2012-11-08

Kuharica All'italiana Rosanne Passione

Bio&bio je svakog ponedjeljka u listopadu uz kupnju proizvoda svoje robne marke bio&bio u vrijednosti barem 100 kn poklanjao mini kuharicu All'italiana autorice Rosanne Passione. Tako sam i ja dobila svoj primjerak.

Još davno sam kupila nekoliko mini kuharica iz biblioteke Mirisi i okusi Makronove, no nisam baš kuhala iz njih jer posjedujem i dosta veganskih kuharica iz inozemstva, koje su bliže mom ukusu i stilu kuhanja, s preciznijim uputama i istestiranim receptima. Međutim, u skladu s temom bloga, odlučila sam kuhati prema receptima iz kuharica koje se mogu kupiti u Hrvatskoj i recenzirati ih.

All'italiana - Rosanna Passione

Izvor: Planetopija
Kuharica, kao i ostale kuharice iz te biblioteke, je mala, sa svega 28 recepata. 

Na početku nas očekuje mala makrobiotička prodika, zašto kupovati samo hranu iz biouzgoja, izbjegavati smrznute namirnice i slično. Moraju malo izreklamirati svoju prodavaonicu hrane iz biouzgoja. Tko se u odabiru namirnica vodi spoznajama i dostignućima nutricionizma lako će zanemariti tih nekoliko stranica i prijeći na ono zbog čega je knjižicu i kupio ili posudio - kulinarske recepte.

Knjiga je lijepa. Uz svaki recept je fotografija jela u boji preko cijele stranice. Svaki recept zauzima dvije stranice: lijevo je fotografija jela, a desno recept, tako da tijekom kuhanja nije potrebno listati i prljati knjižicu. Tko je makar jednom bio iznenađen jelom za koje se ispostavilo da je sasvim drugačije od njegove predodžbe tog jela nakon čitanja recepta, znat će koliko su slike korisne, pogotovo kad se kuha za prigode u kojima je važna i estetika hrane.

Na prvo čitanje recepti djeluju nedorečeno. U mnogima nisu navedene količine nekih sastojaka, nego samo sastojci. Neiskusnim kuharima je problem kad i samo jedan sastojak nema navedenu makar približnu količinu, čak i ako se radi o soli koje različitim ljudima treba različita količina. Meni nije problem ako nije navedena količina soli, uz uvjet da je naveden broj porcija, onda znam da na 4 porcije glavnog jela ide 1 čajna žličica soli (ako se ne koristi druge slane sastojke poput soja sosa). Ali nije, uz recepte nije navedeno niti koliko ljudi mogu nahraniti, niti otprilike.

U nekim receptima se, iz nepoznatih mi razloga, koristi temeljac u prahu, uz vodu koju se spominje u pripremi, ali je nema navedene na popisu sastojaka. U jednom receptu koristi se normalni temeljac i navedena je njegova količina. Zašto igdje temeljac u prahu kad je temeljac jednostavno pripremiti? U Internet trgovini bio&bio ne mogu naći temeljac u prahu. Alnatura temeljac u prahu mi nije fin, previše se osjeti đumbir. Nije mi poznato da se u Hrvatskoj prodaje neki drugi veganski temeljac u prahu.

Ponekad su količine sastojaka navedene toliko neodređeno da mogu višestruko varirati. Primjerice, u jednom receptu navedeno je "8-10 kriški seitana". Koliko su široke, a koliko debele te kriške, ne piše. Možda misle na Annapurna seitan koji se prodaje već narezan (barem je tako bilo zadnji put kad sam ga kupila, od tad su prošle godine). Kako će količinu seitana odrediti oni koji ga sami pripremaju, ili oni koji kupuju neki brand seitana koji nije već narezan? Koliko je to "1 kriška bundeve"? U slučaju agara navedena je količina u žlicama, ali nije navedeno radi li se o agaru u prahu ili o pahuljicama agara, a bio&bio prodaje oboje. Razlika je trostruka. 

Koristi se dosta skupih sastojaka, poput pinjola, tahinija, sušenih vrganja, maslaca od lješnjaka, rižinog slada, kukuruznog slada, pšeničnog slada, javorovog sirupa.

Uglavnom se koristi maslinovo ulje, ali u slasticama se koristi kukuruzno ulje, kojeg i opet nema u Internet trgovini bio&bio. Pretpostavit ću da se radi o rafiniranom ulju kukuruznih klica neutralnog okusa i umjesto njega koristiti neko drugo ulje neutralnog okusa.

Recepti

Lazanje s radičem

Ovaj recept mi se učinio najzanimljivijim i prvo jelo sam pripremila prema njemu. Nisam nikad prije jela termički obrađen radič niti lazanje s nekim zelenim (ili crvenim) lisnatim povrćem.

Priprema je trajala sat i pol i onda još pečenje pola sata. Poriluk i radič se moraju pirjati odvojeno, zatim se priprema bešamel.

Potrebno je i bademovo brašno, što sam shvatila kao prosijane mljevene bademe. Nakon prosijavanja pola količine dojadilo mi je uvijek iznova mljeti i prosijavati bademe i jednostavno sam dodala mljevene bademe. Bilo je dobro.

Jelo nije lijepo. Radič tijekom pirjanja posivi. To sam znala od početka i ne utječe na moju ocjenu jela. Koristila sam kore za lazanje sa špinatom, pa su barem one lijepe. 

Količina soli nije navedena. Dodala sam jednu čajnu žličicu.

Navedena količina tjestenine za lazanje je 200 g. Nakon što sam iskoristila 150 g tjestenine svi ostali sastojci su bili potrošeni.

Budući da se koristi jedva imalo začina, prstohvat muškatnog oraščića i papar u bešamelu, a količina i vrsta papra nije bila navedena, stavila sam podosta šarenog papra.

Kažu da je glad najbolji začin, a nakon ta dva sata bila sam već poprilično gladna. Lazanje sam pojela s polovicom avokada, znam da nije po talijanski, ali lijepo ide zajedno. Drugi komad uz kojeg nisam jela avokado bio mi je manje ukusan. Gorčina radiča se još osjetila, ali nije smetala. Bademi su se dosta osjetili. Poriluk sam za sebe nisam mogla detektirati. Papar se nije osjetio koliko sam se nadala. Muškatni oraščić se nije uopće mogao detektirati. Jelo je pomalo dosadno, nezanimljivo začinjeno, jednodimenzionalnog okusa. Tekstura je dobra.

Jelo:3.2 / 5
Složenost pripreme:dugotrajno, ali ne komplicirano
Točnost popisa sastojaka:jedna velika greška
nije navedena količina nekih sastojaka
Preciznost i jednoznačnost uputa:uglavnom jednoznačno određeno

Troccoli s brokulom i pinjolima

U receptu se savjetuje pripremiti domaće troccoli rezance, ali napominje se da se može pripremiti i s gotovom tjesteninom. Imala sam integralnih špageta od dinkela pa sam ovo jelo pripremila s njima. Nemam troccoli valjak, imam stroj za tjesteninu, ali zaista mi se nije dalo raditi ih.

S gotovom tjesteninom priprema ovog jela je superbrza. Potrebno je skuhati brokulu i tjesteninu, propirjati češnjak, pinjole i grožđice, te pomiješati.

Omjeri baš i ne odgovaraju, ali možda se u Italiji jede tako puno tjestenine s tako malo povrća, ili je to makrobiotičko pravilo. Na 400 g svježe tjestenine idu 3 šalice narezane brokule, što je jedva 230 g. Upotrijebila sam 200 g suhe tjestenine (iako bi kad se svježa tjestenina zamjenjuje suhom trebalo uzeti maseno samo trećinu manje) i svejedno mi je bilo previše. Na sve to ide samo jedan režanj češnjaka i čak 5 žlica maslinovog ulja. Upotrijebila sam dvije žlice maslinovog ulja, iako bi i jedna bila dovoljna. Nema začina, osim soli i opcionalnog chilija, pa sam na jelo posula dosta chilija.

