatre, dodajte sezam i još jednom dobro promiješajte.

Napomena:
Umjesto sezama (ili uz sezam) možete upotrijebiti i čajnu žličicu wasabi praha.

2012-06-25

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića

Sirovojedi i alergični na soju često koriste indijske oraščiće za veganska vrhnja i sireve (iako indijski oraščići koji se mogu nabaviti u običnim prodavaonicama u pravilu nisu sirovi). Zbog svog blagog okusa, indijski oraščići mogu poslužiti i za pripremu veganskog vrhnja i sireva koji će se upotrijebiti u slasticama. Prije sam pisala o veganskom "kozjem siru" od indijskih oraščića, a na sličan način, samo puno jednostavnije, priprema se vegansko vrhnje od indijskih oraščića.

Vegansko vrhnje od indijskih oraščića

Sastojci:
200 g indijskih oraščića, neprženih i nezasoljenih
250 ml vode (2.5 dl, 1 šalica)
Voda za namakanje

Priprema:
Namačite indijske oraščiće u vodi 5 sati. Ako ćete ih namakati duže ili preko noći, stavite ih u hladnjak. Ocijedite indijske oraščiće i isperite ih. Dobit ćete oko 250 g namočenih indijskih oraščića. Stavite ih u posudu blendera, zajedno s 250 ml vode i blendajte, najprije na manjoj, a zatim na većoj brzini, dok ne dobijete glatku kremu. Dobili ste malo gušće vegansko vrhnje. Ako vam treba rjeđe vegansko vrhnje, poput sojinog vrhnja za kuhanje, razrijedite ga vodom. Vrhnje od indijskih oraščića može stajati u hladnjaku 3 dana.

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića (C) Enola Knezevic 2012


Krumpir salata s kremastim dressingom

Sastojci (za 2 porcije kao prilog ili 4 porcije kao salata):
Oko 750 g čvrstih / voštanih krumpira (koji drže oblik kad su kuhani)
Polovica jedne male glavice luka (oko 30 g)

Za dressing:
150 g vrhnja od indijskih oraščića
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica senfa (5 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
3 prstohvata sušenog kopra

Priprema:
Krumpire dobro operite. Kuhajte ih u vodi na laganoj vatri dok ne bude lako probosti ih viljuškom (oko sat vremena, ovisno o veličini krumpira). Potopite kuhane krumpire u hladnu vodu. 

U međuvremenu pripremite dressing. Pomiješajte sve sastojke dressinga i dobro pjenjačom izmiješajte.

Kad su krumpiri ohlađeni, narežite ih na komadiće veličine zalogaja (ne treba ih guliti). Luk narežite na tanke polukolutiće i dodajte ga krumpiru protrljavši ga između prstiju da se slojevi odvoje. Prelijte dressingom, promiješajte i malo ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 

2012-06-20

Kres i o zamrzavanju tofua

Ove riže se sjećate iz furikake posta:

Teriyaki tofu s kresom i riža sa sezam - nori - shiso furikake (C) Enola Knezevic 2012

Ali, koji su to prilozi uz rižu? Tofu prepoznajete, no to nije običan tofu. 

Blok tofua sam najprije zamrznula u njegovom pakiranju. Zamrzavanje mijenja teksturu tofua, čini ga zrnatijim, izvlači vodu iz njega i uzrokuje da bolje upija marinadu. Tofu je potrebno držati u zamrzivaču barem 48 sati, a može ga se držati mjesecima. Ukoliko naiđete na rasprodaju tofua zbog skorog isteka roka trajanja, kupite onoliko koliko vam stane u zamrzivač, isplati se. 

Da biste odmznuli smrznuti tofu, večer prije ga stavite u hladnjak, ili ga možete na brzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Iz tako odmrznutog tofua jednostavno je istisnuti vodu, a možete ga i prešati, što sam opisala u ovom receptu. Zatim tofu marinirajte u marinadi po izboru. Ovdje sam koristila samo kupovni teriyaki sos.

Pržite na srednje jakoj vatri na malo ulja s obje strane minutu-dvije.

A što je to na tofuu? 

Teriyaki tofu s kresom (C) Enola Knezevic 2012

To je kres, vrsta kupusnjača. Kres je vjerojatno najjednostavnije uzgojiti kod kuće od svih biljaka.

Kres (C) Enola Knezevic 2012

Ima lagano papreni okus, poput svoje rođakinje potočarke. Fin je i u sendvičima i salatama. Količina posuta po tofuu na prvoj slici ima svega 4 kcal, ali zadovoljava 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Odustala sam od klijanja kresa jer je sjemenke nemoguće isprati zbog gela kojeg ispuštaju, a ako ih ne ispirem (što nije potrebno prema nekim uputama), ne usuđujem ih se ni jesti. Zato uzgajam mladice. Posijem ih po tankom sloju zemlje na tanjuru i nekoliko puta na dan poprskam vodom. Držim ih na prozorskoj dasci. Nakon tjedan dana mladice su spremne za jelo. Kad su visoke 5 cm, odrežem ih škarama i operem u cjedilu. Osušim ih laganim tapkanjem kuhinjskom krpom da ne bi previše smočile jelo i pospem po kojem god jelu. Znam ih čak i same jesti.

