2011-11-03

Kelj

Stock photo: organic savoy cabbage by Ayla87 on sxc.hu
Pripremili ste čips od kelja prema receptu za "kale chips", ali miris je bio jako neugodan dok se pekao, a ni okus nije bio nešto? Popili ste zeleni smoothie sa sirovim keljom i poslije umirali od bolova u trbuhu? Pojeli ste kelj sirov u salati s istim rezultatima?

Ne shvaćate tu opsjednutost keljom, pisanje pjesama kelju, zahvalnost za postojanje kelja na blogovima i drugim stranicama na engleskom jeziku. Vama je varivo od kelja fino, ali, to je to, nećete ga sad dizati u nebesa.

Bit će da koristite krivu biljku - savojski kupus. Ovo lijevo na slici je savojski kupus kojeg u hrvatskom jeziku pogrešno nazivaju keljom. Ni pjesme, ni zahvalnost, a ni recepti nisu za taj kupus, nego za njegovog rođaka.

Kelj ne formira glave. Kelj izgleda ovako:

list kovrčavog kelja (C) Enola Knezevic 2011


Tko god je prvi savojski kupus u hrvatskom jeziku nazvao keljom, ima na savjesti sve nas koji smo upropastili jelo krivim povrćem. Slična zabuna postoji i u nekim drugim jezicima. Na slovenskom se i kelj i savojski kupus nazivaju ohrovt. Pravi kelj se, da bi se razlikovao od savojskog kupusa, ponekad naziva kodrolistni ohrovt, na hrvatskom kovrčavi kelj. No, i savojski kupus ima kovrčave listove, takav naziv ne pomaže protiv zabune, pogotovo ne onima koji nikad nisu uživo vidjeli pravi kelj.

list kovrčavog kelja (C) Enola Knezevic 2011


Dobar je savojski kupus, daleko od toga da nije. Ali, nije kao kelj. Ista masa kelja sadrži 6.5 puta više omega 3 masnih kiselina, gotovo 4 puta više kalcija, 15 puta više (pro)vitamina A, gotovo 12 puta više vitamina K, gotovo 4 puta više vitamina C itd. I ne uzrokuje probavne probleme ako je sirov ili tek lagano propirjan. I finiji je.

Nastojat ću u narednim postovima dati do znanja kad se u nekom jelu koristi baš kelj, a kad savojski kupus. Ako napišem samo "kelj", mislim na kovrčavi, bezglavi kelj.

2011-11-01

Delikatesni francuski kvasac odsad (opet) i u Hrvatskoj

Source: mojbio.hr
U Moj Bio Internet trgovini odsad se može kupiti delikatesni francuski kvasac (prehrambeni kvasac). Daje jelu umami i, neki bi rekli, sirast okus. Koristi se kao veganska zamjena za parmezan, u receptima za veganske sireve, vegansku kajganu ili jednostavno kao nutritivno bogat začin u bilo kojem (slanom) jelu. Taj kvasac je neaktivan i ne može poslužiti za dizanje tijesta.

Svojevremeno se Adventov delikatesni francuski kvasac mogao kupiti u Mercatoru, no, već godinama ga nema. Zadnjih godina sam ga kupovala u Sloveniji i Austriji. Drago mi je da se opet može naći u Hrvatskoj.

Neka od jela koja možete pripremiti s delikatesnim francuskim kvascem:

Faux Parm, veganski parmezan iz kuharice Vegan on the Cheap Robin Robertson. Isprobano. Jednostavna i brza priprema jer se koriste bademi u listićima. Nisam probala životinjski parmezan tako da ih ne mogu usporediti, no ovo definitivno nema neugodan miris poput njega. Punjenom povrću daje upravo onoliko okusa koliko treba, da ne dominira nego nadopuni ostale arome.

Cheezee Sauce iz iste kuharice. Isprobano na salati od kupusa i mrkve (coleslaw), koju obično jedem začinjenu samo octom. Kremasti umaci uzrokuju jedenje više sirovog povrća, a ovaj je puno manje kaloričan od majoneze. Ne mogu ga usporediti sa umakom od životinjskog sira, jer nikad nisam probala takav umak.

Zapravo, netipična sam veganka jer sam za svojih neveganskih dana jela malo sira i nikad se nisam smatrala ovisnom o njemu. Većini vegana koji to nisu od rođenja najteže je bilo odreći se upravo sira. Gornja dva jela niti ne promatram kao zamjenu za sir, nego kao zanimljiv začin i zanimljiv umak. Ako ih isproba netko kome kao veganu nedostaju parmezan i umak od sira, neka javi jesu li zadovoljavajuće zamjene.

Update 2012-04-07: Delikatesni francuski kvasac istog proizvođača (Naturata) može se kupiti i u bio&bio poslovnicama i Internet trgovini