2012-11-08

Kuharica All'italiana Rosanne Passione

Bio&bio je svakog ponedjeljka u listopadu uz kupnju proizvoda svoje robne marke bio&bio u vrijednosti barem 100 kn poklanjao mini kuharicu All'italiana autorice Rosanne Passione. Tako sam i ja dobila svoj primjerak.

Još davno sam kupila nekoliko mini kuharica iz biblioteke Mirisi i okusi Makronove, no nisam baš kuhala iz njih jer posjedujem i dosta veganskih kuharica iz inozemstva, koje su bliže mom ukusu i stilu kuhanja, s preciznijim uputama i istestiranim receptima. Međutim, u skladu s temom bloga, odlučila sam kuhati prema receptima iz kuharica koje se mogu kupiti u Hrvatskoj i recenzirati ih.

All'italiana - Rosanna Passione

Izvor: Planetopija
Kuharica, kao i ostale kuharice iz te biblioteke, je mala, sa svega 28 recepata. 

Na početku nas očekuje mala makrobiotička prodika, zašto kupovati samo hranu iz biouzgoja, izbjegavati smrznute namirnice i slično. Moraju malo izreklamirati svoju prodavaonicu hrane iz biouzgoja. Tko se u odabiru namirnica vodi spoznajama i dostignućima nutricionizma lako će zanemariti tih nekoliko stranica i prijeći na ono zbog čega je knjižicu i kupio ili posudio - kulinarske recepte.

Knjiga je lijepa. Uz svaki recept je fotografija jela u boji preko cijele stranice. Svaki recept zauzima dvije stranice: lijevo je fotografija jela, a desno recept, tako da tijekom kuhanja nije potrebno listati i prljati knjižicu. Tko je makar jednom bio iznenađen jelom za koje se ispostavilo da je sasvim drugačije od njegove predodžbe tog jela nakon čitanja recepta, znat će koliko su slike korisne, pogotovo kad se kuha za prigode u kojima je važna i estetika hrane.

Na prvo čitanje recepti djeluju nedorečeno. U mnogima nisu navedene količine nekih sastojaka, nego samo sastojci. Neiskusnim kuharima je problem kad i samo jedan sastojak nema navedenu makar približnu količinu, čak i ako se radi o soli koje različitim ljudima treba različita količina. Meni nije problem ako nije navedena količina soli, uz uvjet da je naveden broj porcija, onda znam da na 4 porcije glavnog jela ide 1 čajna žličica soli (ako se ne koristi druge slane sastojke poput soja sosa). Ali nije, uz recepte nije navedeno niti koliko ljudi mogu nahraniti, niti otprilike.

U nekim receptima se, iz nepoznatih mi razloga, koristi temeljac u prahu, uz vodu koju se spominje u pripremi, ali je nema navedene na popisu sastojaka. U jednom receptu koristi se normalni temeljac i navedena je njegova količina. Zašto igdje temeljac u prahu kad je temeljac jednostavno pripremiti? U Internet trgovini bio&bio ne mogu naći temeljac u prahu. Alnatura temeljac u prahu mi nije fin, previše se osjeti đumbir. Nije mi poznato da se u Hrvatskoj prodaje neki drugi veganski temeljac u prahu.

Ponekad su količine sastojaka navedene toliko neodređeno da mogu višestruko varirati. Primjerice, u jednom receptu navedeno je "8-10 kriški seitana". Koliko su široke, a koliko debele te kriške, ne piše. Možda misle na Annapurna seitan koji se prodaje već narezan (barem je tako bilo zadnji put kad sam ga kupila, od tad su prošle godine). Kako će količinu seitana odrediti oni koji ga sami pripremaju, ili oni koji kupuju neki brand seitana koji nije već narezan? Koliko je to "1 kriška bundeve"? U slučaju agara navedena je količina u žlicama, ali nije navedeno radi li se o agaru u prahu ili o pahuljicama agara, a bio&bio prodaje oboje. Razlika je trostruka. 

Koristi se dosta skupih sastojaka, poput pinjola, tahinija, sušenih vrganja, maslaca od lješnjaka, rižinog slada, kukuruznog slada, pšeničnog slada, javorovog sirupa.

