2012-07-29

Salata od cannelini graha i patlidžana

Nakon juhe koja može biti kompletan obrok evo i jedne salate koja može biti glavno jelo. Za kompletan obrok preporučujem poslužiti ju na posteljici od zelene salate i jesti s kruhom.

Salata od cannellini graha i patlidžana (C) Enola Knezevic 2012


Salata od cannellini graha i patlidžana

Sastojci (za 3 porcije kao glavno jelo ili 6 porcija kao salata):
Jedan srednje velik patlidžan, od oko 350 g
1 čajna žličica maslinovog ulja (4.5 g)
2 velike ili 3 male rajčice (400 g)
Po jedna zelena, žuta i crvena paprika babura, svaka očišćena oko 125 g
1 ljuta paprika, ljutine po želji od jalapeño do habanere
350 g kuhanog, ocijeđenog i ispranog cannellini graha
Pola čajne žličice soli (3 g), ukoliko ne koristite grah iz konzerve koji je već slan
3 prstohvata sušenog vlasca
1/4 čajne žličice mljevenog papra, crnog ili šarenog (0.6 g)
2 jušne žlice bučinog ulja (28 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200°C. Patlidžan prepolovite. Prerezani dio kistom namažite maslinovim uljem. Polovice patlidžana stavite na lim obložen papirom za pečenje, silikonskom podlogom za pečenje ili nauljen, prerezanom stanom prema dolje. Pecite patlidžan dok ne bude toliko mekan da čačkalica propadne kroz njega kad probije koru, oko 45 minuta. 

Pustite da se patlidžan ohladi. Ukoliko vam smeta kora, ogulite ga, ali za to nema objektivnog razloga, kora je jestiva. Narežite patlidžan na kockice stranica 2-3 cm. 

Rajčice narežite na tanke ploške. Slatke paprike očistite, narežite na uzdužne trake široke oko pola centimetra i zatim prepolovite. Ljutu papriku narežite na kolutiće, s tim da ne morate uklanjati sjemenke ukoliko vam njihova ljutina ne smeta. 

Pomiješajte sve sastojke i dobro izmiješajte da se začini, ulje i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Obavezno dobro ispecite patlidžan, ako ostane sirovih dijelova, neće biti fin. Jalapeño i habanera ljute paprike možete kupiti u Mercatoru i Intersparu, ali možete upotrijebiti i najobičnije ljute feferone.

2012-07-23

Veganska bučnica


Stock photo: marrow by vik02 on sxc.hu
Bučnica je vrlo popularna zagorska slana štrudla od velike bijele tikve (zvane buča) i svježeg kravljeg sira. Neki umjesto velike bijele tikve upotrijebe butternut tikvu ili bundevu, no takvu bučnicu još nisam probala.

Bučnicu je lako veganizirati tako da se umjesto svježeg kravljeg sira koristi svježi tofu, okus kojeg paše u slanim jelima. Da okus bude još sirastiji, upotrijebila sam i delikatesni francuski kvasac

Za usitnjavanje tofua, ribanje tikve, ribanje luka i na kraju miješanje svih sastojaka upotrijebila sam multipraktik, zbog čega je punjenje ispalo kremastije nego što je inače, ali sve to se može raditi i ručno, tofu se može zgnječiti rukama, gnječilicom za krumpir ili viljuškom. Tikvice nisam cijedila nakon ribanja, punjenje ipak nije bilo rijetko. 

Kore mogu biti bilo koje kupovne veganske (ili domaće, ali njih se drugačije mota). Za bučnicu na slici upotrijebljene su Hokus integralne kore kupljene u Sloveniji (nije mi poznato ima li kod nas za kupiti integralnih kora).