Jelo lijepo izgleda, pogotovo s chili pahuljicama.

Kombinacija okusa brokule, pinjola, grožđica i chilija mi se jako svidjela, samo, kao što već spomenuh, omjeri ne štimaju. Sljedeći put ću još prepoloviti količinu suhe tjestenine, udvostručiti ili utrostručiti količinu češnjaka i vjerojatno povećati količinu brokule.

Broj porcija nije naveden. Dobila sam 4 porcije predjela.

Količina soli nije navedena. U vodu za kuhanje tjestenine i brokule dodala sam 1/4 žličice soli i još sam gotovo jelo posolila s 1/4 žličice soli (prstohvat po porciji). Mnogima će zasigurno trebati i više.

Upute za izradu tjestenine su na kraju recepta i nisu ničim odijeljene, tako da recept izgleda ovako: skuhajte tjesteninu i brokulu, propirjajte ostale sastojke, pomiješajte, pripremite tjesteninu. Ili su nešto pobrkali ili su zaboravili odvojiti te upute.

Jelo:4.5 / 5
Složenost pripreme:uz korištenje gotove tjestenine brzo i jednostavno
Točnost popisa sastojaka:izvedivo s navedenim količinama sastojaka, ne i dobro
nije navedena količina soli
Preciznost i jednoznačnost uputa:uglavnom jednoznačno određeno

Bomboni od smokava i oraha

Ovo je najjednostavniji recept za slasticu u kuharici. Jedina termička obrada u njemu je tostiranje oraha, a to sam obavila u mikrovalnoj pećnici.

Savjetuje se sastojke najprije nasjeckati nožem, a tek onda blendati, i to sam i učinila sa smokvama. To je bio najnaporniji i najmukotrpniji dio. Imam neke tvrde suhe smokve, iz jednog od onih pakiranja u obliku diska. Sjeckanje je trajalo oko pola sata, naoštrenim dobrim nožem. Sljedeći put možda upotrijebim Alnatura mekane smokve. Nakon toga nije mi se dalo sjeckati još i grožđice. Orahe sam samo izmrvila. Na kraju su neke grožđice ostale cijele kad je smjesa već bila vlažna i ljepljiva i nisam htjela dalje blendati.

U ovu slasticu ide i kora naranče. Iako ne kupujem iz biouzgoja ono što mogu naći iz konvencionalnog uzgoja, limune i naranče kojih ću jesti koru kupujem iz biouzgoja, jer za konvencionalno uzgojene ne mogu biti sigurna da nisu tretirani fungicidima koji koru čine neprikladnom za jelo. Pitam se koru kakvih limuna koriste u restoranima u Hrvatskoj...

Oblikovala sam kuglice i uvaljala ih u mljevene lješnjake. U kuharici se savjetuje i kokosovo brašno, no lješnjaci su mi bili nadohvat ruke. Veličinu kuglica odredila sam prema mini papirnatim košaricama i dobila sam svega 9 komada.

Kuglice su jako fine, okusa kao trail mix (studentska zabava), ali pojačan korom naranče. Okus oraha se baš i ne osjeti, pa ću sljedeći put vjerojatno povećati njihovu količinu.

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jedina gnjavaža je sjeckanje suhog voća
Točnost popisa sastojaka:omjeri štimaju, ali se može igrati s njima
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Jesenska povrtna juha

Ovo je juha od korjenastog povrća. U juhi se koristi i krumpir, iako ga makrobiotičari izbjegavaju. U mom slučaju to je velik plus. Krumpir mi je jedna od najdražih namirnica i najradije bih ga jela svaki dan, ali, nastojim se hraniti raznovrsno.

Problem je što u juhu ide puno đumbira, jedna do dvije žlice, svježeg. Nisam imala svježeg, pa sam stavila jednu čajnu žličicu liofiliziranog, kojeg sam prvo rehidrirala. Liofilizirani đumbir ima aromu puno sličniju svježem nego obični sušeni đumbir. Najveći problem je što se polovina đumbira dodaje tek na kraju kuhanja. Ja sam ga dodala par minuta prije kraja kuhanja, i svejedno mi je bio prejak. Znam da je to zbog toga da pročisti dišne puteve, jer, juha se i savjetuje kod prvih znakova prehlade. Wasabi mi je puno draži u tu svrhu.

U receptu ne piše na koliko velike kockice narezati povrće. Kuhanje traje samo pola sata, pa sam povrće narezala na manje kockice nego na slici, stranice do 1 cm. Koristila sam crveni krumpir koji se ne raspada tijekom kuhanja. Ipak, mislim da bi bilo bolje da se kuhao 5-10 minuta kraće nego ostalo povrće.

Količina soli nije navedena. Budući da nema drugih začina, osim vlasca za posipanje, bilo je potrebno više soli nego inače, 1.5 čajna žličica na 4 porcije koliko se dobije. Možda bih morala dodati i više soli, da nisam imala domaći povrtni temeljac u kojem sam prokuhala i kombu algu, koja je jako umami. Umjesto 2 jušne žlice vlasca za cijelo jelo, stavila sam po 2 žlice na svaku porciju.

Juha je okusom OK, ali ima premalo tog okusa, a svježi vlasac je najbolji dio. Budući da je kuharica makrobiotička, trebalo je dodati miso pastu u recept.

Jelo:3.7 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, samo dosta sjeckanja
Točnost popisa sastojaka:nije navedena količina soli
poželjno više vlasca i više umami sastojaka
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Ukrasi od badema

Ovo su thumbprint keksi od badema i zobenih pahuljica s marmeladom. Puno toga nisam mogla napraviti prema receptu i zbog toga ocjena ovog jela ne ulazi u konačnu ocjenu kuharice.

Najprije je potrebno bademe i zobene pahuljice samljeti u brašno. Moj multipraktik to nije mogao učiniti, a mlinac nemam. Osim toga, umjesto bademovog brašna nakon nekog vremena dobila bih bademov maslac jer bi iscurilo ulje. Zamrzavanje badema prije mljevena pomaže, ali to ne piše u receptu.

Nisam imala ni javorovog sirupa ni pšeničnog slada, pa sam upotrijebila što sam imala - zlatni sirup od šećerne repe. Zbog njega su keksi ispali tamniji nego na slici, sa svjetlijim komadicima badema i zobenih pahuljica. Više nikako nisu mogli proći pod ukrase.

Umjesto kukuruznog ulja upotrijebila sam repičino koje nema okusa (ako je predviđeno da se koristi rafinirano ulje kukuruznih klica, to je sasvim ispravna zamjena).

Nije pisalo da treba zagrijati pećnicu prije pečenja. Ja sam ju zagrijala i bilo je dobro. Vrijeme pečenja je točno.

Nije pisalo koju točno marmeladu upotrijebiti. Ja sam stavila marmeladu od višanja i bilo je dobro. Na slici je crvena marmelada.

Okus je OK. Cimet se uopće ne osjeti, utrostručila bih mu količinu. Mojim keksima je tekstura bila drugačija nego je predviđeno jer nisam mogla samljeti sastojke u brašno.

Jelo:3.7 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, uz prikladne aparate
Točnost popisa sastojaka:izvedivo s navedenim količinama sastojaka
poželjno više cimeta



Preciznost i jednoznačnost uputa:ne piše treba li zagrijati pećnicu, valjda se podrazumijeva da treba

Sir od tofua

Ovaj recept ima dvije varijante, sir od tofua s aromatičnim biljem i sir od tofua s orasima. Isprobala sam obje varijante.

