Samoniklo jestivo bilje rijetko berem sama, i to samo kad sam sigurna da ga ne mogu zamijeniti nečim otrovnim. To se na kraju svede na šumske jagode, divlje kupine i kiselicu. Koprive još nisam brala za jelo. Obično bih ugledala biljku za koju bih pomislila da je kopriva, ali jedini način da to potvrdim bi bio - dodirnuti ju. Svaki put se zaista i radilo o koprivi, ali, svaki put nakon što bih utvrdila da se zaista radi o koprivi, ne bi mi više bilo do diranja kopriva. Nekima pak pekoče svojstvo koprive nije problem, i čak se natječu u jedenju sirovih kopriva.
Krem juha od kopriva
Sastojci:
200 g luka (jedna velika ili dvije male glavice)
150 g kopriva (jedno bio&bio pakiranje)
2 čajne žličice maslinovog ulja (9 g)
2 čajne žličice soli
Priprema:
Luk sitno nasjeckajte. Koprive operite i dobro ocijedite (upotrijebite centrifugu za salatu ako ju imate). Nije potrebno uklanjati peteljke.
Ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, te ga pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je luk pustio. Dodajte oprane koprive i pirjajte dok ne povenu. Ulijte temeljac za juhu, pustite da zavre i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta.
Štapnim mikserom pretvorite juhu u pire. Možete koristiti i obični blender, ali pazite da ne zatvorite čvrsto poklopac kako ga para ne bi izbila. U izmiksanu juhu umiješajte vrhnje od indijskih oraščića.
Napomena:
Koristim nezasoljen temeljac za juhu i zbog toga dodajem toliko soli. Ukoliko koristite slan temeljac za juhu (ili kupovni, od kocke ili od praha), prilagodite količinu soli.
Koprive možete kupiti u bio&bio (samo u poslovnicama, u web trgovini ih nema). Kad rukujete koprivama, koristite rukavice.
Kuhati koprive je grehota, treba ih samo nakratko termički obraditi.
ReplyDeleteA za ovu juhu jedino što ti treba je vrhnje, sol i jedan kuhani krumpir od kojeg juhica postane fino kremasta.