2013-10-15

Salata od sirovog kelja i pečenog krumpira s vinegretom od luka

Pravi kelj, za razliku od savojskog kupusa u hrvatskom jeziku pogrešno nazivanog keljom, može se jesti sirov bez da uzrokuje probavne probleme.

Vinegret (vinaigrette) je dobra stara mješavina ulja i octa koja se često koristi kao dressing za salatu. Vinegretu se dodaju najrazličitiji sastojci, od klasičnog senfa, preko svog mogućeg voća i povrća, do orašastih plodova i sjemenki. U krumpir salatu uvijek paše luk, zato sam ga dodala u ovaj vinegret.

Salata od sirovog kelja i pecenog krumpira s vinegretom od luka (C) Enola Knezevic 2013

Salata od sirovog kelja i pečenog krumpira s vinegretom od luka

Sastojci (za 3 porcije):
1 kg krumpira za pečenje
1 jušna žlica maslinovog ulja (14 g)
200 g listova kovrčavog kelja bez tvrdih žila
1/2 čajne žličice soli

Vinegret od luka:
50 g luka
3 jušne žlice maslinovog ulja (42 g)
2 jušne žlice jabučnog octa (30 g)
Svježe mljeveni papar i sol prema ukusu

Priprema:
Krumpir narežite na kriške. Nije ga potrebno guliti. Dodajte maslinovo ulje, dobro izmiješajte i pecite oko sat vremena na 200°C (nije nužno prethodno zagrijavati pećnicu). 

Kelj natrgajte na komadiće veličine zalogaja, natrljajte solju i nastavite gnječiti oko 5 minuta. Pustite ga da odstoji pola sata. 

Za vinegret izblendajte sve sastojke.

Stisnite kelj da iscijedite što je moguće više tekućine.

Pustite da se krumpir malo ohladi. 

U zdjelice stavite najprije kelj, zatim krumpir, posolite krumpir prema ukusu, i na kraju dodajte vinegret. Pazite sa solju u vinegretu jer je kelj već slan.

Napomena:
Ova salata dobro paše uz seitan odreske iz prethodnog posta.

Ako ih uspijete nabaviti, umjesto običnog luka upotrijebite šalotke. Manje su ljute i bolje pašu u salate.

No comments:

Post a Comment