Uglavnom se koristi maslinovo ulje, ali u slasticama se koristi kukuruzno ulje, kojeg i opet nema u Internet trgovini bio&bio. Pretpostavit ću da se radi o rafiniranom ulju kukuruznih klica neutralnog okusa i umjesto njega koristiti neko drugo ulje neutralnog okusa.

Recepti

Lazanje s radičem

Ovaj recept mi se učinio najzanimljivijim i prvo jelo sam pripremila prema njemu. Nisam nikad prije jela termički obrađen radič niti lazanje s nekim zelenim (ili crvenim) lisnatim povrćem.

Priprema je trajala sat i pol i onda još pečenje pola sata. Poriluk i radič se moraju pirjati odvojeno, zatim se priprema bešamel.

Potrebno je i bademovo brašno, što sam shvatila kao prosijane mljevene bademe. Nakon prosijavanja pola količine dojadilo mi je uvijek iznova mljeti i prosijavati bademe i jednostavno sam dodala mljevene bademe. Bilo je dobro.

Jelo nije lijepo. Radič tijekom pirjanja posivi. To sam znala od početka i ne utječe na moju ocjenu jela. Koristila sam kore za lazanje sa špinatom, pa su barem one lijepe. 

Količina soli nije navedena. Dodala sam jednu čajnu žličicu.

Navedena količina tjestenine za lazanje je 200 g. Nakon što sam iskoristila 150 g tjestenine svi ostali sastojci su bili potrošeni.

Budući da se koristi jedva imalo začina, prstohvat muškatnog oraščića i papar u bešamelu, a količina i vrsta papra nije bila navedena, stavila sam podosta šarenog papra.

Kažu da je glad najbolji začin, a nakon ta dva sata bila sam već poprilično gladna. Lazanje sam pojela s polovicom avokada, znam da nije po talijanski, ali lijepo ide zajedno. Drugi komad uz kojeg nisam jela avokado bio mi je manje ukusan. Gorčina radiča se još osjetila, ali nije smetala. Bademi su se dosta osjetili. Poriluk sam za sebe nisam mogla detektirati. Papar se nije osjetio koliko sam se nadala. Muškatni oraščić se nije uopće mogao detektirati. Jelo je pomalo dosadno, nezanimljivo začinjeno, jednodimenzionalnog okusa. Tekstura je dobra.

Jelo:3.2 / 5
Složenost pripreme:dugotrajno, ali ne komplicirano
Točnost popisa sastojaka:jedna velika greška
nije navedena količina nekih sastojaka
Preciznost i jednoznačnost uputa:uglavnom jednoznačno određeno

Troccoli s brokulom i pinjolima

U receptu se savjetuje pripremiti domaće troccoli rezance, ali napominje se da se može pripremiti i s gotovom tjesteninom. Imala sam integralnih špageta od dinkela pa sam ovo jelo pripremila s njima. Nemam troccoli valjak, imam stroj za tjesteninu, ali zaista mi se nije dalo raditi ih.

S gotovom tjesteninom priprema ovog jela je superbrza. Potrebno je skuhati brokulu i tjesteninu, propirjati češnjak, pinjole i grožđice, te pomiješati.

Omjeri baš i ne odgovaraju, ali možda se u Italiji jede tako puno tjestenine s tako malo povrća, ili je to makrobiotičko pravilo. Na 400 g svježe tjestenine idu 3 šalice narezane brokule, što je jedva 230 g. Upotrijebila sam 200 g suhe tjestenine (iako bi kad se svježa tjestenina zamjenjuje suhom trebalo uzeti maseno samo trećinu manje) i svejedno mi je bilo previše. Na sve to ide samo jedan režanj češnjaka i čak 5 žlica maslinovog ulja. Upotrijebila sam dvije žlice maslinovog ulja, iako bi i jedna bila dovoljna. Nema začina, osim soli i opcionalnog chilija, pa sam na jelo posula dosta chilija.

Jelo lijepo izgleda, pogotovo s chili pahuljicama.

