2013-11-04

Gusta juha od leće

Ova jednostavna juha od leće prija u hladnije dane. Da bi se leća raskuhala i zgusnula juhu upotrijebite oljuštenu žutu leću. Ovo jelo najlakše je i najbrže pripremiti u ekspres loncu, ali ako ga nemate, možete ga pripremiti i u običnom loncu.

Gusta juha od leće (C) Enola Knezevic 2013

Gusta juha od leće

Sastojci (za 4 porcije):
250 g žute leće
2 srednje velike glavice luka (oko 250 g)
2 režnja češnjaka (oko 12 g)
1.5 čajna žličica soli (9 g)
1 jušna žlica ulja (14 g)
4 jušne žlice suncokretovih sjemenki (35 g)
svježe mljeveni papar

Priprema:
Leću namočite na 6 do 8 sati. Ocijedite ju i isperite. 

Luk narežite na polumjesece. Ugrijte ulje, dodajte luk i sol, te uz povremeno miješanje pirjajte na laganoj vatri 15 minuta, dok se luk lagano ne karamelizira. Češnjak zgnječite u preši za češnjak ili nožem na dasci pa iskosajte, dodajte ga luku i pirjajte još 3 do 5 minuta. 

Dodajte leću i temeljac. Ako koristite ekspres lonac, zatvorite ga, uspostavite radni tlak i kuhajte 10 - 20 minuta ovisno o radnom tlaku vašeg lonca (konzultirajte korisnički priručnik). Ukoliko nemate ekspres lonac, ovu juhu možete skuhati i u običnom loncu, ali trebat ćete ju kuhati bitno duže, nadoknađujući tekućinu koja je isparila. Prednost je što možete u svakom trenutku provjeriti je li leća raskuhana i zaustaviti kuhanje kad ustanovite da jest. 

Kad je juha kuhana, raspodijelite ju u zdjelice (nije potrebno čekati da tlak u ekspres loncu sam padne, jer je leća oljuštena, pa neće popucati i ružno izgledati). Tostirajte suncokretove sjemenke i dodajte po žlicu na vrh svake porcije juhe. Popaprite po želji.

Napomena:
Suncokretove sjemenke možete tostirati u mikrovalnoj pećnici, u zdjelici prikladnoj za kuhanje u mikrovalnoj pećnici, na 800W 2-3 minute, uz povremeno miješanje drvenim štapićem. Sjemenke ne trebaju potamniti u mikrovalnoj pećnici, izvadite ih prije nego promijene boju jer će se još neko vrijeme nastaviti tostirati.

Žutu leću marke Alnatura možete kupiti u poslovnicama DM-a. Ukoliko ne uspijete nabaviti žutu leću, upotrijebite crvenu, ali skratite vrijeme kuhanja na 15-20 minuta u običnom loncu (ekspres lonac nije potreban).

Ponekad se pod nazivom "žuta leća" mogu naći druge raspolovljene i oljuštene mahunarke: toor dal (golublji grašak - pigeon pea) ili mung dal (mung grah). Ova juha može se pripremiti i od njih, ali trebat će prilagoditi vrijeme kuhanja i okus će biti drugačiji.

U ovu juhu možete dodati i druge začine (probajte indijske mješavine začina), ali jako je ukusna i samo posoljena i popaprena.

No comments:

Post a Comment