O blogu

Zašto ovaj blog?

Kad bih friškim veganima u Hrvatskoj davala savjete, često bih se uhvatila kako im preporučujem proizvode koji se ne mogu kupiti u Hrvatskoj. Po neke od tih proizvoda potrebno je ići samo do Slovenije, neke se može naći tek u Austriji, a neke je potrebno naručiti iz SAD-a. Netko bi mogao steći dojam da se ne može biti vegan u Hrvatskoj bez da se barem neke proizvode kupuje vani.

Srećom, to nije istina. Sama sam postala veganka početkom 2004. godine, kad se u Hrvatskoj nisu mogli kupiti veganski sirevi (osim ako smatrate tofu sirom, tofu je zapravo kategorija za sebe), veganski sladoledi (ako ne računate pokoji voćni sorbet u pokojoj slastičarni), veganski kolači zadovoljavajuće teksture (svi koje sam tad mogla naći bili su makrobiotički, gusti, teški i nekremasti), veganski jogurti, veganska majoneza, mnogi začini, a čak je i mnoge vrste povrća trebalo svijećom tražiti. Beskožne cipele bilo je teško naći, a kad bi ih se i našlo, trajale bi jednu sezonu. Nisam imala mogućnost ići u kupovinu u inozemstvo. I, svejedno, nije bilo teško biti vegan. Sigurna sam da bi isto rekli i oni koji su vegani postali koje desetljeće ranije. Bilo je puno novih vrsta žitarica, mahunarki, povrća za otkriti i recepata za isprobati. Veganske hrane je uvijek bilo u Hrvatskoj. Veganska hrana su voće, povrće, žitarice, mahunarke, orašasti plodovi, sjemenke...

Uz prave informacije, vegani se ne moraju osjećati kao da se nečeg odriču. Zato ovaj blog, kako niti jedan vegan u budućnosti ne bi odbacio Bajadere bez čitanja sastava misleći da moraju sadržavati kravlje mlijeko kad su tako kremaste i slatke, a ne tamne i gorke.


Recenzije proizvoda

Sve proizvode koje recenziram sama sam kupila, osim ako naglasim drugačije. Sve recenzije su moje iskreno mišljenje i ocjena proizvoda. Ne objavljujem plaćene recenzije ili plaćene promocije proizvoda.


Kontakt

Imate informaciju koja bi mogla koristiti veganima u Hrvatskoj? Pošaljite ju na dojavite.slanutku@gmail.com.

I reserve the right to publish any harassing email you send.