Kombinacija okusa brokule, pinjola, grožđica i chilija mi se jako svidjela, samo, kao što već spomenuh, omjeri ne štimaju. Sljedeći put ću još prepoloviti količinu suhe tjestenine, udvostručiti ili utrostručiti količinu češnjaka i vjerojatno povećati količinu brokule.

Broj porcija nije naveden. Dobila sam 4 porcije predjela.

Količina soli nije navedena. U vodu za kuhanje tjestenine i brokule dodala sam 1/4 žličice soli i još sam gotovo jelo posolila s 1/4 žličice soli (prstohvat po porciji). Mnogima će zasigurno trebati i više.

Upute za izradu tjestenine su na kraju recepta i nisu ničim odijeljene, tako da recept izgleda ovako: skuhajte tjesteninu i brokulu, propirjajte ostale sastojke, pomiješajte, pripremite tjesteninu. Ili su nešto pobrkali ili su zaboravili odvojiti te upute.

Jelo:4.5 / 5
Složenost pripreme:uz korištenje gotove tjestenine brzo i jednostavno
Točnost popisa sastojaka:izvedivo s navedenim količinama sastojaka, ne i dobro
nije navedena količina soli
Preciznost i jednoznačnost uputa:uglavnom jednoznačno određeno

Bomboni od smokava i oraha

Ovo je najjednostavniji recept za slasticu u kuharici. Jedina termička obrada u njemu je tostiranje oraha, a to sam obavila u mikrovalnoj pećnici.

Savjetuje se sastojke najprije nasjeckati nožem, a tek onda blendati, i to sam i učinila sa smokvama. To je bio najnaporniji i najmukotrpniji dio. Imam neke tvrde suhe smokve, iz jednog od onih pakiranja u obliku diska. Sjeckanje je trajalo oko pola sata, naoštrenim dobrim nožem. Sljedeći put možda upotrijebim Alnatura mekane smokve. Nakon toga nije mi se dalo sjeckati još i grožđice. Orahe sam samo izmrvila. Na kraju su neke grožđice ostale cijele kad je smjesa već bila vlažna i ljepljiva i nisam htjela dalje blendati.

U ovu slasticu ide i kora naranče. Iako ne kupujem iz biouzgoja ono što mogu naći iz konvencionalnog uzgoja, limune i naranče kojih ću jesti koru kupujem iz biouzgoja, jer za konvencionalno uzgojene ne mogu biti sigurna da nisu tretirani fungicidima koji koru čine neprikladnom za jelo. Pitam se koru kakvih limuna koriste u restoranima u Hrvatskoj...

Oblikovala sam kuglice i uvaljala ih u mljevene lješnjake. U kuharici se savjetuje i kokosovo brašno, no lješnjaci su mi bili nadohvat ruke. Veličinu kuglica odredila sam prema mini papirnatim košaricama i dobila sam svega 9 komada.

Kuglice su jako fine, okusa kao trail mix (studentska zabava), ali pojačan korom naranče. Okus oraha se baš i ne osjeti, pa ću sljedeći put vjerojatno povećati njihovu količinu.

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jedina gnjavaža je sjeckanje suhog voća
Točnost popisa sastojaka:omjeri štimaju, ali se može igrati s njima
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Jesenska povrtna juha

Ovo je juha od korjenastog povrća. U juhi se koristi i krumpir, iako ga makrobiotičari izbjegavaju. U mom slučaju to je velik plus. Krumpir mi je jedna od najdražih namirnica i najradije bih ga jela svaki dan, ali, nastojim se hraniti raznovrsno.

Problem je što u juhu ide puno đumbira, jedna do dvije žlice, svježeg. Nisam imala svježeg, pa sam stavila jednu čajnu žličicu liofiliziranog, kojeg sam prvo rehidrirala. Liofilizirani đumbir ima aromu puno sličniju svježem nego obični sušeni đumbir. Najveći problem je što se polovina đumbira dodaje tek na kraju kuhanja. Ja sam ga dodala par minuta prije kraja kuhanja, i svejedno mi je bio prejak. Znam da je to zbog toga da pročisti dišne puteve, jer, juha se i savjetuje kod prvih znakova prehlade. Wasabi mi je puno draži u tu svrhu.

