2011-11-01

Delikatesni francuski kvasac odsad (opet) i u Hrvatskoj

Source: mojbio.hr
U Moj Bio Internet trgovini odsad se može kupiti delikatesni francuski kvasac (prehrambeni kvasac). Daje jelu umami i, neki bi rekli, sirast okus. Koristi se kao veganska zamjena za parmezan, u receptima za veganske sireve, vegansku kajganu ili jednostavno kao nutritivno bogat začin u bilo kojem (slanom) jelu. Taj kvasac je neaktivan i ne može poslužiti za dizanje tijesta.

Svojevremeno se Adventov delikatesni francuski kvasac mogao kupiti u Mercatoru, no, već godinama ga nema. Zadnjih godina sam ga kupovala u Sloveniji i Austriji. Drago mi je da se opet može naći u Hrvatskoj.

Neka od jela koja možete pripremiti s delikatesnim francuskim kvascem:

Faux Parm, veganski parmezan iz kuharice Vegan on the Cheap Robin Robertson. Isprobano. Jednostavna i brza priprema jer se koriste bademi u listićima. Nisam probala životinjski parmezan tako da ih ne mogu usporediti, no ovo definitivno nema neugodan miris poput njega. Punjenom povrću daje upravo onoliko okusa koliko treba, da ne dominira nego nadopuni ostale arome.

Cheezee Sauce iz iste kuharice. Isprobano na salati od kupusa i mrkve (coleslaw), koju obično jedem začinjenu samo octom. Kremasti umaci uzrokuju jedenje više sirovog povrća, a ovaj je puno manje kaloričan od majoneze. Ne mogu ga usporediti sa umakom od životinjskog sira, jer nikad nisam probala takav umak.

Zapravo, netipična sam veganka jer sam za svojih neveganskih dana jela malo sira i nikad se nisam smatrala ovisnom o njemu. Većini vegana koji to nisu od rođenja najteže je bilo odreći se upravo sira. Gornja dva jela niti ne promatram kao zamjenu za sir, nego kao zanimljiv začin i zanimljiv umak. Ako ih isproba netko kome kao veganu nedostaju parmezan i umak od sira, neka javi jesu li zadovoljavajuće zamjene.

Update 2012-04-07: Delikatesni francuski kvasac istog proizvođača (Naturata) može se kupiti i u bio&bio poslovnicama i Internet trgovini

No comments:

Post a Comment