2012-03-26

Vegehopove slastice u časopisu Gloria IN i malo o zamjenama za jaja

Source: vegehop.hr
Šefica restorana Vegehop, Romana Milić, u novom broju časopisa Gloria IN otkriva kako se ukusne slastice mogu pripremiti bez jaja, bez životinjskog mlijeka i bez bijelog šećera. Članak možete pročitati na Vegehopovoj web stranici.

Od navedenih slastica posebno mi je fina pita od crnog sezama, te ju namjeravam i sama pripremiti (i svakako savjetujem i čitateljima da ju pripreme).

Jedino mi se čini da je novinarka malo krivo shvatila poantu. Kolači nisu automatski manje kalorični ako su bez sastojaka životinjskog podrijetla. Primjerice, biljne masnoće imaju oko 9 kcal na 1 g, isto kao i životinjske. Agavin sirup sadrži uglavnom fruktozu, koja je slađa nego saharoza (a oba ta šećera imaju oko 4 kcal na 1 g) pa za istu slatkoću treba upotrijebiti manje agavinog sirupa (kalorično, nisam sigurna je li manje maseno, jer agavin sirup sadrži i vodu), te se tu može uštedjeti nešto kalorija.

U vezi okvira sa strane o zamjenama za životinjske proizvode, detaljnije upute se mogu pronaći na Internetu (doduše, na engleskom jeziku).

Ukratko, u biskvitima jedno jaje zamijenite smjesom dviju jušnih žlica (15 g) mljevenih lanenih sjemenki (po mogućnosti prosijanih, da ne bi zalutala koja cijela ili preveliki komadi) i triju jušnih žlica (45 ml) vode, koju pjenjačom dobro izmiješajte i ostavite da odstoji petnaestak minuta da lanene sjemenke puste gel. Tako ćete, umjesto zasićenih masnoća i kolesterola, kolačima unijeti omega 3 alfa-linolensku kiselinu, koja je esencijalna masna kiselina, tj. naš organizam ju ne može proizvesti. Suprotno uvriježenom vjerovanju, omega 3 iz lana preživi termičku obradu.

To ne znači da svako jaje koje je navedeno u receptu morate nečim zamijeniti. Stanovnici Hrvatske skloni su trpanju jaja u sve slastice. U Slovačkoj tijesto za orehnjaču i makovnjaču rade bez jaja, ali u Hrvatskoj valjda znaju bolje⸮ U Hrvatskoj jaja trpaju u tijesto za kekse iako u trgovinama kupuju kekse bez jaja. Kad razviju jedan jedini kolač bez jaja, to im je toliko čudno da čak u njegov naziv stave riječi "bez jaja" (svjesna sam igre riječi, ali nekome kome su kolači bez jaja normalni to nikad ne bi palo na pamet). 

Upravo zbog toga što se u Hrvatskoj smatra nenormalnim ako kolač ne sadrži jaja i primjedbi poput "Kako ti misliš napravit' kolač bez jaja, to će se raspast'!", pohvalno je što je Gloria IN objavila ovaj članak. Nadam se da će što više čitatelja za nadolazeće blagdane pripremiti slastice prema Vegehopovim receptima.

No comments:

Post a Comment