Ove riže se sjećate iz furikake posta:
Ali, koji su to prilozi uz rižu? Tofu prepoznajete, no to nije običan tofu.
Blok tofua sam najprije zamrznula u njegovom pakiranju. Zamrzavanje mijenja teksturu tofua, čini ga zrnatijim, izvlači vodu iz njega i uzrokuje da bolje upija marinadu. Tofu je potrebno držati u zamrzivaču barem 48 sati, a može ga se držati mjesecima. Ukoliko naiđete na rasprodaju tofua zbog skorog isteka roka trajanja, kupite onoliko koliko vam stane u zamrzivač, isplati se.
Da biste odmznuli smrznuti tofu, večer prije ga stavite u hladnjak, ili ga možete na brzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Iz tako odmrznutog tofua jednostavno je istisnuti vodu, a možete ga i prešati, što sam opisala u ovom receptu. Zatim tofu marinirajte u marinadi po izboru. Ovdje sam koristila samo kupovni teriyaki sos.
Pržite na srednje jakoj vatri na malo ulja s obje strane minutu-dvije.
A što je to na tofuu?
To je kres, vrsta kupusnjača. Kres je vjerojatno najjednostavnije uzgojiti kod kuće od svih biljaka.
Ima lagano papreni okus, poput svoje rođakinje potočarke. Fin je i u sendvičima i salatama. Količina posuta po tofuu na prvoj slici ima svega 4 kcal, ali zadovoljava 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.
Ima lagano papreni okus, poput svoje rođakinje potočarke. Fin je i u sendvičima i salatama. Količina posuta po tofuu na prvoj slici ima svega 4 kcal, ali zadovoljava 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.
Odustala sam od klijanja kresa jer je sjemenke nemoguće isprati zbog gela kojeg ispuštaju, a ako ih ne ispirem (što nije potrebno prema nekim uputama), ne usuđujem ih se ni jesti. Zato uzgajam mladice. Posijem ih po tankom sloju zemlje na tanjuru i nekoliko puta na dan poprskam vodom. Držim ih na prozorskoj dasci. Nakon tjedan dana mladice su spremne za jelo. Kad su visoke 5 cm, odrežem ih škarama i operem u cjedilu. Osušim ih laganim tapkanjem kuhinjskom krpom da ne bi previše smočile jelo i pospem po kojem god jelu. Znam ih čak i same jesti.
Sjeme kresa za klijanje i klice kresa možete kupiti u Moj Bio prodavaonici i Internet trgovini. Sjeme kresa prodaje i Biodar Internet trgovina sirove hrane. Teriyaki sos marke Kikkoman možete kupiti u svakom većem supermarketu. Teriyaki sos možete i sami napraviti tako da pomiješate jednake količine soja sosa i mirina - slatkog vina od riže za kuhanje. Iako je lakše naći gotov teriyaki sos nego mirin, mirin je dobro imati za japanska jela. Možete ga kupiti u Mercatoru, bio&bio i Gardenu.