U receptu ne piše na koliko velike kockice narezati povrće. Kuhanje traje samo pola sata, pa sam povrće narezala na manje kockice nego na slici, stranice do 1 cm. Koristila sam crveni krumpir koji se ne raspada tijekom kuhanja. Ipak, mislim da bi bilo bolje da se kuhao 5-10 minuta kraće nego ostalo povrće.

Količina soli nije navedena. Budući da nema drugih začina, osim vlasca za posipanje, bilo je potrebno više soli nego inače, 1.5 čajna žličica na 4 porcije koliko se dobije. Možda bih morala dodati i više soli, da nisam imala domaći povrtni temeljac u kojem sam prokuhala i kombu algu, koja je jako umami. Umjesto 2 jušne žlice vlasca za cijelo jelo, stavila sam po 2 žlice na svaku porciju.

Juha je okusom OK, ali ima premalo tog okusa, a svježi vlasac je najbolji dio. Budući da je kuharica makrobiotička, trebalo je dodati miso pastu u recept.

Jelo:3.7 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, samo dosta sjeckanja
Točnost popisa sastojaka:nije navedena količina soli
poželjno više vlasca i više umami sastojaka
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Ukrasi od badema

Ovo su thumbprint keksi od badema i zobenih pahuljica s marmeladom. Puno toga nisam mogla napraviti prema receptu i zbog toga ocjena ovog jela ne ulazi u konačnu ocjenu kuharice.

Najprije je potrebno bademe i zobene pahuljice samljeti u brašno. Moj multipraktik to nije mogao učiniti, a mlinac nemam. Osim toga, umjesto bademovog brašna nakon nekog vremena dobila bih bademov maslac jer bi iscurilo ulje. Zamrzavanje badema prije mljevena pomaže, ali to ne piše u receptu.

Nisam imala ni javorovog sirupa ni pšeničnog slada, pa sam upotrijebila što sam imala - zlatni sirup od šećerne repe. Zbog njega su keksi ispali tamniji nego na slici, sa svjetlijim komadicima badema i zobenih pahuljica. Više nikako nisu mogli proći pod ukrase.

Umjesto kukuruznog ulja upotrijebila sam repičino koje nema okusa (ako je predviđeno da se koristi rafinirano ulje kukuruznih klica, to je sasvim ispravna zamjena).

Nije pisalo da treba zagrijati pećnicu prije pečenja. Ja sam ju zagrijala i bilo je dobro. Vrijeme pečenja je točno.

Nije pisalo koju točno marmeladu upotrijebiti. Ja sam stavila marmeladu od višanja i bilo je dobro. Na slici je crvena marmelada.

Okus je OK. Cimet se uopće ne osjeti, utrostručila bih mu količinu. Mojim keksima je tekstura bila drugačija nego je predviđeno jer nisam mogla samljeti sastojke u brašno.

Jelo:3.7 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, uz prikladne aparate
Točnost popisa sastojaka:izvedivo s navedenim količinama sastojaka
poželjno više cimeta



Preciznost i jednoznačnost uputa:ne piše treba li zagrijati pećnicu, valjda se podrazumijeva da treba

Sir od tofua

Ovaj recept ima dvije varijante, sir od tofua s aromatičnim biljem i sir od tofua s orasima. Isprobala sam obje varijante.

U oba sira od tofua idu fermentirani umami sastojci, u onaj s aromatičnim biljem umeboshi ocat, a u onaj s orasima ječmeni miso. Oba sira od tofua ostavljaju se 24 sata na hladnom ili u hladnjaku, pretpostavljam da fermentiraju, iako za to kratko vrijeme nisu promijenili okus. Ipak je potrebno dulje fermentirati. Pripremam sireve prema receptima iz jedne veganske kuharice i, na sobnoj temperaturi 18°C, s rejuvelacom kao starterom potrebna su 72 sata da veganski sir prestane imati okus po sastavnim dijelovima (delikatesni francuski kvasac i ječmeni miso) i počne imati zaokružen okus. Ako se tofu fermentira samo miso pastom, u hladnjaku je potrebno 2 do 6 mjeseci. Naravno da je sir od tofua s orasima na kraju imao okus samo po ječmenom misu. Sir od tofua sa začinskim biljem imao je dobar okus, više po tofuu nego po siru, ali bio je to jako fin namaz. Nisam imala mladog luka, pa sam upotrijebila istu količinu vlasca. 