U oba sira od tofua idu fermentirani umami sastojci, u onaj s aromatičnim biljem umeboshi ocat, a u onaj s orasima ječmeni miso. Oba sira od tofua ostavljaju se 24 sata na hladnom ili u hladnjaku, pretpostavljam da fermentiraju, iako za to kratko vrijeme nisu promijenili okus. Ipak je potrebno dulje fermentirati. Pripremam sireve prema receptima iz jedne veganske kuharice i, na sobnoj temperaturi 18°C, s rejuvelacom kao starterom potrebna su 72 sata da veganski sir prestane imati okus po sastavnim dijelovima (delikatesni francuski kvasac i ječmeni miso) i počne imati zaokružen okus. Ako se tofu fermentira samo miso pastom, u hladnjaku je potrebno 2 do 6 mjeseci. Naravno da je sir od tofua s orasima na kraju imao okus samo po ječmenom misu. Sir od tofua sa začinskim biljem imao je dobar okus, više po tofuu nego po siru, ali bio je to jako fin namaz. Nisam imala mladog luka, pa sam upotrijebila istu količinu vlasca. 

Naravno, u kuharici preporučuju sir od tofua pripremati u suribachiju, a ne u običnom tarioniku, ali, i u običnom granitnom tarioniku (i u multipraktiku) dobro ispadaju, ako već imate obični tarionik, nema potrebe da kupujete i suribachi.

Sir od tofua sa začinskim biljem
Jelo:5.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno
Točnost popisa sastojaka:sve štima


Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Sir od tofua s orasima
Jelo:3.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno,
Točnost popisa sastojaka:sastojci su u redu, ali trajanje pripreme je pogrešno


Preciznost i jednoznačnost uputa:precizno i jednoznačno, ali pogrešno

Varivo od dinkela i mahunarki na seljački način

Jedina mahunarka u ovom varivu je borlotti grah, pa mi naziv nije odveć jasan.

Nisam imala povrtni temeljac u prahu, pa sam Kotanyi mješavinu povrća i začinskog bilja za juhu smrvila u tarioniku (običnom, ne suribachiju) koliko sam mogla, iako nije bio prah, sve se skuhalo.

Među začinskim biljem od kojeg je trebalo napraviti vezicu bio je naveden i češnjak. Pretpostavila sam da je to mladi češnjak, kojeg nisam imala. Umjesto njega stavila sam - kadulju. I bilo je dobro.

Nije pisalo da dinkel treba namočiti. Ipak sam ga namočila i dobro da jesam, u sat vremena kuhanja jedva se skuhao.

Okus variva je bio dobar, ali tekstura dinkela mi nikako nije pasala. Ovo je prvi put da sam ga probala, ali isti je kao pšenica, a nikad nisam bila luda za kuhanom pšenicom. 

Na 4 porcije, koliko sam dobila, trebala sam dodati 1 čajnu žličicu soli.

Jelo:4.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, dosta sjeckanja, poželjno imati ekspres lonac za grah
Točnost popisa sastojaka:navedena količina soli je premalo, ali pretpostavljam da su mislili na slani temeljac
Preciznost i jednoznačnost uputa:ne piše da dinkel treba namočiti

Juha od bijeloga graha (cannellini)

Ovo je fina juha. Volim juhe koje su kompletan obrok, a ova sadrži mahunarku (cannellini grah), zeleno lisnato povrće (blitvu), drugo povrće, i škrob (kruh). Predviđeno je da se juha servira preko kriške tostiranog starog kruha. Ne volim razmočeni kruh, pa sam tostirani kruh natrgala po juhi. I tako se razmočio dok sam završila porciju. Drugu porciju sam pojela s tostiranim kruhom, ali ga nisam stavila u juhu.

Zanimljivo je da u ovu juhu ide i rajčica iako bi trebala biti makrobiotička. Ionako nema razloga da ne jedemo rajčice, stabljike su otrovne, a ne plod.

Pisala sam da ne volim svježi peršin. Ali, peršin na kojeg smo navikli, plosnatolisni talijanski peršin, nije jedini peršin. Postoji i kovrčavolisni peršin blažeg okusa. Za testiranje ove kuharice kupila sam taj peršin u Metrou, jer, znala sam, ako budem morala u jela stavljati plosnatolisni peršin, loše ću ih ocijeniti. Kovrčavolisni peršin je fin. Ali, koliko je to svežanj peršinovog lista, koliko ide u ovaj recept? Svežanj kojeg sam kupila u Metrou imao je pola kile. Na kraju sam u jelo stavila ono što je meni izgledalo kao svežanj, lista je bilo sve skupa 73 g (stabljike su završile u povrtnom temeljcu).

Dobila sam 3 porcije. Dodala sam 1 čajnu žličicu soli. 

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, dosta sjeckanja, poželjno imati ekspres lonac za grah
Točnost popisa sastojaka:nije navedena količina soli niti papra, količina peršina kao da nije navedena
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno

Dinkel s gljivama

Jedine gljive u ovom jelu su vrganji, pa mi naslov nije jasan.

U ovom jelu piše da dinkel treba namočiti, ali se kuha samo 40 minuta. Nisam htjela riskirati, pa sam ga skuhala prije.

U jelo ide 20 g suhih vrganja. Imala sam samo 12 g, pa sam dodala 8 g suhih shiitake gljiva. Priznajem, kad sam vidjela naslov, očekivala sam nešto malo aromatičnih gljiva i glavninu šampinjona ili možda bukovača. Ovo je skupo jelo, ali bogato okusom i vrlo umami.

Količina soli je navedena, 1/4 žličice, ali, za 4 porcije, koliko sam dobila, bila je potrebna čitava čajna žličica.

Dinkel je ovaj put bio dobro skuhan jer sam ga skuhala prije pripreme jela, i tekstura mu nije bila problem.

Jelo:4.8 / 5
Složenost pripreme:jednostavno, poželjno dinkel skuhati prije
Točnost popisa sastojaka:pogrešna količina soli, količina peršina kao da nije navedena
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno, ali poželjno skuhati dinkel prije

Seitan s narom i pinjolima

Ovo jelo je djelovalo obećavajuće, a ispalo je razočaravajuće. Sjemenke nara tako dobro izgledaju, ali, nažalost, u ovom jelu im nije mjesto. Svaki zalogaj u kojem su se našle, pokvarile su. Svaki zalogaj u kojem se nisu našle bio je ukusan.

U recept ide ljutika. Neki tvrde da je ljutika samo drugi naziv za šalotku i da je kozlac treći naziv za tu biljku. Neki pak tvrde da je ljutika autohtona hrvatska biljka i, zaista, u literaturi se takva može pronaći. Koja ljutika se koristi u talijanskoj kuhinji, nije mi poznato. No, budući da nisam imala ni ljutiku ni šalotku, upotrijebila sam obični luk.

Između prošeka i mirina odabrala sam mirin, što sam jedino imala doma. Između potočarke i rukole odabrala sam rukolu, što sam jedino imala doma. I bilo je fino, dok nije nar sve pokvario.

Volim nar. Nar koji mi je ostao pojela sam sam. I, bio je jako fin. Nar u ovom jelu jednostavno ne paše.

Koliko je 1 svežanj rukole? Stavila sam 125 g. 

Jelo:2.0 / 5
Složenost pripreme:jednostavno
Točnost popisa sastojaka:koliko je 1 svežanj rukole?
izostaviti nar
Preciznost i jednoznačnost uputa:sve jasno, ali izostaviti nar

Planirala sam skuhati još jela prema receptima u ovoj kuharici, ali nisam stigla. Svakako ću to učiniti u budućnosti, ali ću ih odmah modificirati kako znam da bi mi se svidjeli. Primjerice, ne volim okus šafrana. Pečeni krumpir ću umjesto sa šafranom pripremiti s kurkumom ili sa šafranikom (koja daje žutu boju, ali ne i okus).

Konačna ocjena: 3.98. Skoro pa čista četvorka. Niti jedno jelo nisam morala baciti, čak niti zadnje, pa je dobilo prolaznu ocjenu.

Vrijedi li ova kuharica vama 50 kn (ili 45 koliko košta na akcijama) morat ćete sami procijeniti.

