2012-04-11

Povrtni temeljac za juhu

U nekoliko prethodnih postova spominjem povrtni temeljac za juhu. Iako se čak i kod nas mogu kupiti veganske povrtne kocke za juhu, kao i Alnatura povrtni temeljac u prahu (u DM-u), najradije sama pripremam temeljac.

Povrtni temeljac za juhu (C) Enola Knezevic 2012


Nekoliko tjedana skupljam dijelove povrća koji se ne jedu u vrećici u zamrzivaču. Koristim zelene vrhove mrkvi, koru gomolja celera (kojeg prije guljenja dobro iščetkam i operem), koru pastrnjaka, korijen i ljuske luka, lišće karfiola, stapke bukovača i shiitake gljiva, sjemenke i membrane paprika (ali ne ljutih, jednom sam se zeznula i danima jela ljutu juhu od butternut tikve), koru jabuka i kivija, unutarnje ljuske češnjaka... Ne koristim koru patlidžana jer sam na više mjesta pročitala da daje gorak okus, i pazim da ne pretjeram s kupusnjačama. Uvijek koristim celer, bilo korijen bilo list, mrkvu i luk, a ostalo varira.

Kad skupim toliko povrća da zauzme ekspres lonac do označene maksimalne visine, ulijem vode do pola visine povrća (u ekspres loncu voda ne mora prekriti povrće) i kuham 15 minuta. Pustim da se malo ohladi. U veliku zdjelu stavim cjedilo, koje prekrijem dvjema gazama (svakom dvaput presavinutom). Temeljac procijedim kroz gazu, napravim zavežljaj i pritiščem gazu da izađe još temeljca (pritom pazim da lagano pritiščem na raznim mjestima, a ne samo odozgo, kako gaza ne bi pukla). Kad se istisne sav temeljac kojeg se može istisnuti, gromadu prešanog povrća lako je odvojiti od gaze.

Temeljac kojeg ću upotrijebiti u roku 3 dana držim u hladnjaku, a ostatak zamrznem podijeljenog po porcijama u vrećicama za zamrzavanje zatvorenim dobrim zatvaračima (poput ovih Profissimo iz DM-a).

No comments:

Post a Comment