Naravno, u kuharici preporučuju sir od tofua pripremati u suribachiju, a ne u običnom tarioniku, ali, i u običnom granitnom tarioniku (i u multipraktiku) dobro ispadaju, ako već imate obični tarionik, nema potrebe da kupujete i suribachi.

Sir od tofua sa začinskim biljem
Jelo:5.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno
Točnost popisa sastojaka:sve štima


Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Sir od tofua s orasima
Jelo:3.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno,
Točnost popisa sastojaka:sastojci su u redu, ali trajanje pripreme je pogrešno


Preciznost i jednoznačnost uputa:precizno i jednoznačno, ali pogrešno

Varivo od dinkela i mahunarki na seljački način

Jedina mahunarka u ovom varivu je borlotti grah, pa mi naziv nije odveć jasan.

Nisam imala povrtni temeljac u prahu, pa sam Kotanyi mješavinu povrća i začinskog bilja za juhu smrvila u tarioniku (običnom, ne suribachiju) koliko sam mogla, iako nije bio prah, sve se skuhalo.

Među začinskim biljem od kojeg je trebalo napraviti vezicu bio je naveden i češnjak. Pretpostavila sam da je to mladi češnjak, kojeg nisam imala. Umjesto njega stavila sam - kadulju. I bilo je dobro.

Nije pisalo da dinkel treba namočiti. Ipak sam ga namočila i dobro da jesam, u sat vremena kuhanja jedva se skuhao.

Okus variva je bio dobar, ali tekstura dinkela mi nikako nije pasala. Ovo je prvi put da sam ga probala, ali isti je kao pšenica, a nikad nisam bila luda za kuhanom pšenicom. 

Na 4 porcije, koliko sam dobila, trebala sam dodati 1 čajnu žličicu soli.

Jelo:4.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, dosta sjeckanja, poželjno imati ekspres lonac za grah
Točnost popisa sastojaka:navedena količina soli je premalo, ali pretpostavljam da su mislili na slani temeljac
Preciznost i jednoznačnost uputa:ne piše da dinkel treba namočiti

Juha od bijeloga graha (cannellini)

Ovo je fina juha. Volim juhe koje su kompletan obrok, a ova sadrži mahunarku (cannellini grah), zeleno lisnato povrće (blitvu), drugo povrće, i škrob (kruh). Predviđeno je da se juha servira preko kriške tostiranog starog kruha. Ne volim razmočeni kruh, pa sam tostirani kruh natrgala po juhi. I tako se razmočio dok sam završila porciju. Drugu porciju sam pojela s tostiranim kruhom, ali ga nisam stavila u juhu.

Zanimljivo je da u ovu juhu ide i rajčica iako bi trebala biti makrobiotička. Ionako nema razloga da ne jedemo rajčice, stabljike su otrovne, a ne plod.

Pisala sam da ne volim svježi peršin. Ali, peršin na kojeg smo navikli, plosnatolisni talijanski peršin, nije jedini peršin. Postoji i kovrčavolisni peršin blažeg okusa. Za testiranje ove kuharice kupila sam taj peršin u Metrou, jer, znala sam, ako budem morala u jela stavljati plosnatolisni peršin, loše ću ih ocijeniti. Kovrčavolisni peršin je fin. Ali, koliko je to svežanj peršinovog lista, koliko ide u ovaj recept? Svežanj kojeg sam kupila u Metrou imao je pola kile. Na kraju sam u jelo stavila ono što je meni izgledalo kao svežanj, lista je bilo sve skupa 73 g (stabljike su završile u povrtnom temeljcu).

Dobila sam 3 porcije. Dodala sam 1 čajnu žličicu soli. 

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, dosta sjeckanja, poželjno imati ekspres lonac za grah
Točnost popisa sastojaka:nije navedena količina soli niti papra, količina peršina kao da nije navedena
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Dinkel s gljivama

Jedine gljive u ovom jelu su vrganji, pa mi naslov nije jasan.