Za istu cijenu možete kupiti vegansku talijansku kuharicu A Vegan Taste of Italy Linde Majzlik, s besplatnom dostavom, ako imate mogućnost plaćanja prihvaćenu u toj Internet trgovini. Nije kupovina u Hrvatskoj, ali je kupovina iz Hrvatske. Kuharica je to bez slika, nezgodnog formata gdje recepti prelaze s jedne stranice na drugu, i često počinju na desnoj stranici te je tijekom kuhanja potrebno listanje. Ali, zato sadrži čak 126 recepata, posebno poglavlje o punjenom povrću i posebno poglavlje o pizzama, čega u All'italiana kuharici nema. Nije makrobiotička kuharica. U dosta jela ide veganski parmezan, a u poneka i drugi veganski sirevi. Prema receptima iz te kuharice dosad sam pripremila samo 4 jela, ali, njihova prosječna ocjena je 4.625. Ako ju kupite, imajte na umu da je kuharica engleska i da "cornflour" zapravo znači kukuruzni škrob, a ne kukuruzno brašno.

2012-10-27

Crna sol

Kod veganiziranja neveganskih recepata, ovisno o namjeni, umjesto jaja koriste se najraznovrsnije namirnice, od lanenih sjemenki, preko tofua, kukuruznog škroba, pirea od jabuke, praška za pecivo, do banane. No, ako je jelu potrebno dati aromu jajeta, koristi se jedan pomalo egzotičan začin.

Predstavljam vam crnu sol. Koja je zapravo ružićasta.

Crna sol (C) Enola Knezevic 2012

Ali, u velikim kristalima izgleda crno.

Black Salt (crystals)
Sol je to u kojoj prevladava natrij klorid, ali zbog tragova sumporovodika smrdi po jajima. Zbog toga se često koristi u veganskim imitacijama jaja, primjerice, u salatama s tofuom koji glumi kuhana jaja, ili u tofu kajgani. Aroma je intenzivnija ako se ovu sol pospe po gotovom jelu umjesto da ju se umiješa tijekom pripreme.

Crna sol, poznata i pod nazivom kala namak, u indijskoj kuhinji koristi se u raznoraznim jelima i mješavinama začina, u kojima se ne osjeti toliko miris sumporovodika, koliko zaokružuje ostale arome.

Crnu sol možete kupiti u bio&bio poslovnicama i Internet trgovini, te u vegetarijanskom fast food restoranu Green Point u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

2012-10-20

Veganski tartar

Ponegdje u Hrvatskoj može se kupiti veganski tartar, ali preskup je za količinu. Srećom, vegansku majonezu po normalnoj cijeni može se naći u manje više svakoj prodavaonici hrane, a tartar je lako napraviti od nje. 

Veganski tartar (C) Enola Knezevic 2012

Veganski tartar

Sastojci (za 4 porcije):
2 vrećice Omegol majoneze
3 velika ili 4 mala režnja češnjaka (oko 18 g)
2 jušne žlice suhog vlasca
4 delikatesna kisela krastavca (oko 50 g), nasjeckana
1 jušna žlica senfa (15 g)
1/2 čajne žličice šećera (2 g)

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte 2 minute. Možete upotrijebiti i multipraktik ili štapni blender. U dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku tartar će izdržati barem 5 dana.

Napomena:
Ukoliko ipak želite kupiti veganski tartar (tj. remuladu), možete ga naći u Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama.

2012-10-10

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Ovo je jednostavna jesenska pita s podlogom od keksa. Ipak, potrebno je paliti pećnicu da se ispeče Hokkaido tikva. Preporučujem pečenje veće količine tikve (koliko stane na lim) odjednom jer dobro dođe i za juhu i za mnoga druga jela, a dobro podnosi zamrzavanje (preporučujem ju prethodno zgnječiti u pire). Kora Hokkaido tikve je jestiva i koristim ju u svim jelima u koja stavljam Hokkaido tikvu, ali, ukoliko vam se ne sviđa, ogulite ju.

Kardamom daje posebnu aromu, ali ako ga ne volite, zamijenite ga istom količinom cimeta.

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom, speculaas keksima, čokoladom i veganskim šlagom (C) Enola Knezevic 2012

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Sastojci (za 8 kriški):
200 g veganskih Speculaas keksa 
50 g veganskog margarina
400 g pečene Hokkaido tikve
1 čajna žličica cimeta (2.6 g)
1/2 čajne žličice mljevenog kardamoma (1 g)
1/4 čajne žličice mljevenog đumbira (0.45 g)
Prstohvat mljevenih klinčića
Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
50 g veganske čokolade za kuhanje 
2 jušne žlice sojinog vrhnja (oko 35 g)

Priprema:
Kalup promjera 20 cm (ja sam koristila poklopac vatrostalne posude) obložite papirom za pečenje.

Speculaas kekse sameljite u multipraktiku ili mlincu za orahe. Dodajte veganski margarin i promiješajte da se smjesa sjedini. Smjesu utisnite u kalup pazeći da svugdje bude podjednake debljine.

Ohlađenu tikvu izmiksajte u pire s cimetom, kardamomom, đumbirom, klinčićima i muškatnim oraščićem. Pireom od tikve napunite koru od Speculaas keksa. 

Čokoladu natrgajte na kockice. Zagrijavajte ju u parnoj kupelji uz neprekidno miješanje dok se sasvim ne rastali. Pazite da ju ne zagrijete na previsoku temperaturu, nikad ne smije postati toliko vruća da vam opeče jezik. Dodajte čokoladi sojino vrhnje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Čokoladom premažite vrh pite. 

Pustite pitu da se ohladi. Narežite na 8 kriški i poslužite s veganskim šlagom.

Napomena:
Da biste ispekli Hokkaido tikvu ugrijte pećnicu na 200°C. Tikvu prepolovite i izdubite sjemenke (možete ih osušiti i sačuvati za sadnju). Očišćenu tikvu zavežite u vrećicu za pečenje, ili ju položite na lim za pečenje, nauljen ili obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom, prerezanom stranom prema dolje. Pecite sat vremena. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine i pustite da se ohladi.

Pazite da ne pretjerate s klinčićima ili s muškatnim oraščićem, po prstohvat svakog je dovoljan. 

Kraš Speculaas keksi su veganski. Spar Speculaas keksi su bili veganski kad sam ih zadnji put kupila, prije par godina, tako da više nisam sigurna ni ima li ih ni jesu li veganski ako ih ima. Ako ih nađete provjerite sastav prije kupnje. Navodno su i Konzumovi K Plus Speculaas keksi veganski, no nisam još provjerila. Sumnjičava sam jer je jedan poznati hrvatski proizvođač prije 7 godina bez ikakvog upozorenja odjednom dodao sirutku u svoje Speculaas kekse koji su do tad bili veganski. Prije kupnje svakako pročitajte sastav. Update 2012-10-20: K Plus Speculaas keksi su veganski, u međuvremenu sam provjerila. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav. Update 2013-03-24: I Spar Speculaas keks su veganski. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav.

Kardamom možete kupiti u bio&bio, Garden i Moj Bio poslovnicama i Internet trgovini. 


Veganski margarin možete kupiti u Mercatoru i u prodavaonicama zdrave hrane. 

Većina čokolada za kuhanje je veganska, ali, za svaki slučaj, provjerite sastav prije kupnje. 

2012-10-02

Časopis Chickpea

Source: Chickpea Magazine
U prethodnim postovima spomenula sam veganski časopis The Vegan Culinary Experience kojeg se može besplatno čitati i downloadati u pdf formatu. Nadam se da ste se pretplatili na newsletter da biste emailom bili obaviješteni o svakom novom broju.

Također, spomenula sam vegetarijanski časopis Vegetarian Times zbog mnoštva veganskih recepata koje objavljuje. Časopis nije besplatan, ali recepte se s vremenom objavi i na web stranici časopisa.

Chickpea je jedan od novijih veganskih časopisa koji uz recepte objavljuje i članke o aktivizmu i općenite savjete za preživljavanje vegana. Usto je imenjak ovog bloga. Netko bi mogao pomisliti da su svi vegani ludi za slanutkom, ali, istina je, manje više svatko tko proba humus i falafel postane lud za slanutkom, bio vegan ili ne. 

