2012-07-23

Veganska bučnica


Stock photo: marrow by vik02 on sxc.hu
Bučnica je vrlo popularna zagorska slana štrudla od velike bijele tikve (zvane buča) i svježeg kravljeg sira. Neki umjesto velike bijele tikve upotrijebe butternut tikvu ili bundevu, no takvu bučnicu još nisam probala.

Bučnicu je lako veganizirati tako da se umjesto svježeg kravljeg sira koristi svježi tofu, okus kojeg paše u slanim jelima. Da okus bude još sirastiji, upotrijebila sam i delikatesni francuski kvasac

Za usitnjavanje tofua, ribanje tikve, ribanje luka i na kraju miješanje svih sastojaka upotrijebila sam multipraktik, zbog čega je punjenje ispalo kremastije nego što je inače, ali sve to se može raditi i ručno, tofu se može zgnječiti rukama, gnječilicom za krumpir ili viljuškom. Tikvice nisam cijedila nakon ribanja, punjenje ipak nije bilo rijetko. 

Kore mogu biti bilo koje kupovne veganske (ili domaće, ali njih se drugačije mota). Za bučnicu na slici upotrijebljene su Hokus integralne kore kupljene u Sloveniji (nije mi poznato ima li kod nas za kupiti integralnih kora).

Veganska bučnica (C) Enola Knezevic 2012

Veganska bučnica

Sastojci (za 5 porcija - 10 komada kao na slici):
500 g veganskih kora za pite, integralnih ili bijelih
400 g velike bijele tikve (bez kore)
200 g svježeg, čvršćeg tofua
1 veća glavica luka (180 g)
1 čajna žličica mljevenog papra (2.3 g)
2 čajne žličice soli (12 g)
2 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (10 g)
2 čajne žličice ulja (9 g)
4 čajne žličice sezama (10 g)
Po želji još ulja za premazivanje kora

Priprema:
Prema uputama na pakiranju kore na vrijeme izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača, umotajte ih u mokru krpu i ostavite stajati. Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tikvu i luk naribajte. Tofu usitnite među prstima, u multipraktiku ili gnječilicom za krumpir i dodajte povrću. Dodajte sol, papar i delikatesni francuski kvasac, te dobro promiješajte. 

Ukoliko želite, premažite kore za pitu uljem (to bi trebalo spriječiti pucanje, kao što vidite na slici, ja to nisam radila). Stavite po dvije kore jednu na drugu. U 500 g kora obično ima 5 kora, pa tu jednu koja vam je ostala presavinite na pola, bit će upola kraća štrudla, ali to nije problem. 

Na sredinu kora rasporedite nadjev, pazeći da na rubovima ostavite po 3 cm za presavijanje. Slobodne krajeve kora presavinite prema unutra i zatim zarolajte štrudle. 

Složite štrudle u lim za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljili. Kistom premažite štrudle s gornje strane uljem. Pospite štrudle sezamom.

Pecite 30 minuta. 

Bučnica prija vruća, ali i hladna drugi dan.

1 comment:

  1. Sezam moraš samljet, inače nit daje ikakav okus nit se apsorbira u probavnom taktu jerbo je jako sitan pa ga zubići ne samelju a želućič je također prilićno nemoćan što se tiće razgradnje istog.

    ReplyDelete