2012-05-21

Humus

Humus je vjerojatno najpopularniji namaz / dip od povrća među veganima širom svijeta. I neveganima je omiljen jer je vrlo ukusan, a budući da se priprema od mahunarke zdraviji je nego mnogi kupovni namazi. Tradicionalno se za pripremu humusa koristi sezamova pasta tahini, sezam izmiksan dok sam ne pusti ulje (po mogućnosti bez dodavanja sezamovog ulja posebno) u glatku pastu. Ali, tahini je u Hrvatskoj poprilično skup, a većina blendera nije toliko snažna da ga napravi od sezama. 

Umjesto tahinija za humus možete koristiti i samo mljevene sjemenke sezama, bez da žrtvujete okus. Ako vam je blender preslab za napraviti tahini, ionako ne biste mogli humus izblendati toliko da bude potpuno kremast, a u humusu s teksturom sjemenke sezama ne smetaju.

Humus 

Humus (C) Enola Knezevic 2012

3 režnja češnjaka (oko 15 g) ili prema ukusu
1 jušna žlica (14 g) maslinovog ulja
720 g kuhanog (ili 3 konzerve) slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 jušne žlice limunovog soka (30 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
Voda, tek onoliko koliko je potrebno vašem blenderu ili multipraktiku da napravi humus
Kumin, slatka začinska paprika i maslinovo ulje za ukrašavanje

Priprema:
Češnjak zgnječite prešom ili nožem na dasci.

U blender ili posudu multipraktika stavite sve sastojke osim sastojaka za ukrašavanje. Blendajte, prvo na manjoj, a zatim na većoj brzini. Ukoliko je potrebno, svako toliko isključite blender i metlicom pogurnite sadržaj prema nožu blendera. Prilikom blendanja dodajte onoliko vode koliko je potrebno da biste dobili humus željenje konzistencije. Ukoliko ćete humus koristiti kao dressing za salatu, slobodno dodajte više vode. Ako ćete ga pak koristiti kao namaz ili dip, nikako nemojte dodati više od 100 ml vode.

Rasporedite humus u zdjelice, pospite kuminom i slatkom začinskom paprikom te ulijte malo maslinovog ulja na površinu. Poslužite s kruhom po izboru, štapićima celera i mrkve ili upotrijebite kao dressing za salatu.

Varijacija: Humus s pečenim paprikama
Prije blendanja dodajte 3 veće ili 4 manje pečene paprike (oko 240 g), prethodno dobro ocijeđene. Udvostručite količinu češnjaka. Budući da su kupovne pečene paprike (iz tegli) kisele i slane, prilagodite količinu limunovog soka i soli. Osobno smanjim količinu soli za četvrtinu, a količinu limunovog soka ne mijenjam.

Napomena: 
Ukoliko ipak poželite koristiti kupovni tahini, možete ga naći u Mercatoru i bio&bio prodavaonicama.

Pazite da umjesto kumina ne upotrijebite krivi začin - kim.

2 comments:

  1. Ja tahini pravim tako da mljeveni przeni sezam pomijesam s malo ulja u blenderu ( 2 case sezama i cetvrt case ulja)- ispadne super.
    Hvala ti za napomenu u vezi kima/kumina.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pokušala sam i tako, dodala sam sezamovo ulje, ali i dalje nisam mogla dobiti glatku pastu. Vjerojatno imaš bolji blender. Moj je samo 750W: http://www.amazon.co.uk/Jamie-Oliver-DO250D34-Processor-Blender/dp/B002EEP0BE

      Sanjam o Vitamixu ili Blendtecu :)

      Delete