Objavljuje se 4 broja časopisa godišnje, a najnoviji je peti broj, za jesen ove godine. Chickpea časopis se može besplatno čitati online, ali ga se ne može downloadati. Tko želi može kupiti papirnatu ili digitalnu verziju.

Ima li boljeg načina za proslaviti početak jeseni od kuhanja jela s jabukama i tikvama prema receptima iz jesenskog broja Chickpea časopisa?

2012-09-25

Farinata s tikvicama

Prije nekoliko mjeseci objavila sam recept za farinatu s rukolom, a budući da je sad sezona tikvica (doduše već na izmaku) u zadnje vrijeme pripremam farinate s tikvicama. Recept je dosta sličan onom s rukolom, ali se koristi manje vode jer su je tikvice pune. Ova farinata je poprilično paprena, ako vam neki začin ne paše, izostavite ga.

Farinata s tikvicama (C) Enola Knezevic 2012

Farinata s tikvicama

Sastojci (za 4 porcije):
125 g slanutkovog brašna
1 srednje velika tikvica s korom (oko 250 g)
100 ml vode (1 dl)
2 čajne žličice maslinovog ulja (oko 9 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
1/4 čajne žličice papra
3/4 čajne žličice pahuljica chilija ili 1/4 čajne žličice chilija u prahu
1/2 čajne žličice sušenog provansalskog začinskog bilja
2 jušne žlice veganskog parmezana od oraha (10 g)

Priprema:
Naribajte tikvicu i pomiješajte ju sa solju, ali ju nemojte cijediti.

Slanutkovo brašno prosijte u veću zdjelu. Dodajte papar, chili, provansalsko začinsko bilje i veganski parmezan od oraha te promiješajte. Dodajte tikvicu, vodu i maslinovo ulje i dobro izmiješajte pjenjačom. Pustite da smjesa odstoji sat vremena. 

Ugrijte pećnicu na 220°C. Obložite manji lim za pečenje (20 cm * 25 cm) ili kalup za tortu (promjera oko 25 cm) papirom za pečenje. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje da svugdje bude podjednake debljine. Pecite pola sata i testirajte čačkalicom. Nastavite peći sve dok je farinata s gornje strane mekana i dok se smjesa lijepi za čačkalicu. 

Pustite da se farinata malo ohladi. Narežite ju na komadiće veličine zalogaja ili kriške i poslužite sa svježom salatom.

Farinata s tikvicama, avokado, rajčica, crveni kupus (C) Enola Knezevic 2012
Sirova hrana: maseno 66%, kalorijski 50%, volumno otprilike 75%

2012-09-18

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama

Hokkaido tikve su idealne za punjenje jer im je i kora jestiva, a smjesa gljiva i maslina mi je posebno draga jer je jako umami. Karameliziranjem luka i gljiva taj okus se dodatno naglašava.

Hokkaidokürbis by Joho345 on Wikimedia Commons
Ako je Hokkaido tikvi dno ravno, može joj se samo odrezati vrh te vratiti nakon što ju se napuni, što izgleda jako efektno. Međutim, svako toliko naiđem na Hokkaido tikvu koja nema ravno dno, i potrebno ju je prepoloviti da bi ravno stajala u posudi za pečenje.

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama (C) Enola Knezevic 2012

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama

Sastojci (za 2 porcije ako se poslužuje bez priloga ili 4 porcije ako se poslužuje s prilogom):
1 manja Hokkaido tikva (oko 600 g)
3 manje ili 2 veće glavice luka (oko 350 g)
350 g raznih gljiva (šampinjoni, lisičice, vrganji, shiitake), ako koristite suhe gljive, vagati nakon namakanja
50 g odkoštičenih zelenih maslina
1 jušna žlica ulja (oko 14 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
4 jušne žlice mljevenih badema (oko 34 g)
1/4 čajne žličice mljevenog papra (crnog ili šarenog)
2 prstohvata sušenog mažurana
2 jušne žlice veganskog parmezana od oraha (10 g)

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200°C. 

Ukoliko koristite suhe gljive, izlomite ih na manje komadiće, prelijte kipućom vodom i ostavite stajati barem pola sata.

Tikvu prepolovite (ili joj odrežite vrh) i izdubite sjemenke (možete ih osušiti i sačuvati za sadnju).

Očišćenu tikvu zavežite u vrećicu za pečenje, ili ju položite na nauljen protvan prerezanom stranom prema dolje. Pecite 40 minuta i testirajte. Tikvu treba biti lako probosti čačkalicom, ali se ne smije raspadati. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, ali nemojte ugasiti pećnicu.

Dok se tikva peče pripremite punjenje.

Luk narežite na polumjesece, a gljive na tanke ploške. Masline razrežite na četvrtine.

U većoj tavi ugrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i smanjite vatru. Lagano miješajući pirjajte luk desetak minuta. Dodajte 1/4 čajne žličice soli i pirjajte još 5 minuta. Dodajte gljive i još 1/4 žličice soli i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne ispari tekućina koju gljive puste. Dodajte masline, bademe, papar i mažuran, dobro promiješajte i skinite s vatre.

Napunite tikvu smjesom gljiva i maslina i pospite veganskim parmezanom od oraha. Vratite na 10 minuta u pećnicu da se zapeče.

Napomena:
Istom smjesom možete puniti i druge tikve. Prije mjesec dana njome sam punila patišon tikvice, kojima je tad bila sezona, i poslužila uz krumpiriće s ružmarinom iz pećnice.

Patišon tikvica punjena gljivama i maslinama, krumpirići iz pećnice s ružmarinom (C) Enola Knezevic 2012

Patišon tikvice nije potrebno prethodno peći. Tikvice izdubite da ostane samo tanka kora, meso tikvica tanko narežite (ako su sjemenke već velike i tvrde, uklonite ih), propirjajte zajedno s lukom i gljivama, napunite tikvice, zarežite ih na vrhu da para može izlaziti tijekom pečenja, ako ne mogu ravno stajati, stavite ih u posudice za pečenje, i pecite na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici dok tikvice ne bude lako probosti čačkalicom.

2012-09-11

Preokrenuti kolač od šljiva

Ovo je jedan od najjednostavnijih kolača, fila se peče skupa s biskvitom i nakon pečenja (i čekanja da se ohladi), treba ga samo okrenuti (ili čak niti to), narezati i poslužiti. 

Preokrenuti kolač od šljiva (C) Enola Knezevic 2012


Preokrenuti kolač od šljiva

Sastojci (za 8 kriški):
Oko 500 g šljiva, raspolovljenih i očišćenih
1 jušna žlica šećera (oko 15 g)
1 jušna žlica cimeta u prahu (oko 8 g)
1 jušna žlica ruma (oko 14 g)

Za biskvit:
110 g oštrog brašna (njemački tip 550)
35 g kukuruznog škroba (Gustina, Gussnela)
100 g šećera
3/4 čajne žličice sode bikarbone
3/4 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
150 ml sojinog mlijeka (oko 165 g)
2 čajne žličice arome vanilije
50 ml ulja neutralnog okusa (repičino, suncokretovo) (oko 45 g)
10 g naribane limunove korice
25 g badema u listićima

Šećer u prahu i cimet za posipanje

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180°C. 

Dno kalupa za tortu promjera 24-26 cm prekrijte papirom za pečenje i zatvorite kalup, ili, ako koristite običan kalup, čitavog ga obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte šljive sa šećerom, cimetom i rumom, te ih stavite na dno kalupa, prerezanom stranom prema dolje. 

Za biskvit:
Pomiješajte brašno, škrob, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi pomiješajte sojino mlijeko, aromu vanilije, ulje i limunovu koricu. Ulijte drugu smjesu u prvu uz miješanje pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pazite da ne miješate predugo. Dodajte bademe u listićima i promiješajte.

