2013-10-20

Veganski omlet

Kao što je moguće umjesto jaja u kolačima ili pohanju upotrijebiti veganske sastojke, moguće je pripremiti i veganski omlet. I opet je tajna u svestranom slanutkovom brašnu.

veganski omlet s rukolom i rajčicama (C) Enola Knezevic 2013
Mediteranski veganski omlet

Veganski omlet

Sastojci (za 4 porcije):
Osnovni recept:
150 g slanutkovog brašna
4 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (20 g)
3 dl vode
prstohvat soli
1/2 čajne žličice kurkume (1 g)
svježe mljeveni papar
nekoliko kapi ulja

Za mediteranski omlet:
1 čajna žličica sušenog mažurana
200 g rukole
750 g rajčice

Priprema:
Prosijte slanutkovo brašno u srednje veliku zdjelu. Dodajte delikatesni francuski kvasac, kurkumu, (običnu) sol i papar (prema ukusu). Ukoliko pripremate mediteranski omlet, dodajte i sušeni mažuran. Promiješajte. Dodajte vodu i izmiješajte u jednoličnu smjesu.

Na jačoj vatri ugrijte tavu za palačinke. Kapnite nekoliko kapi ulja na tavu i kuhinjskim ručnikom ga razmažite. Skinite tavu s vatre. Ulijte jednu četvrtinu smjese (jedna srednje velika zaimača / šeflja / šefarka / kaciola), naginjite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi, vratite na vatru i pecite dok se omlet na rubovima ne počne odvajati. Lopaticom pažljivo okrenite omlet i pecite još minutu do dvije na drugoj strani. Izvadite na tanjur i posolite crnom solju. Postupak ponovite s preostalim porcijama. 

Na omlet stavite dodatke po izboru. Ako pripremate mediteranski omlet, rukolu operite, osušite (tapkanjem ili u centrifugi) i grublje nasjeckajte, a rajčicu narežite na kriške, na omlet prvo stavite rukolu, a na nju rajčicu (da rajčica ne namoči omlet). 

Napomena:
Začine i dodatke omletu možete mijenjati prema želji (ili prema ostacima hrane koje imate).

Ovaj recept je ujedno i odgovor na pitanje što sa ostatkom mokre smjese za pohanje koja vam je ostala od celer šnicla, a ne može dugo stajati u hladnjaku.

No comments:

Post a Comment