2012-07-11

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Jedno od omiljenih mi jela u kineskim restoranima su kuglice od rižinog brašna punjene slatkom pastom od azuki graha, obložene sezamom i pržene. Nisam se još odvažila pokušati ih sama pripremiti, više zbog prženja u dubokom ulju prema kojem imam averziju nego zbog komplicirane pripreme. 

Slatka pasta od azuki graha je popularna i u Japanu, gdje ju zovu an ili anko i sastojak je mnogih deserata. Jedan od popularnijih je dorayaki, palačinke (od običnog pšeničnog tijesta) punjene azuki pastom. Htjela sam da moje jelo bude zdravije, a budući da je heljda popularna u Japanu, ispekla sam heljdine palačinke. Iako se često svrstava u žitarice (i koristi na isti način), heljda je zapravo pseudožitarica i ne sadrži gluten, tako da su ove palačinke prikladne i za oboljele od celijakije.

Ovo jelo je desert, ali budući da je pripremljeno od mahunarke i sadrži puno proteina, može biti i kompletan obrok.

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha (C) Enola Knezevic 2012


Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Sastojci (za 4 palačinke):
Slatka pasta od azuki graha:
500 g kuhanog, ocijeđenog, i ispranog azuki graha
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera ili neki drugi zaslađivač po želji

Palačinke:
5 jušnih žlica sezama (oko 40 g; s crnim sezamom izgleda zanimljivije)
100 g heljdinog brašna
1 šalica vode (2.5 dl, 250 g)
Pola čajne žličice soli (3 g)
ulje za premazivanje tave

Priprema:
Slatka pasta od azuki graha:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje. Kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući i kuhačom (ili gnječilicom za pire krumpir) gnječeći grah dok se šećer ne rastali i pomiješa s grahom tako da nastane pasta (10-15 minuta).

Palačinke:
Sezam tostirajte. U veću zdjelu stavite heljdino brašno, vodu i sol. Dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte tostirani sezam i promiješajte. 

Papirnati ubrus namočite uljem. Tavu za palačinke ugrijte na srednje jakoj vatri, skinite ju s vatre, premažite uljem i zaimačom (šefljom, šefarkom, kaciolom) ulijte četvrtinu smjese. Naginjite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi po dnu. Tavu vratite na vatru. Kad se palačinka na svim rubovima počne odvajati od tave, oprezno ju okrenite i pecite još minutu-dvije s druge strane. 

Na palačinku odmah rasporedite četvrtinu slatke paste od azuki graha i zarolajte ju.
Ponovite s preostalom smjesom. 

Napomena:
Slatku pastu od azuki graha možete propasirati kroz cjedilo da bude potpuno glatka (na japanskom: koshi-an) ili možete ostaviti kožice azuki graha u njoj, što daje zanimljiviju teksturu i više vlakana (tsubushi-an).

Azuki grah možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane i većim supermarketima. Heljdino brašno možete kupiti u Garden, Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama. U Mercatoru se prodaje Advent heljdino brašno, ali čujem da nije dobro (osobno ga nisam probala).

Veganski šlag na slici je Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom koji se može kupiti u Mercatoru. 

5 comments:

  1. Enola, ovo izgleda prepredobro! :-)
    Obzirom da sam trenutno na moru i u ljetnom djiru- jedino slatko koje jedem su breskve, dinje i lubenice- ali ovo ce definitivno biti prva slatka klopa koju cu spremiti u jesen!
    Javim dojmove.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da će ti se svidjeti. Uživaj na moru :)

      Delete
  2. Pozdrav! Baš me zanimaju dojmovi ovih palačinki. Izgledaju toliko ukusno, stvarno super! :D

    ReplyDelete
  3. Zanimljiv recept, samo imam jedno pitanje. Da li se heljdino brašno može dobiti mljevenjem u električnom mlincu za kavu/šećer? Da li će biti jednako fino i sitno kao kupovno? Hvala unaprijed.

    ReplyDelete
  4. Predivno izgleda, nisam znala da se od azuki graha može napraviti slatka pasta! Zvuči kao dobra zamjena za fil za palačinke :)

    ReplyDelete