Veganska bučnica (C) Enola Knezevic 2012

Veganska bučnica

Sastojci (za 5 porcija - 10 komada kao na slici):
500 g veganskih kora za pite, integralnih ili bijelih
400 g velike bijele tikve (bez kore)
200 g svježeg, čvršćeg tofua
1 veća glavica luka (180 g)
1 čajna žličica mljevenog papra (2.3 g)
2 čajne žličice soli (12 g)
2 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (10 g)
2 čajne žličice ulja (9 g)
4 čajne žličice sezama (10 g)
Po želji još ulja za premazivanje kora

Priprema:
Prema uputama na pakiranju kore na vrijeme izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača, umotajte ih u mokru krpu i ostavite stajati. Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tikvu i luk naribajte. Tofu usitnite među prstima, u multipraktiku ili gnječilicom za krumpir i dodajte povrću. Dodajte sol, papar i delikatesni francuski kvasac, te dobro promiješajte. 

Ukoliko želite, premažite kore za pitu uljem (to bi trebalo spriječiti pucanje, kao što vidite na slici, ja to nisam radila). Stavite po dvije kore jednu na drugu. U 500 g kora obično ima 5 kora, pa tu jednu koja vam je ostala presavinite na pola, bit će upola kraća štrudla, ali to nije problem. 

Na sredinu kora rasporedite nadjev, pazeći da na rubovima ostavite po 3 cm za presavijanje. Slobodne krajeve kora presavinite prema unutra i zatim zarolajte štrudle. 

Složite štrudle u lim za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljili. Kistom premažite štrudle s gornje strane uljem. Pospite štrudle sezamom.

Pecite 30 minuta. 

Bučnica prija vruća, ali i hladna drugi dan.

2012-07-17

Juha kao kompletan obrok

Konačno par dana normalnih temperatura zraka. Da je čitavo ljeto ovakvo, postalo bi mi četvrto omiljeno godišnje doba. Zasitne juhe i variva opet prijaju. 

Rijetko za obrok pripremam i juhu i glavno jelo i prilog i salatu. Radije pripremim jedno od toga, ili dvoje, a da to ipak bude kompletan obrok. 

Svaki dan nastojim jesti: 
  • neku mahunarku ili proizvod od mahunarke, zbog proteina (zapravo aminokiseline lizina, proteina ima u svemu, ali onima koji se za unos proteina oslanjaju samo na žitarice može uzmanjkati lizina), zbog vlakana, antioksidansa, minerala...:
    • grah (svih boja, i azuki, mung, crnooki grah)
    • grašak (svježi i sušeni - polovice)
    • slanutak
    • leću (svih boja)
    • mahune (zelene i žute)
    • bob
    • soju u zrnu, mladu zelenu soju, sojino mlijeko, tofu, tempeh (miso pastu i soja sos, no oni se koriste u manjim količinama)
    • kikiriki, kikiriki maslac
  • neku žitaricu (ili pseudožitaricu), ili pahuljice od žitarica, ili krumpir, ili kruh, zbog škroba kao glavnog izvora energije, zbog vlakana, minerala:
    • ječam
    • rižu (svih boja, svih oblika zrna)
    • kukuruz, palentu
    • heljdu
    • proso
    • quinou (zasad samo svijetlu, crvena i crna su mi puno preskupe)
    • zob (i zobene pahuljice)
    • pšenicu
    • amaranth
    • tjesteninu ili njoke
    • krušne mrvice
  • neko zeleno lisnato povrće (ili kupusnjače), zbog vitamina K, provitamina A i folne kiseline:
    • kelj
    • kupus (crveni, zeleni, savojski, mladi)
    • kelj pupčar
    • zelenu salatu (sve vrste, jedino iceberg ima nesto manje nutrijenata, ali ima i manje kalorija, pa jednostavno više pojedem)
    • špinat
    • rukolu
    • matovilac
    • blitvu
    • raštiku
    • kres
    • potočarku
    • poriluk
    • začinsko bilje u većim količinama (primjerice, pesto)
  • drugo povrće, zbog ostalih vitamina, minerala:
    • luk
    • mrkvu
    • celer
    • češnjak
    • paprike, slatke i ljute
    • rajčice
    • krastavce
    • tikvice, tikve razne
    • patlidžane
    • druge dijelove kupusnjača: brokulu, cvjetaču, korabicu, repu
    • rotkvice: crvene i daikon (nisam se još usudila probati crnu)
    • gljive razne (ubrajaju se u povrće, jer povrće nije botanička nego kulinarska kategorija)
Osim toga svaki dan nastojim jesti i sjemenke i/ili orašaste plodove zbog omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, minerala, a dobar su izvor i nekih vitamina (bademi su najbolji izvor vitamina E) i proteina; te voće zbog vitamina i minerala. To dvoje rjeđe stavim u juhu, a češće jedem kao desert, ali znam juhu od buče posuti tostiranim bučinim sjemenkama ili u ljute juhe od graha dodati avokado (ili u krem juhi koristim vegansko vrhnje od indijskih oraščića, kao nedavno u krem juhi od kopriva).

