2013-12-02

Konfeti salata

Dobra stara salata od naribanog svježeg kupusa popularna je širom svijeta u različitim varijantama, s dodatkom mrkve, jabuke, luka, začinjena octom, ili s kremastim dressingom. Da bi bila šarenija (i bogatija antioksidansima) koriste se dvije boje kupusa s dvije boje mrkve. 


Konfeti salata

Sastojci (za 4 porcije):
150 g očišćenog crvenog kupusa (koji se još naziva plavim ili ljubičastim kupusom)
150 g očišćenog bijelog kupusa (koji se još naziva zelenim kupusom)
150 g očišćene narančaste mrkve
150 g očišćene žute mrkve (koja se još naziva bijelom mrkvom, barem u engleskom jeziku)
150 g očišćenog mladog luka
4 čajne žličice maslinovog ulja (18 g)
4 čajne žličice jabučnog ili bijelog octa (vinskog ili balzamičnog) (20 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
svježe mljeveni papar 

Priprema:
Mrkve naribajte. Kupus naribajte ili tanko narežite nožem. Mladi luk narežite na tanke kolutiće. Pomiješajte povrće. Dodajte ulje, ocat i sol i dobro promiješajte. Popaprite po želji. 

Napomena:
Umjesto ulja i octa, kao dressing u ovoj salati možete upotrijebiti vegansko kiselo vrhnje iz prethodnog recepta.

Žutu mrkvu se može naći na tržnicama. Ako ju ne uspijete naći, izostavite ju i udvostručite količinu narančaste mrkve.

No comments:

Post a Comment