2012-05-17

Veganska panna cotta s preljevom od rabarbare

Veganska panna cotta zgušnjava se agarom, zamjenom za želatinu od algi. Agar osim svog neživotinjskog podrijetla ima još jednu veliku prednost: zgušnjava tekućinu na sobnoj temperaturi, nije ju potrebno stavljati u hladnjak. Ovaj desert je ipak poželjno malo ohladiti u hladnjaku prije posluživanja.

Veganska panna cotta s preljevom od rabarbare (C) Enola Knezevic 2012

Veganska panna cotta

Sastojci (za 6 porcija):
500 ml veganskog vrhnja za kuhanje (primjerice, 2 pakiranja Alpro sojinog vrhnja za kuhanje)
4 jušne žlice narančinog soka (60 g)
1 čajna žličica arome vanilije (5 g)
1 jušna žlica bijelog kristalnog šećera (oko 14 g) ili prema ukusu
2 čajne žličice agara u prahu (5 g)

Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i dobro pjenjačom izmiješajte. Ugrijte na laganoj vatri do vrenja i kuhajte uz neprekidno miješanje 3 minute. 

Ulijte u posudice ili kalupe (osobno sam koristila silikonski kalup za muffine) kroz cjedilo za čaj da zaostanu možebitne grudice agara i pulpa iz soka naranče. Ostavite 2 sata da se zgusne, na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Izvrnite na tanjuriće. Ukoliko panna cotta nije stajala u hladnjaku, ohladite 15 minuta prije posluživanja. 

Napomena:
Bijeli šećer i aroma vanilije korišteni su radi estetike. Ukoliko vam ne bi smetala malo tamnija boja, možete koristiti smeđi šećer, a ako vam ne bi smetale crne točkice, slobodno umjesto arome vanilije upotrijebite sjemenke iz mahune vanilije. 

Ukoliko koristite pahuljice agara, dodajte istu masu agara kao u receptu - 5 grama. To bi trebale biti dvije jušne žlice, no, nikad nisam radila s pahuljicama agara, tako da to ne mogu potvrditi. Ako koristite pahuljice agara, pazite da smjesu kuhate dok se ne otope u potpunosti.

Agar u prahu možete kupiti u Garden poslovnicama i Internet trgovini. Pahuljice agara prodaju sve prodavaonice zdrave hrane. Alpro sojino vrhnje, aromu vanilije i mahune vanilije možete kupiti u manje-više svakom supermarketu. 

Da biste uklonili mjehuriće zraka, poslužavnikom na kojem se nalaze kalupi pažljivo udarite u stol. Ako to propustite učiniti, panna cotta će vam biti rupičasta poput ove na slici.


Preljev od rabarbare

Sastojci (za 6 porcija panna cotte):
250 g rabarbare (2 srednje velike stabljike)
3 jušne žlice smeđeg šećera (oko 40 g) ili prema ukusu
1/2 jušne žlice ulja neutralnog okusa (7 g)

Priprema:
U posudi za kuhanje ugrijte ulje i na laganoj vatri pirjajte rabarbaru uz povremeno miješanje dok se ne raskuha, oko 15 minuta. Rabarbara će se sama pretvoriti u pire i nećete trebati koristiti blender. Umiješajte šećer. Pustite da se preljev ohladi na sobnu temperaturu i stavite ga u hladnjak. Preljev može stajati u hladnjaku barem 3 dana.

Napomena:
Rabarbaru tijekom sezone možete kupiti u Metrou, a navodno je se zna naći i na tržnicama.

Na slici je količina preljeva dostatna za 2 porcije panna cotte. Dakle, ovim receptom se dobije trostruka količina sa slike.

Koristila sam Alnatura cjeloviti šećer od trske koji se može kupiti u DM drogerijama i koji zbog sadržaja melase hrani daje lagani okus po karameli.


O zaslađivačima

I za panna cottu i za preljev od rabarbare možete umjesto šećera upotrijebiti neki drugi zaslađivač u količini prema ukusu. Šećer ovdje nije potreban za teksturu. 

Ovaj put sam koristila šećer (bijeli i smeđi - saharozu) jer je najkorišteniji zaslađivač, pa sam htjela isprobati potrebne količine, ali u pravilu za kreme, pudinge i slično koristim tekući umjetni zaslađivač. Ne bojim se umjetnih zaslađivača, a ako ih se vi bojite, upotrijebite neki drugi zaslađivač.

Stevia više neće u moju kuhinju. Ima odvratan aftertaste. Letjela je u smeće skupa s kolačima koje je upropastila, a cijena joj je bila paprena.

Ako koristite fruktozu, trebat ćete smanjiti količinu jer je fruktoza slađa nego saharoza. Ako pak koristite ječmeni slad, trebat ćete povećati količinu jer je maltoza manje slatka nego saharoza. Možete koristiti i neki od šećernih alkohola (u DM-u sam davno vidjela sorbitol za kupiti), ali imajte na umu da oni u većim količinama djeluju laksativno.

No comments:

Post a Comment