Da bi juha bila kompletan obrok, treba sadržavati mahunarku ili proizvod od mahunarke (može to biti i juha sa sojinim mlijekom ili juha s mljevenim kikirikijem), žitaricu ili krumpir ili proizvod od njih (može ju se zgusnuti zobenim pahuljicama, ili se, primjerice, juhu može jesti s kruhom), neko zeleno lisnato povrće i neko drugo povrće (luk će svakako biti u juhi, ali poželjno je koristiti još neko povrće).


Juha od ječma, cannellini graha i špinata (C) Enola Knezevic 2012

Juha od ječma, cannellini graha i špinata

Sastojci (za 4 porcije):
2 srednje velike glavice luka (250 g)
4 štapića celera duga 15-20 cm (60 g)
4 manje mrkve (150 g, vizualno je zanimljivije ako su dvije mrkve žute)
2 čajne žličice ulja (9 g)
Jedna i pol čajna žličica soli (9 g)
175 g špinata (svježeg ili smrznutog u listićima, ne propasiranog)
3 šalice povrtnog temeljca za juhu (ili vode, ili mješavine temeljca i vode; 7.5 dl, 750 g)
2 čajne žličice sušenog mažurana (1.2 g)
1 čajna žličica pimenta (1.9 g)
2 jušne žlice svježeg ljupčaca (6 g), ako ga uspijete naći (umjesto ljupčaca možete upotrijebiti peršin ukoliko vam odgovara okusom)
350 g kuhanog ječma
350 g kuhanog cannellini graha (ili nekog drugog bijelog graha), ocijeđenog i ispranog
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
2 jušne žlice svijetle miso paste (30 g)

Priprema:
Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece, debljine 3-5 mm. Mrkve ogulite (ili ostružite), uzduž prepolovite i narežite na polukolutiće debljine 3-5 mm. Štapiće celera prerežite uzduž na 3-4 tanjih štapića i zatim narežite na sitne kockice. 

Na laganoj vatri pirjajte luk na ulju. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je pustio. Dodajte celer i pirjajte 2-3 minute. Dodajte mrkvu i špinat i pirjajte dok špinat ne povene (ili dok se smrznuti špinat ne odmrzne).

Dodajte temeljac za juhu, mažuran i piment i kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, 5-10 minuta. Dodajte ljupčac, ječam i cannellini grah. Promiješajte i kuhajte par minuta, samo da se zagriju dodani sastojci (jer su ječam i grah već kuhani).

Skinite s vatre. Pomiješajte miso pastu i soja sos, promiješajte (dodajte žlicu-dvije vode ako je potrebno) i dodajte u juhu. Dobro promiješajte da se miso pasta i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Miso je pasta od fermentirane soje i dodataka poput ječma ili riže (u SAD-u se može kupiti i miso pasta od slanutka za alergične na soju). Miso pastu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane. Po želji u ovoj juhi možete koristiti i tamnu miso pastu, ali zbog intenzivnog okusa vjerojatno ćete morati smanjiti količinu. Svijetla miso pasta je jako fina i u namazima i u dresinzima za salatu. Finija mi je Mitoku svijetla miso pasta, koju sam prije kupovala u bio&bio, ali više je nema za kupiti, pa sad koristim njihovu Okinawa miso pastu. Miso se dodaje nakon kuhanja jer ako ga kuhate, gubi aromu. 

