2012-06-25

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića

Sirovojedi i alergični na soju često koriste indijske oraščiće za veganska vrhnja i sireve (iako indijski oraščići koji se mogu nabaviti u običnim prodavaonicama u pravilu nisu sirovi). Zbog svog blagog okusa, indijski oraščići mogu poslužiti i za pripremu veganskog vrhnja i sireva koji će se upotrijebiti u slasticama. Prije sam pisala o veganskom "kozjem siru" od indijskih oraščića, a na sličan način, samo puno jednostavnije, priprema se vegansko vrhnje od indijskih oraščića.

Vegansko vrhnje od indijskih oraščića

Sastojci:
200 g indijskih oraščića, neprženih i nezasoljenih
250 ml vode (2.5 dl, 1 šalica)
Voda za namakanje

Priprema:
Namačite indijske oraščiće u vodi 5 sati. Ako ćete ih namakati duže ili preko noći, stavite ih u hladnjak. Ocijedite indijske oraščiće i isperite ih. Dobit ćete oko 250 g namočenih indijskih oraščića. Stavite ih u posudu blendera, zajedno s 250 ml vode i blendajte, najprije na manjoj, a zatim na većoj brzini, dok ne dobijete glatku kremu. Dobili ste malo gušće vegansko vrhnje. Ako vam treba rjeđe vegansko vrhnje, poput sojinog vrhnja za kuhanje, razrijedite ga vodom. Vrhnje od indijskih oraščića može stajati u hladnjaku 3 dana.

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića (C) Enola Knezevic 2012


Krumpir salata s kremastim dressingom

Sastojci (za 2 porcije kao prilog ili 4 porcije kao salata):
Oko 750 g čvrstih / voštanih krumpira (koji drže oblik kad su kuhani)
Polovica jedne male glavice luka (oko 30 g)

Za dressing:
150 g vrhnja od indijskih oraščića
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica senfa (5 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
3 prstohvata sušenog kopra

Priprema:
Krumpire dobro operite. Kuhajte ih u vodi na laganoj vatri dok ne bude lako probosti ih viljuškom (oko sat vremena, ovisno o veličini krumpira). Potopite kuhane krumpire u hladnu vodu. 

U međuvremenu pripremite dressing. Pomiješajte sve sastojke dressinga i dobro pjenjačom izmiješajte.

Kad su krumpiri ohlađeni, narežite ih na komadiće veličine zalogaja (ne treba ih guliti). Luk narežite na tanke polukolutiće i dodajte ga krumpiru protrljavši ga između prstiju da se slojevi odvoje. Prelijte dressingom, promiješajte i malo ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 

2 comments:

  1. Upravo pojela , stvarno je fino! :-)
    A ovo vrhnje mi je totalno otkrice! Vec razmisljam s cime ga jos mgu posluziti- mozda kao umak za integralnu tjesteninu, uz tempeh? Ili uz peceni tofu? :-) kontam da ide uz puno toga, stvarno je prefin i hvala ti na receptu ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da ti se svidjelo :) Sutra ide još jedan recept s veganskim vrhnjem od indijskih oraščića :) Sigurna sam da bi išlo uz sve navedeno, samo bi ga trebalo zakiseliti limunovim sokom ili mu dodati začine prema ukusu.

      Delete