Ulijte biskvit u kalup preko šljiva. 

Pecite 40 minuta i testirajte čačkalicom. Biskvit je pečen kad ne ostaje na čačkalici, ali šljive će ostavljati ljubičasti trag na njoj.

Kad je biskvit pečen, izvadite kolač iz pećnice. Pričekajte da se ohladi. Skinite obruč kalupa. Izokrenite na stalak za tortu i oprezno uklonite papir za pečenje. Narežite na 8 kriški. Prije posluživanja pospite cimetom i šećerom u prahu. 

Napomena:
Suprotno uvriježenom mišljenju, ne ishlapi sav alkohol tijekom pečenja. Ako pripremate ovaj kolač djeci, trudnicama, dojiljama, trezvenjacima, alkoholičarima ili pripadnicima religija koje zabranjuju alkohol, izostavite rum. Možete dodati malo arome ruma koja nije u alkoholnoj bazi. Također, pazite da ne koristite aromu vanilije u alkoholnoj bazi. 

Umjesto arome vanilije, možete 10 g šećera u biskvitu zamijeniti vanilin šećerom, ili možete dodati jednu žličicu praha vanilije. 

Ukoliko ste vi ili vaši gosti alergični na soju, umjesto sojinog mlijeka upotrijebite neko drugo biljno mlijeko, primjerice, Alpro bademovo mlijeko

Bademe u listićima Dr. Oetker (ili Schwartau) možete kupiti u svakom supermarketu, pa čak i u manjim prodavaonicama. Dosta su skupi, ali bademe možete i sami oguliti i narezati na (doduše, malo deblje) listiće. Da biste ogulili bademe prelijte ih vrućom vodom, pustite da odstoje desetak minuta, ocijedite i svaki badem stisnite među prstima iznad zdjele (bademi rado odlete na drugi kraj prostorije ako ih se ne uhvati u posudu). Nakon toga ih osušite u kuhinjskoj krpi i narežite.

2012-08-11

Veganski parmezan od oraha

U svom prvom postu oduševljeno sam pisala o delikatesnom francuskom kvascu koji je tad konačno postao dostupan u Hrvatskoj i linkala recept za veganski parmezan od badema. Budući da orasi imaju intenzivniji okus i više omega 3 nego bademi, radije koristim veganski parmezan od oraha nego veganski parmezan od badema. 

Veganski parmezan od oraha

Sastojci:
80 g mljevenih oraha
1 čajna žličica soli (6 g)

Priprema:
Sve sastojke izmiješajte. Koristite u pestu, kao dodatak tjesteninama, zapečenom povrću i manje više svim drugim slanim jelima. Čuvajte u hladnjaku u čvrsto zatvorenoj posudi do nekoliko tjedana.

2012-08-05

Puding od butternut tikve

Butternut tikva prija i u slatkim jelima, posebno kad joj se doda tzv. pumpkin spice mix. 

Puding od butternut tikve (C) Enola Knezevic 2012

Puding od butternut tikve

Sastojci (za 3 porcije):
300 g oguljene pečene butternut tikve
3 dl sojinog mlijeka (310 g)
2 jušne žlice kukuruznog škroba (15 g)
1/2 čajne žličice cimeta (1.3 g)
1/4 čajne žličice pimenta (oko 0.5 g)
1/4 čajne žličice đumbira u prahu (oko 0.5 g)
na vrh noža klinčića u prahu
1/2 čajne žličice vanilije u prahu ili 1 čajna žličica arome vanilije

Priprema:
Butternut tikvu i sojino mlijeko izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku kremu. Dodajte začine i kukuruzni škrob i dobro promiješajte pjenjačom da ne ostanu grudice škroba. 

Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zavre i još minutu-dvije. Ulijte u zdjelice i ohladite na sobnu temperaturu. Stavite zdjelice u hladnjak na sat-dva da se puding stvrdne.

Poslužite s veganskim šlagom.

Napomena:
Cucurbita moschata ButternutDa biste ispekli butternut tikvu, prepolovite ju, izvadite sjemenke (operite ih, osušite i sačuvajte za sadnju) i polovice tikve stavite u vrećicu za pečenje ili prerezane strane kistom premažite uljem, stavite prerezanom stranom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljen i pecite na 200°C oko sat vremena. 

Slobodno dodajte više klinčića, ali pazite da ne pretjerate jer bi puding mogao postati nejestiv. 

Ako koristite nezaslađeno sojino mlijeko, možda ćete trebati dodatno zasladiti puding, koristite zaslađivač po želji.

Kukuruzni škrob se prodaje pod nazivima Gustin i Gussnel u manje više svakoj prodavaonici hrane.

Vaniliju u prahu možete kupiti u Garden i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama (bezobrazno je skupa pa ju kupujem preko ebaya). Možete i sami samljeti mahune vanilije ako je vaš blender dovoljno snažan. Možete koristiti sjemenke iz mahune vanilije. Na kraju krajeva, možete umjesto kukuruznog škroba upotrijebiti istu količinu praška za puding od vanilije i izostaviti vaniliju.

Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom može se kupiti u Mercatoru. 

2012-07-29

Salata od cannelini graha i patlidžana

Nakon juhe koja može biti kompletan obrok evo i jedne salate koja može biti glavno jelo. Za kompletan obrok preporučujem poslužiti ju na posteljici od zelene salate i jesti s kruhom.

Salata od cannellini graha i patlidžana (C) Enola Knezevic 2012


Salata od cannellini graha i patlidžana

Sastojci (za 3 porcije kao glavno jelo ili 6 porcija kao salata):
Jedan srednje velik patlidžan, od oko 350 g
1 čajna žličica maslinovog ulja (4.5 g)
2 velike ili 3 male rajčice (400 g)
Po jedna zelena, žuta i crvena paprika babura, svaka očišćena oko 125 g
1 ljuta paprika, ljutine po želji od jalapeño do habanere
350 g kuhanog, ocijeđenog i ispranog cannellini graha
Pola čajne žličice soli (3 g), ukoliko ne koristite grah iz konzerve koji je već slan
3 prstohvata sušenog vlasca
1/4 čajne žličice mljevenog papra, crnog ili šarenog (0.6 g)
2 jušne žlice bučinog ulja (28 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200°C. Patlidžan prepolovite. Prerezani dio kistom namažite maslinovim uljem. Polovice patlidžana stavite na lim obložen papirom za pečenje, silikonskom podlogom za pečenje ili nauljen, prerezanom stanom prema dolje. Pecite patlidžan dok ne bude toliko mekan da čačkalica propadne kroz njega kad probije koru, oko 45 minuta. 

Pustite da se patlidžan ohladi. Ukoliko vam smeta kora, ogulite ga, ali za to nema objektivnog razloga, kora je jestiva. Narežite patlidžan na kockice stranica 2-3 cm. 

Rajčice narežite na tanke ploške. Slatke paprike očistite, narežite na uzdužne trake široke oko pola centimetra i zatim prepolovite. Ljutu papriku narežite na kolutiće, s tim da ne morate uklanjati sjemenke ukoliko vam njihova ljutina ne smeta. 

Pomiješajte sve sastojke i dobro izmiješajte da se začini, ulje i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Obavezno dobro ispecite patlidžan, ako ostane sirovih dijelova, neće biti fin. Jalapeño i habanera ljute paprike možete kupiti u Mercatoru i Intersparu, ali možete upotrijebiti i najobičnije ljute feferone.

2012-07-23

Veganska bučnica


Stock photo: marrow by vik02 on sxc.hu
Bučnica je vrlo popularna zagorska slana štrudla od velike bijele tikve (zvane buča) i svježeg kravljeg sira. Neki umjesto velike bijele tikve upotrijebe butternut tikvu ili bundevu, no takvu bučnicu još nisam probala.

