Pravi kelj, za razliku od savojskog kupusa u hrvatskom jeziku pogrešno nazivanog keljom, može se jesti sirov bez da uzrokuje probavne probleme.
Vinegret (vinaigrette) je dobra stara mješavina ulja i octa koja se često koristi kao dressing za salatu. Vinegretu se dodaju najrazličitiji sastojci, od klasičnog senfa, preko svog mogućeg voća i povrća, do orašastih plodova i sjemenki. U krumpir salatu uvijek paše luk, zato sam ga dodala u ovaj vinegret.
Vinegret (vinaigrette) je dobra stara mješavina ulja i octa koja se često koristi kao dressing za salatu. Vinegretu se dodaju najrazličitiji sastojci, od klasičnog senfa, preko svog mogućeg voća i povrća, do orašastih plodova i sjemenki. U krumpir salatu uvijek paše luk, zato sam ga dodala u ovaj vinegret.
Salata od sirovog kelja i pečenog krumpira s vinegretom od luka
Sastojci (za 3 porcije):
1 kg krumpira za pečenje
1 jušna žlica maslinovog ulja (14 g)
200 g listova kovrčavog kelja bez tvrdih žila
1/2 čajne žličice soli
Vinegret od luka:
50 g luka
3 jušne žlice maslinovog ulja (42 g)
2 jušne žlice jabučnog octa (30 g)
Svježe mljeveni papar i sol prema ukusu
Priprema:
Krumpir narežite na kriške. Nije ga potrebno guliti. Dodajte maslinovo ulje, dobro izmiješajte i pecite oko sat vremena na 200°C (nije nužno prethodno zagrijavati pećnicu).
Kelj natrgajte na komadiće veličine zalogaja, natrljajte solju i nastavite gnječiti oko 5 minuta. Pustite ga da odstoji pola sata.
Za vinegret izblendajte sve sastojke.
Stisnite kelj da iscijedite što je moguće više tekućine.
Stisnite kelj da iscijedite što je moguće više tekućine.
Pustite da se krumpir malo ohladi.
U zdjelice stavite najprije kelj, zatim krumpir, posolite krumpir prema ukusu, i na kraju dodajte vinegret. Pazite sa solju u vinegretu jer je kelj već slan.
Napomena:
Ova salata dobro paše uz seitan odreske iz prethodnog posta.
Ako ih uspijete nabaviti, umjesto običnog luka upotrijebite šalotke. Manje su ljute i bolje pašu u salate.
Ova salata dobro paše uz seitan odreske iz prethodnog posta.
Ako ih uspijete nabaviti, umjesto običnog luka upotrijebite šalotke. Manje su ljute i bolje pašu u salate.
No comments:
Post a Comment