2012-07-05

Krem juha od kopriva

Samoniklo jestivo bilje rijetko berem sama, i to samo kad sam sigurna da ga ne mogu zamijeniti nečim otrovnim. To se na kraju svede na šumske jagode, divlje kupine i kiselicu. Koprive još nisam brala za jelo. Obično bih ugledala biljku za koju bih pomislila da je kopriva, ali jedini način da to potvrdim bi bio - dodirnuti ju. Svaki put se zaista i radilo o koprivi, ali, svaki put nakon što bih utvrdila da se zaista radi o koprivi, ne bi mi više bilo do diranja kopriva. Nekima pak pekoče svojstvo koprive nije problem, i čak se natječu u jedenju sirovih kopriva.

Krem juha od kopriva (C) Enola Knezevic 2012


Krem juha od kopriva

Sastojci:
200 g luka (jedna velika ili dvije male glavice) 
150 g kopriva (jedno bio&bio pakiranje)
2 čajne žličice maslinovog ulja (9 g)
2 čajne žličice soli

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte. Koprive operite i dobro ocijedite (upotrijebite centrifugu za salatu ako ju imate). Nije potrebno uklanjati peteljke. 

Ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, te ga pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je luk pustio. Dodajte oprane koprive i pirjajte dok ne povenu. Ulijte temeljac za juhu, pustite da zavre i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. 

Štapnim mikserom pretvorite juhu u pire. Možete koristiti i obični blender, ali pazite da ne zatvorite čvrsto poklopac kako ga para ne bi izbila. U izmiksanu juhu umiješajte vrhnje od indijskih oraščića.

Napomena:
Koristim nezasoljen temeljac za juhu i zbog toga dodajem toliko soli. Ukoliko koristite slan temeljac za juhu (ili kupovni, od kocke ili od praha), prilagodite količinu soli. 

Koprive možete kupiti u bio&bio (samo u poslovnicama, u web trgovini ih nema). Kad rukujete koprivama, koristite rukavice.

1 comment:

  1. Kuhati koprive je grehota, treba ih samo nakratko termički obraditi.
    A za ovu juhu jedino što ti treba je vrhnje, sol i jedan kuhani krumpir od kojeg juhica postane fino kremasta.

    ReplyDelete