Bučnicu je lako veganizirati tako da se umjesto svježeg kravljeg sira koristi svježi tofu, okus kojeg paše u slanim jelima. Da okus bude još sirastiji, upotrijebila sam i delikatesni francuski kvasac

Za usitnjavanje tofua, ribanje tikve, ribanje luka i na kraju miješanje svih sastojaka upotrijebila sam multipraktik, zbog čega je punjenje ispalo kremastije nego što je inače, ali sve to se može raditi i ručno, tofu se može zgnječiti rukama, gnječilicom za krumpir ili viljuškom. Tikvice nisam cijedila nakon ribanja, punjenje ipak nije bilo rijetko. 

Kore mogu biti bilo koje kupovne veganske (ili domaće, ali njih se drugačije mota). Za bučnicu na slici upotrijebljene su Hokus integralne kore kupljene u Sloveniji (nije mi poznato ima li kod nas za kupiti integralnih kora).

Veganska bučnica (C) Enola Knezevic 2012

Veganska bučnica

Sastojci (za 5 porcija - 10 komada kao na slici):
500 g veganskih kora za pite, integralnih ili bijelih
400 g velike bijele tikve (bez kore)
200 g svježeg, čvršćeg tofua
1 veća glavica luka (180 g)
1 čajna žličica mljevenog papra (2.3 g)
2 čajne žličice soli (12 g)
2 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (10 g)
2 čajne žličice ulja (9 g)
4 čajne žličice sezama (10 g)
Po želji još ulja za premazivanje kora

Priprema:
Prema uputama na pakiranju kore na vrijeme izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača, umotajte ih u mokru krpu i ostavite stajati. Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tikvu i luk naribajte. Tofu usitnite među prstima, u multipraktiku ili gnječilicom za krumpir i dodajte povrću. Dodajte sol, papar i delikatesni francuski kvasac, te dobro promiješajte. 

Ukoliko želite, premažite kore za pitu uljem (to bi trebalo spriječiti pucanje, kao što vidite na slici, ja to nisam radila). Stavite po dvije kore jednu na drugu. U 500 g kora obično ima 5 kora, pa tu jednu koja vam je ostala presavinite na pola, bit će upola kraća štrudla, ali to nije problem. 

Na sredinu kora rasporedite nadjev, pazeći da na rubovima ostavite po 3 cm za presavijanje. Slobodne krajeve kora presavinite prema unutra i zatim zarolajte štrudle. 

Složite štrudle u lim za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljili. Kistom premažite štrudle s gornje strane uljem. Pospite štrudle sezamom.

Pecite 30 minuta. 

Bučnica prija vruća, ali i hladna drugi dan.

2012-07-17

Juha kao kompletan obrok

Konačno par dana normalnih temperatura zraka. Da je čitavo ljeto ovakvo, postalo bi mi četvrto omiljeno godišnje doba. Zasitne juhe i variva opet prijaju. 

Rijetko za obrok pripremam i juhu i glavno jelo i prilog i salatu. Radije pripremim jedno od toga, ili dvoje, a da to ipak bude kompletan obrok. 

Svaki dan nastojim jesti: 
  • neku mahunarku ili proizvod od mahunarke, zbog proteina (zapravo aminokiseline lizina, proteina ima u svemu, ali onima koji se za unos proteina oslanjaju samo na žitarice može uzmanjkati lizina), zbog vlakana, antioksidansa, minerala...:
    • grah (svih boja, i azuki, mung, crnooki grah)
    • grašak (svježi i sušeni - polovice)
    • slanutak
    • leću (svih boja)
    • mahune (zelene i žute)
    • bob
    • soju u zrnu, mladu zelenu soju, sojino mlijeko, tofu, tempeh (miso pastu i soja sos, no oni se koriste u manjim količinama)
    • kikiriki, kikiriki maslac
  • neku žitaricu (ili pseudožitaricu), ili pahuljice od žitarica, ili krumpir, ili kruh, zbog škroba kao glavnog izvora energije, zbog vlakana, minerala:
    • ječam
    • rižu (svih boja, svih oblika zrna)
    • kukuruz, palentu
    • heljdu
    • proso
    • quinou (zasad samo svijetlu, crvena i crna su mi puno preskupe)
    • zob (i zobene pahuljice)
    • pšenicu
    • amaranth
    • tjesteninu ili njoke
    • krušne mrvice
  • neko zeleno lisnato povrće (ili kupusnjače), zbog vitamina K, provitamina A i folne kiseline:
    • kelj
    • kupus (crveni, zeleni, savojski, mladi)
    • kelj pupčar
    • zelenu salatu (sve vrste, jedino iceberg ima nesto manje nutrijenata, ali ima i manje kalorija, pa jednostavno više pojedem)
    • špinat
    • rukolu
    • matovilac
    • blitvu
    • raštiku
    • kres
    • potočarku
    • poriluk
    • začinsko bilje u većim količinama (primjerice, pesto)
  • drugo povrće, zbog ostalih vitamina, minerala:
    • luk
    • mrkvu
    • celer
    • češnjak
    • paprike, slatke i ljute
    • rajčice
    • krastavce
    • tikvice, tikve razne
    • patlidžane
    • druge dijelove kupusnjača: brokulu, cvjetaču, korabicu, repu
    • rotkvice: crvene i daikon (nisam se još usudila probati crnu)
    • gljive razne (ubrajaju se u povrće, jer povrće nije botanička nego kulinarska kategorija)
Osim toga svaki dan nastojim jesti i sjemenke i/ili orašaste plodove zbog omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, minerala, a dobar su izvor i nekih vitamina (bademi su najbolji izvor vitamina E) i proteina; te voće zbog vitamina i minerala. To dvoje rjeđe stavim u juhu, a češće jedem kao desert, ali znam juhu od buče posuti tostiranim bučinim sjemenkama ili u ljute juhe od graha dodati avokado (ili u krem juhi koristim vegansko vrhnje od indijskih oraščića, kao nedavno u krem juhi od kopriva).

Da bi juha bila kompletan obrok, treba sadržavati mahunarku ili proizvod od mahunarke (može to biti i juha sa sojinim mlijekom ili juha s mljevenim kikirikijem), žitaricu ili krumpir ili proizvod od njih (može ju se zgusnuti zobenim pahuljicama, ili se, primjerice, juhu može jesti s kruhom), neko zeleno lisnato povrće i neko drugo povrće (luk će svakako biti u juhi, ali poželjno je koristiti još neko povrće).


Juha od ječma, cannellini graha i špinata (C) Enola Knezevic 2012

Juha od ječma, cannellini graha i špinata

Sastojci (za 4 porcije):
2 srednje velike glavice luka (250 g)
4 štapića celera duga 15-20 cm (60 g)
4 manje mrkve (150 g, vizualno je zanimljivije ako su dvije mrkve žute)
2 čajne žličice ulja (9 g)
Jedna i pol čajna žličica soli (9 g)
175 g špinata (svježeg ili smrznutog u listićima, ne propasiranog)
3 šalice povrtnog temeljca za juhu (ili vode, ili mješavine temeljca i vode; 7.5 dl, 750 g)
2 čajne žličice sušenog mažurana (1.2 g)
1 čajna žličica pimenta (1.9 g)
2 jušne žlice svježeg ljupčaca (6 g), ako ga uspijete naći (umjesto ljupčaca možete upotrijebiti peršin ukoliko vam odgovara okusom)
350 g kuhanog ječma
350 g kuhanog cannellini graha (ili nekog drugog bijelog graha), ocijeđenog i ispranog
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
2 jušne žlice svijetle miso paste (30 g)

Priprema:
Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece, debljine 3-5 mm. Mrkve ogulite (ili ostružite), uzduž prepolovite i narežite na polukolutiće debljine 3-5 mm. Štapiće celera prerežite uzduž na 3-4 tanjih štapića i zatim narežite na sitne kockice. 

Na laganoj vatri pirjajte luk na ulju. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je pustio. Dodajte celer i pirjajte 2-3 minute. Dodajte mrkvu i špinat i pirjajte dok špinat ne povene (ili dok se smrznuti špinat ne odmrzne).