2012-07-11

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Jedno od omiljenih mi jela u kineskim restoranima su kuglice od rižinog brašna punjene slatkom pastom od azuki graha, obložene sezamom i pržene. Nisam se još odvažila pokušati ih sama pripremiti, više zbog prženja u dubokom ulju prema kojem imam averziju nego zbog komplicirane pripreme. 

Slatka pasta od azuki graha je popularna i u Japanu, gdje ju zovu an ili anko i sastojak je mnogih deserata. Jedan od popularnijih je dorayaki, palačinke (od običnog pšeničnog tijesta) punjene azuki pastom. Htjela sam da moje jelo bude zdravije, a budući da je heljda popularna u Japanu, ispekla sam heljdine palačinke. Iako se često svrstava u žitarice (i koristi na isti način), heljda je zapravo pseudožitarica i ne sadrži gluten, tako da su ove palačinke prikladne i za oboljele od celijakije.

Ovo jelo je desert, ali budući da je pripremljeno od mahunarke i sadrži puno proteina, može biti i kompletan obrok.

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha (C) Enola Knezevic 2012


Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Sastojci (za 4 palačinke):
Slatka pasta od azuki graha:
500 g kuhanog, ocijeđenog, i ispranog azuki graha
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera ili neki drugi zaslađivač po želji

Palačinke:
5 jušnih žlica sezama (oko 40 g; s crnim sezamom izgleda zanimljivije)
100 g heljdinog brašna
1 šalica vode (2.5 dl, 250 g)
Pola čajne žličice soli (3 g)
ulje za premazivanje tave

Priprema:
Slatka pasta od azuki graha:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje. Kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući i kuhačom (ili gnječilicom za pire krumpir) gnječeći grah dok se šećer ne rastali i pomiješa s grahom tako da nastane pasta (10-15 minuta).

Palačinke:
Sezam tostirajte. U veću zdjelu stavite heljdino brašno, vodu i sol. Dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte tostirani sezam i promiješajte. 

Papirnati ubrus namočite uljem. Tavu za palačinke ugrijte na srednje jakoj vatri, skinite ju s vatre, premažite uljem i zaimačom (šefljom, šefarkom, kaciolom) ulijte četvrtinu smjese. Naginjite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi po dnu. Tavu vratite na vatru. Kad se palačinka na svim rubovima počne odvajati od tave, oprezno ju okrenite i pecite još minutu-dvije s druge strane. 

Na palačinku odmah rasporedite četvrtinu slatke paste od azuki graha i zarolajte ju.
Ponovite s preostalom smjesom. 

Napomena:
Slatku pastu od azuki graha možete propasirati kroz cjedilo da bude potpuno glatka (na japanskom: koshi-an) ili možete ostaviti kožice azuki graha u njoj, što daje zanimljiviju teksturu i više vlakana (tsubushi-an).

Azuki grah možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane i većim supermarketima. Heljdino brašno možete kupiti u Garden, Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama. U Mercatoru se prodaje Advent heljdino brašno, ali čujem da nije dobro (osobno ga nisam probala).

Veganski šlag na slici je Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom koji se može kupiti u Mercatoru. 

2012-07-05

Krem juha od kopriva

Samoniklo jestivo bilje rijetko berem sama, i to samo kad sam sigurna da ga ne mogu zamijeniti nečim otrovnim. To se na kraju svede na šumske jagode, divlje kupine i kiselicu. Koprive još nisam brala za jelo. Obično bih ugledala biljku za koju bih pomislila da je kopriva, ali jedini način da to potvrdim bi bio - dodirnuti ju. Svaki put se zaista i radilo o koprivi, ali, svaki put nakon što bih utvrdila da se zaista radi o koprivi, ne bi mi više bilo do diranja kopriva. Nekima pak pekoče svojstvo koprive nije problem, i čak se natječu u jedenju sirovih kopriva.

