Priprema mnogih jela započinje dugim pirjanjem sitno sjeckanih luka, celera i mrkve, poznatijih pod nazivom mirepoix,
koje je potrebno toliko raskuhati da samo daju aromu, ali da se ne
raspoznaju u jelu. Zbog toga priprema jela traje višestruko duže nego
što traje samo kuhanje glavnih sastojaka u jelu.
Stoga
odjednom pripremim veće količine mirepoixa i zamrznem u porcijama. Kad
trebam pripremiti jelo u kojem se koristi, mirepoix odmrznem na tavi
(nije potrebno dodavati ulje) i nastavim prema receptu.
Ako, primjerice, pripremam juhu od bundeve, dovoljno je pomiješati mirepoix, povrtni temeljac i pečenu bundevu, pustiti da zavrije te (možda) izmiksati.
Mirepoix
Sastojci:
1 kg očišćenog luka
500 g očišćene mrkve
500 g očišćenih stabljika celera
1 čajna žličica soli (6 g)
1 jušna žlica ulja (14 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
1 jušna žlica ulja (14 g)
Priprema:
Luk, mrkvu i celer sitno nasjeckajte, bilo nožem, bilo u sjeckalici / multipraktiku.
Ugrijte ulje na laganoj vatri. Dodajte povrće, posolite i uz povremeno miješanje pirjajte dok povrće potpuno ne omekša i karamelizira se. To može potrajati čak sat vremena za ovu količinu povrća. Oko pola litre vode iz povrća će ispariti, tako da ćete dobiti oko kilu i pol gotove osnove za jela.
Pustite da se ohladi, podijelite u porcije i zamrznite.
No comments:
Post a Comment