Dodajte temeljac za juhu, mažuran i piment i kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, 5-10 minuta. Dodajte ljupčac, ječam i cannellini grah. Promiješajte i kuhajte par minuta, samo da se zagriju dodani sastojci (jer su ječam i grah već kuhani).

Skinite s vatre. Pomiješajte miso pastu i soja sos, promiješajte (dodajte žlicu-dvije vode ako je potrebno) i dodajte u juhu. Dobro promiješajte da se miso pasta i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Miso je pasta od fermentirane soje i dodataka poput ječma ili riže (u SAD-u se može kupiti i miso pasta od slanutka za alergične na soju). Miso pastu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane. Po želji u ovoj juhi možete koristiti i tamnu miso pastu, ali zbog intenzivnog okusa vjerojatno ćete morati smanjiti količinu. Svijetla miso pasta je jako fina i u namazima i u dresinzima za salatu. Finija mi je Mitoku svijetla miso pasta, koju sam prije kupovala u bio&bio, ali više je nema za kupiti, pa sad koristim njihovu Okinawa miso pastu. Miso se dodaje nakon kuhanja jer ako ga kuhate, gubi aromu. 

2012-07-11

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Jedno od omiljenih mi jela u kineskim restoranima su kuglice od rižinog brašna punjene slatkom pastom od azuki graha, obložene sezamom i pržene. Nisam se još odvažila pokušati ih sama pripremiti, više zbog prženja u dubokom ulju prema kojem imam averziju nego zbog komplicirane pripreme. 

Slatka pasta od azuki graha je popularna i u Japanu, gdje ju zovu an ili anko i sastojak je mnogih deserata. Jedan od popularnijih je dorayaki, palačinke (od običnog pšeničnog tijesta) punjene azuki pastom. Htjela sam da moje jelo bude zdravije, a budući da je heljda popularna u Japanu, ispekla sam heljdine palačinke. Iako se često svrstava u žitarice (i koristi na isti način), heljda je zapravo pseudožitarica i ne sadrži gluten, tako da su ove palačinke prikladne i za oboljele od celijakije.

Ovo jelo je desert, ali budući da je pripremljeno od mahunarke i sadrži puno proteina, može biti i kompletan obrok.

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha (C) Enola Knezevic 2012


Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Sastojci (za 4 palačinke):
Slatka pasta od azuki graha:
500 g kuhanog, ocijeđenog, i ispranog azuki graha
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera ili neki drugi zaslađivač po želji

Palačinke:
5 jušnih žlica sezama (oko 40 g; s crnim sezamom izgleda zanimljivije)
100 g heljdinog brašna
1 šalica vode (2.5 dl, 250 g)
Pola čajne žličice soli (3 g)
ulje za premazivanje tave

Priprema:
Slatka pasta od azuki graha:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje. Kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući i kuhačom (ili gnječilicom za pire krumpir) gnječeći grah dok se šećer ne rastali i pomiješa s grahom tako da nastane pasta (10-15 minuta).

Palačinke:
Sezam tostirajte. U veću zdjelu stavite heljdino brašno, vodu i sol. Dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte tostirani sezam i promiješajte. 

Papirnati ubrus namočite uljem. Tavu za palačinke ugrijte na srednje jakoj vatri, skinite ju s vatre, premažite uljem i zaimačom (šefljom, šefarkom, kaciolom) ulijte četvrtinu smjese. Naginjite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi po dnu. Tavu vratite na vatru. Kad se palačinka na svim rubovima počne odvajati od tave, oprezno ju okrenite i pecite još minutu-dvije s druge strane. 

Na palačinku odmah rasporedite četvrtinu slatke paste od azuki graha i zarolajte ju.
Ponovite s preostalom smjesom. 

Napomena:
Slatku pastu od azuki graha možete propasirati kroz cjedilo da bude potpuno glatka (na japanskom: koshi-an) ili možete ostaviti kožice azuki graha u njoj, što daje zanimljiviju teksturu i više vlakana (tsubushi-an).

Azuki grah možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane i većim supermarketima. Heljdino brašno možete kupiti u Garden, Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama. U Mercatoru se prodaje Advent heljdino brašno, ali čujem da nije dobro (osobno ga nisam probala).

Veganski šlag na slici je Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom koji se može kupiti u Mercatoru. 

2012-07-05

Krem juha od kopriva

Samoniklo jestivo bilje rijetko berem sama, i to samo kad sam sigurna da ga ne mogu zamijeniti nečim otrovnim. To se na kraju svede na šumske jagode, divlje kupine i kiselicu. Koprive još nisam brala za jelo. Obično bih ugledala biljku za koju bih pomislila da je kopriva, ali jedini način da to potvrdim bi bio - dodirnuti ju. Svaki put se zaista i radilo o koprivi, ali, svaki put nakon što bih utvrdila da se zaista radi o koprivi, ne bi mi više bilo do diranja kopriva. Nekima pak pekoče svojstvo koprive nije problem, i čak se natječu u jedenju sirovih kopriva.

Krem juha od kopriva (C) Enola Knezevic 2012


Krem juha od kopriva

Sastojci:
200 g luka (jedna velika ili dvije male glavice) 
150 g kopriva (jedno bio&bio pakiranje)
2 čajne žličice maslinovog ulja (9 g)
2 čajne žličice soli

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte. Koprive operite i dobro ocijedite (upotrijebite centrifugu za salatu ako ju imate). Nije potrebno uklanjati peteljke. 

Ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, te ga pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je luk pustio. Dodajte oprane koprive i pirjajte dok ne povenu. Ulijte temeljac za juhu, pustite da zavre i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. 

Štapnim mikserom pretvorite juhu u pire. Možete koristiti i obični blender, ali pazite da ne zatvorite čvrsto poklopac kako ga para ne bi izbila. U izmiksanu juhu umiješajte vrhnje od indijskih oraščića.

Napomena:
Koristim nezasoljen temeljac za juhu i zbog toga dodajem toliko soli. Ukoliko koristite slan temeljac za juhu (ili kupovni, od kocke ili od praha), prilagodite količinu soli. 

Koprive možete kupiti u bio&bio (samo u poslovnicama, u web trgovini ih nema). Kad rukujete koprivama, koristite rukavice.

2012-06-30

Kinpira od šparoga

U zadnje vrijeme šparoge najčešće pripremam u pećnici s wasabijem, prema ovom receptu Susan Voisin s bloga Fat-Free Vegan Kitchen.

Manje više svi recepti savjetuju da šparoge prelomimo i da ćemo u jednoj ruci dobiti drvenasti dio, a u drugoj mekani dio. To nije istina. Šparoge nemaju neku magičnu točku lomljenja.

Ako i lomite šparoge, nemojte bacati drvenaste krajeve. Možete ih iskoristiti za temeljac za juhu, no, kinpira je jelo u kojem žilavija tekstura ne smeta.

Kinpira od šparoga (C) Enola Knezevic 2012


Kinpira od šparoga

Sastojci:
150 g tvrđih krajeva šparoga (od oko pola kg šparoga)
1/2 jušne žlice ulja (7 g)
1 jušna žlica tostiranog, djelomično samljevenog integralnog sezama (7 g)
1 jušna žlica soja sosa (15 g)

Priprema:
Šparoge narežite na tanke štapiće, debele oko 3 mm (tanje stabljike narežite na 4, a deblje na 8 štapića). Ugrijte ulje u posudi s neprijanjajućim slojem na jakoj vatri. Dodajte štapiće šparoga i pržite nekoliko minuta, dok mjestimice ne porumene, uz povrememeno miješanje. Zalijte soja sosom i pržite još minutu neprekidno miješajući da se soja sos ravnomjerno rasporedi. Skinite s vatre, dodajte sezam i još jednom dobro promiješajte.

Napomena:
Umjesto sezama (ili uz sezam) možete upotrijebiti i čajnu žličicu wasabi praha.