Krem juha od kopriva (C) Enola Knezevic 2012


Krem juha od kopriva

Sastojci:
200 g luka (jedna velika ili dvije male glavice) 
150 g kopriva (jedno bio&bio pakiranje)
2 čajne žličice maslinovog ulja (9 g)
2 čajne žličice soli

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte. Koprive operite i dobro ocijedite (upotrijebite centrifugu za salatu ako ju imate). Nije potrebno uklanjati peteljke. 

Ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, te ga pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je luk pustio. Dodajte oprane koprive i pirjajte dok ne povenu. Ulijte temeljac za juhu, pustite da zavre i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. 

Štapnim mikserom pretvorite juhu u pire. Možete koristiti i obični blender, ali pazite da ne zatvorite čvrsto poklopac kako ga para ne bi izbila. U izmiksanu juhu umiješajte vrhnje od indijskih oraščića.

Napomena:
Koristim nezasoljen temeljac za juhu i zbog toga dodajem toliko soli. Ukoliko koristite slan temeljac za juhu (ili kupovni, od kocke ili od praha), prilagodite količinu soli. 

Koprive možete kupiti u bio&bio (samo u poslovnicama, u web trgovini ih nema). Kad rukujete koprivama, koristite rukavice.

2012-06-30

Kinpira od šparoga

U zadnje vrijeme šparoge najčešće pripremam u pećnici s wasabijem, prema ovom receptu Susan Voisin s bloga Fat-Free Vegan Kitchen.

Manje više svi recepti savjetuju da šparoge prelomimo i da ćemo u jednoj ruci dobiti drvenasti dio, a u drugoj mekani dio. To nije istina. Šparoge nemaju neku magičnu točku lomljenja.

Ako i lomite šparoge, nemojte bacati drvenaste krajeve. Možete ih iskoristiti za temeljac za juhu, no, kinpira je jelo u kojem žilavija tekstura ne smeta.

Kinpira od šparoga (C) Enola Knezevic 2012


Kinpira od šparoga

Sastojci:
150 g tvrđih krajeva šparoga (od oko pola kg šparoga)
1/2 jušne žlice ulja (7 g)
1 jušna žlica tostiranog, djelomično samljevenog integralnog sezama (7 g)
1 jušna žlica soja sosa (15 g)

Priprema:
Šparoge narežite na tanke štapiće, debele oko 3 mm (tanje stabljike narežite na 4, a deblje na 8 štapića). Ugrijte ulje u posudi s neprijanjajućim slojem na jakoj vatri. Dodajte štapiće šparoga i pržite nekoliko minuta, dok mjestimice ne porumene, uz povrememeno miješanje. Zalijte soja sosom i pržite još minutu neprekidno miješajući da se soja sos ravnomjerno rasporedi. Skinite s vatre, dodajte sezam i još jednom dobro promiješajte.

Napomena:
Umjesto sezama (ili uz sezam) možete upotrijebiti i čajnu žličicu wasabi praha.

2012-06-25

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića

Sirovojedi i alergični na soju često koriste indijske oraščiće za veganska vrhnja i sireve (iako indijski oraščići koji se mogu nabaviti u običnim prodavaonicama u pravilu nisu sirovi). Zbog svog blagog okusa, indijski oraščići mogu poslužiti i za pripremu veganskog vrhnja i sireva koji će se upotrijebiti u slasticama. Prije sam pisala o veganskom "kozjem siru" od indijskih oraščića, a na sličan način, samo puno jednostavnije, priprema se vegansko vrhnje od indijskih oraščića.

