2012-10-10

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Ovo je jednostavna jesenska pita s podlogom od keksa. Ipak, potrebno je paliti pećnicu da se ispeče Hokkaido tikva. Preporučujem pečenje veće količine tikve (koliko stane na lim) odjednom jer dobro dođe i za juhu i za mnoga druga jela, a dobro podnosi zamrzavanje (preporučujem ju prethodno zgnječiti u pire). Kora Hokkaido tikve je jestiva i koristim ju u svim jelima u koja stavljam Hokkaido tikvu, ali, ukoliko vam se ne sviđa, ogulite ju.

Kardamom daje posebnu aromu, ali ako ga ne volite, zamijenite ga istom količinom cimeta.

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom, speculaas keksima, čokoladom i veganskim šlagom (C) Enola Knezevic 2012

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Sastojci (za 8 kriški):
200 g veganskih Speculaas keksa 
50 g veganskog margarina
400 g pečene Hokkaido tikve
1 čajna žličica cimeta (2.6 g)
1/2 čajne žličice mljevenog kardamoma (1 g)
1/4 čajne žličice mljevenog đumbira (0.45 g)
Prstohvat mljevenih klinčića
Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
50 g veganske čokolade za kuhanje 
2 jušne žlice sojinog vrhnja (oko 35 g)

Priprema:
Kalup promjera 20 cm (ja sam koristila poklopac vatrostalne posude) obložite papirom za pečenje.

Speculaas kekse sameljite u multipraktiku ili mlincu za orahe. Dodajte veganski margarin i promiješajte da se smjesa sjedini. Smjesu utisnite u kalup pazeći da svugdje bude podjednake debljine.

Ohlađenu tikvu izmiksajte u pire s cimetom, kardamomom, đumbirom, klinčićima i muškatnim oraščićem. Pireom od tikve napunite koru od Speculaas keksa. 

Čokoladu natrgajte na kockice. Zagrijavajte ju u parnoj kupelji uz neprekidno miješanje dok se sasvim ne rastali. Pazite da ju ne zagrijete na previsoku temperaturu, nikad ne smije postati toliko vruća da vam opeče jezik. Dodajte čokoladi sojino vrhnje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Čokoladom premažite vrh pite. 

Pustite pitu da se ohladi. Narežite na 8 kriški i poslužite s veganskim šlagom.

Napomena:
Da biste ispekli Hokkaido tikvu ugrijte pećnicu na 200°C. Tikvu prepolovite i izdubite sjemenke (možete ih osušiti i sačuvati za sadnju). Očišćenu tikvu zavežite u vrećicu za pečenje, ili ju položite na lim za pečenje, nauljen ili obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom, prerezanom stranom prema dolje. Pecite sat vremena. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine i pustite da se ohladi.

Pazite da ne pretjerate s klinčićima ili s muškatnim oraščićem, po prstohvat svakog je dovoljan. 

Kraš Speculaas keksi su veganski. Spar Speculaas keksi su bili veganski kad sam ih zadnji put kupila, prije par godina, tako da više nisam sigurna ni ima li ih ni jesu li veganski ako ih ima. Ako ih nađete provjerite sastav prije kupnje. Navodno su i Konzumovi K Plus Speculaas keksi veganski, no nisam još provjerila. Sumnjičava sam jer je jedan poznati hrvatski proizvođač prije 7 godina bez ikakvog upozorenja odjednom dodao sirutku u svoje Speculaas kekse koji su do tad bili veganski. Prije kupnje svakako pročitajte sastav. Update 2012-10-20: K Plus Speculaas keksi su veganski, u međuvremenu sam provjerila. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav. Update 2013-03-24: I Spar Speculaas keks su veganski. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav.

Kardamom možete kupiti u bio&bio, Garden i Moj Bio poslovnicama i Internet trgovini. 


Veganski margarin možete kupiti u Mercatoru i u prodavaonicama zdrave hrane. 

Većina čokolada za kuhanje je veganska, ali, za svaki slučaj, provjerite sastav prije kupnje. 

No comments:

Post a Comment