Sjeme kresa za klijanje i klice kresa možete kupiti u Moj Bio prodavaonici i Internet trgovini. Sjeme kresa prodaje i Biodar Internet trgovina sirove hrane. Teriyaki sos marke Kikkoman možete kupiti u svakom većem supermarketu. Teriyaki sos možete i sami napraviti tako da pomiješate jednake količine soja sosa i mirina - slatkog vina od riže za kuhanje. Iako je lakše naći gotov teriyaki sos nego mirin, mirin je dobro imati za japanska jela. Možete ga kupiti u Mercatoru, bio&bio i Gardenu.

2012-06-15

Salata od komorača i naranči

Nakon sirovog dipa, evo i jedne sirove salate koja osvježava u vrijeme paklenih vrućina. Klasičnoj kombinaciji naranče i komorača, koji se izvrsno nadopunjuju, dodala sam svoj omiljeni umeboshi ocat i nešto zelenjave. 

Salata od komorača i naranči (C) Enola Knezevic 2012

Salata od komorača i naranči

Sastojci (za 4 porcije):
1 gomolj komorača (oko 200 g jestivog materijala)
3 naranče (oko 250 g fileta naranči)
100 g mladog luka (2-4 komada)
200 g zelene salate, primjerice, puterice
1 jušna žlica umeboshi octa (15 g)

Priprema:
Odrežite gornji zeleni dio komorača (možete ga sačuvati za temeljac za juhu). Komorač narežite na tanke tanke trakice, najbolje guljačem krumpira. 

Naranče filetirajte kako je opisano ovdje. Listove zelene salate operite, osušite i natrgajte na komadiće veličine zalogaja. Mladi luk narežite na kolutiće debljine 0.5-1 cm. 

Sve sastojke stavite u zdjelu, prelijte umeboshi octom i lagano promiješajte rukama pazeći da ih ne zgnječite. Poslužite u zdjelicama.

Napomena:
Umjesto umeboshi octa možete koristiti i neki drugi ocat. Budući da je umeboshi ocat slan, a ostali nisu, vjerojatno ćete za maksimalno naglašavanje okusa trebati dodati malo soli.

2012-06-10

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Ovo je jako jednostavno i brzo, a opet fino jelo. U zadnje vrijeme ga pripremam svaki tjedan. Umak od kikirikija možete poslužiti i uz drugo povrće (kuhano ili sirovo), te uz prženi tofu, seitan ili tempeh.

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija (C) Enola Knezevic 2012

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Sastojci (za 4 porcije):
Brokula:
1 kg brokule
 Voda za kuhanje na pari

Umak:
6 jušnih žlica kikiriki maslaca (oko 100 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica soli, ukoliko koristite nezasoljen kikiriki maslac (6 g)
Voda od kuhanja brokule

Priprema:
Brokula:
Odvojite cvjetiće brokule (stabljike sačuvajte za kinpiru ili za povrtni temeljac za juhu). Cvjetiće brokule kuhajte na pari dok ne budu željene tvrdoće (osobno volim da ostanu al dente). Kad je brokula kuhana, šokirajte ju: ubacite ju u zdjelu hladne vode da bi se zaustavilo kuhanje i očuvala boja. 

Umak:
Umak pripremite čim je brokula kuhana jer se mora pripremati s vrućom vodom. Pomiješajte 180 ml (oko 3/4 šalice) vode od kuhanja brokule, kikiriki maslac, soja sos i sol (ako ju koristite). Dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

2012-06-05

Ružićasti smoothie

Ovaj smoothie je pun antioksidansa. Orašasti plodovi ili sjemenke dodaju se da bi se karotenoidi bolje apsorbirali (kraj toliko voća teško ih je okusiti). Može se dodati i ulje, ali cjelovitim namirnicama se osim masnoća dobiju i ostali korisni nutrijenti i fitokemikalije. 

Ružićasti smoothie (C) Enola Knezevic 2012

Ružićasti smoothie

Sastojci (za 3 porcije):
Sok 2 ružićasta grejpfruta (200 g)
4 oguljena kivija (200 g)
20 g orašastih plodova ili sjemenki, primjerice pinjola, badema, makadamija oraščića...
150 g smrznutih malina

Priprema:
Stavite sve sastojke osim smrznutih malina u blender. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa. Dodajte maline i blendajte prvo na najmanjoj, a zatim na većoj brzini, dok sve maline ne budu usitnjene. 

Napomena:
Ružićasti grejpfrut se ovdje koristi prvenstveno zbog antioksidansa likopena (kojeg također nalazimo u rajčicama i u lubenicama). Smoothie će biti ružićast i ako upotrijebite sok žutog grejpfruta.

Upotrijebite orašaste plodove ili sjemenke koje vaš blender može samljeti. Osobno sam koristila pinjole jer su mekani, a blender mi nije odveć snažan. 

Možete upotrijebiti i svježe maline, ali tad će smoothie biti puno rjeđi (manje viskozan).