Vegansko vrhnje od indijskih oraščića

Sastojci:
200 g indijskih oraščića, neprženih i nezasoljenih
250 ml vode (2.5 dl, 1 šalica)
Voda za namakanje

Priprema:
Namačite indijske oraščiće u vodi 5 sati. Ako ćete ih namakati duže ili preko noći, stavite ih u hladnjak. Ocijedite indijske oraščiće i isperite ih. Dobit ćete oko 250 g namočenih indijskih oraščića. Stavite ih u posudu blendera, zajedno s 250 ml vode i blendajte, najprije na manjoj, a zatim na većoj brzini, dok ne dobijete glatku kremu. Dobili ste malo gušće vegansko vrhnje. Ako vam treba rjeđe vegansko vrhnje, poput sojinog vrhnja za kuhanje, razrijedite ga vodom. Vrhnje od indijskih oraščića može stajati u hladnjaku 3 dana.

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića (C) Enola Knezevic 2012


Krumpir salata s kremastim dressingom

Sastojci (za 2 porcije kao prilog ili 4 porcije kao salata):
Oko 750 g čvrstih / voštanih krumpira (koji drže oblik kad su kuhani)
Polovica jedne male glavice luka (oko 30 g)

Za dressing:
150 g vrhnja od indijskih oraščića
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica senfa (5 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
3 prstohvata sušenog kopra

Priprema:
Krumpire dobro operite. Kuhajte ih u vodi na laganoj vatri dok ne bude lako probosti ih viljuškom (oko sat vremena, ovisno o veličini krumpira). Potopite kuhane krumpire u hladnu vodu. 

U međuvremenu pripremite dressing. Pomiješajte sve sastojke dressinga i dobro pjenjačom izmiješajte.

Kad su krumpiri ohlađeni, narežite ih na komadiće veličine zalogaja (ne treba ih guliti). Luk narežite na tanke polukolutiće i dodajte ga krumpiru protrljavši ga između prstiju da se slojevi odvoje. Prelijte dressingom, promiješajte i malo ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 

2012-06-20

Kres i o zamrzavanju tofua

Ove riže se sjećate iz furikake posta:

Teriyaki tofu s kresom i riža sa sezam - nori - shiso furikake (C) Enola Knezevic 2012

Ali, koji su to prilozi uz rižu? Tofu prepoznajete, no to nije običan tofu. 

Blok tofua sam najprije zamrznula u njegovom pakiranju. Zamrzavanje mijenja teksturu tofua, čini ga zrnatijim, izvlači vodu iz njega i uzrokuje da bolje upija marinadu. Tofu je potrebno držati u zamrzivaču barem 48 sati, a može ga se držati mjesecima. Ukoliko naiđete na rasprodaju tofua zbog skorog isteka roka trajanja, kupite onoliko koliko vam stane u zamrzivač, isplati se. 

Da biste odmznuli smrznuti tofu, večer prije ga stavite u hladnjak, ili ga možete na brzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Iz tako odmrznutog tofua jednostavno je istisnuti vodu, a možete ga i prešati, što sam opisala u ovom receptu. Zatim tofu marinirajte u marinadi po izboru. Ovdje sam koristila samo kupovni teriyaki sos.

Pržite na srednje jakoj vatri na malo ulja s obje strane minutu-dvije.

A što je to na tofuu? 

Teriyaki tofu s kresom (C) Enola Knezevic 2012

To je kres, vrsta kupusnjača. Kres je vjerojatno najjednostavnije uzgojiti kod kuće od svih biljaka.

Kres (C) Enola Knezevic 2012

Ima lagano papreni okus, poput svoje rođakinje potočarke. Fin je i u sendvičima i salatama. Količina posuta po tofuu na prvoj slici ima svega 4 kcal, ali zadovoljava 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Odustala sam od klijanja kresa jer je sjemenke nemoguće isprati zbog gela kojeg ispuštaju, a ako ih ne ispirem (što nije potrebno prema nekim uputama), ne usuđujem ih se ni jesti. Zato uzgajam mladice. Posijem ih po tankom sloju zemlje na tanjuru i nekoliko puta na dan poprskam vodom. Držim ih na prozorskoj dasci. Nakon tjedan dana mladice su spremne za jelo. Kad su visoke 5 cm, odrežem ih škarama i operem u cjedilu. Osušim ih laganim tapkanjem kuhinjskom krpom da ne bi previše smočile jelo i pospem po kojem god jelu. Znam ih čak i same jesti.