U ovom jelu piše da dinkel treba namočiti, ali se kuha samo 40 minuta. Nisam htjela riskirati, pa sam ga skuhala prije.

U jelo ide 20 g suhih vrganja. Imala sam samo 12 g, pa sam dodala 8 g suhih shiitake gljiva. Priznajem, kad sam vidjela naslov, očekivala sam nešto malo aromatičnih gljiva i glavninu šampinjona ili možda bukovača. Ovo je skupo jelo, ali bogato okusom i vrlo umami.

Količina soli je navedena, 1/4 žličice, ali, za 4 porcije, koliko sam dobila, bila je potrebna čitava čajna žličica.

Dinkel je ovaj put bio dobro skuhan jer sam ga skuhala prije pripreme jela, i tekstura mu nije bila problem.

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, poželjno dinkel skuhati prije
Točnost popisa sastojaka:pogrešna količina soli, količina peršina kao da nije navedena
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno, ali poželjno skuhati dinkel prije

Seitan s narom i pinjolima

Ovo jelo je djelovalo obećavajuće, a ispalo je razočaravajuće. Sjemenke nara tako dobro izgledaju, ali, nažalost, u ovom jelu im nije mjesto. Svaki zalogaj u kojem su se našle, pokvarile su. Svaki zalogaj u kojem se nisu našle bio je ukusan.

U recept ide ljutika. Neki tvrde da je ljutika samo drugi naziv za šalotku i da je kozlac treći naziv za tu biljku. Neki pak tvrde da je ljutika autohtona hrvatska biljka i, zaista, u literaturi se takva može pronaći. Koja ljutika se koristi u talijanskoj kuhinji, nije mi poznato. No, budući da nisam imala ni ljutiku ni šalotku, upotrijebila sam obični luk.

Između prošeka i mirina odabrala sam mirin, što sam jedino imala doma. Između potočarke i rukole odabrala sam rukolu, što sam jedino imala doma. I bilo je fino, dok nije nar sve pokvario.

Volim nar. Nar koji mi je ostao pojela sam sam. I, bio je jako fin. Nar u ovom jelu jednostavno ne paše.

Koliko je 1 svežanj rukole? Stavila sam 125 g. 

Jelo:2.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno
Točnost popisa sastojaka:koliko je 1 svežanj rukole?
izostaviti nar
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno, ali izostaviti nar

Planirala sam skuhati još jela prema receptima u ovoj kuharici, ali nisam stigla. Svakako ću to učiniti u budućnosti, ali ću ih odmah modificirati kako znam da bi mi se svidjeli. Primjerice, ne volim okus šafrana. Pečeni krumpir ću umjesto sa šafranom pripremiti s kurkumom ili sa šafranikom (koja daje žutu boju, ali ne i okus).

Konačna ocjena: 3.98. Skoro pa čista četvorka. Niti jedno jelo nisam morala baciti, čak niti zadnje, pa je dobilo prolaznu ocjenu.

Vrijedi li ova kuharica vama 50 kn (ili 45 koliko košta na akcijama) morat ćete sami procijeniti.

Za istu cijenu možete kupiti vegansku talijansku kuharicu A Vegan Taste of Italy Linde Majzlik, s besplatnom dostavom, ako imate mogućnost plaćanja prihvaćenu u toj Internet trgovini. Nije kupovina u Hrvatskoj, ali je kupovina iz Hrvatske. Kuharica je to bez slika, nezgodnog formata gdje recepti prelaze s jedne stranice na drugu, i često počinju na desnoj stranici te je tijekom kuhanja potrebno listanje. Ali, zato sadrži čak 126 recepata, posebno poglavlje o punjenom povrću i posebno poglavlje o pizzama, čega u All'italiana kuharici nema. Nije makrobiotička kuharica. U dosta jela ide veganski parmezan, a u poneka i drugi veganski sirevi. Prema receptima iz te kuharice dosad sam pripremila samo 4 jela, ali, njihova prosječna ocjena je 4.625. Ako ju kupite, imajte na umu da je kuharica engleska i da "cornflour" zapravo znači kukuruzni škrob, a ne kukuruzno brašno.