Sjeme kresa za klijanje i klice kresa možete kupiti u Moj Bio prodavaonici i Internet trgovini. Sjeme kresa prodaje i Biodar Internet trgovina sirove hrane. Teriyaki sos marke Kikkoman možete kupiti u svakom većem supermarketu. Teriyaki sos možete i sami napraviti tako da pomiješate jednake količine soja sosa i mirina - slatkog vina od riže za kuhanje. Iako je lakše naći gotov teriyaki sos nego mirin, mirin je dobro imati za japanska jela. Možete ga kupiti u Mercatoru, bio&bio i Gardenu.

2012-06-15

Salata od komorača i naranči

Nakon sirovog dipa, evo i jedne sirove salate koja osvježava u vrijeme paklenih vrućina. Klasičnoj kombinaciji naranče i komorača, koji se izvrsno nadopunjuju, dodala sam svoj omiljeni umeboshi ocat i nešto zelenjave. 

Salata od komorača i naranči (C) Enola Knezevic 2012

Salata od komorača i naranči

Sastojci (za 4 porcije):
1 gomolj komorača (oko 200 g jestivog materijala)
3 naranče (oko 250 g fileta naranči)
100 g mladog luka (2-4 komada)
200 g zelene salate, primjerice, puterice
1 jušna žlica umeboshi octa (15 g)

Priprema:
Odrežite gornji zeleni dio komorača (možete ga sačuvati za temeljac za juhu). Komorač narežite na tanke tanke trakice, najbolje guljačem krumpira. 

Naranče filetirajte kako je opisano ovdje. Listove zelene salate operite, osušite i natrgajte na komadiće veličine zalogaja. Mladi luk narežite na kolutiće debljine 0.5-1 cm. 

Sve sastojke stavite u zdjelu, prelijte umeboshi octom i lagano promiješajte rukama pazeći da ih ne zgnječite. Poslužite u zdjelicama.

Napomena:
Umjesto umeboshi octa možete koristiti i neki drugi ocat. Budući da je umeboshi ocat slan, a ostali nisu, vjerojatno ćete za maksimalno naglašavanje okusa trebati dodati malo soli.

2012-06-10

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Ovo je jako jednostavno i brzo, a opet fino jelo. U zadnje vrijeme ga pripremam svaki tjedan. Umak od kikirikija možete poslužiti i uz drugo povrće (kuhano ili sirovo), te uz prženi tofu, seitan ili tempeh.

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija (C) Enola Knezevic 2012

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Sastojci (za 4 porcije):
Brokula:
1 kg brokule
 Voda za kuhanje na pari

Umak:
6 jušnih žlica kikiriki maslaca (oko 100 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica soli, ukoliko koristite nezasoljen kikiriki maslac (6 g)
Voda od kuhanja brokule

Priprema:
Brokula:
Odvojite cvjetiće brokule (stabljike sačuvajte za kinpiru ili za povrtni temeljac za juhu). Cvjetiće brokule kuhajte na pari dok ne budu željene tvrdoće (osobno volim da ostanu al dente). Kad je brokula kuhana, šokirajte ju: ubacite ju u zdjelu hladne vode da bi se zaustavilo kuhanje i očuvala boja. 

Umak:
Umak pripremite čim je brokula kuhana jer se mora pripremati s vrućom vodom. Pomiješajte 180 ml (oko 3/4 šalice) vode od kuhanja brokule, kikiriki maslac, soja sos i sol (ako ju koristite). Dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

2012-06-05

Ružićasti smoothie

Ovaj smoothie je pun antioksidansa. Orašasti plodovi ili sjemenke dodaju se da bi se karotenoidi bolje apsorbirali (kraj toliko voća teško ih je okusiti). Može se dodati i ulje, ali cjelovitim namirnicama se osim masnoća dobiju i ostali korisni nutrijenti i fitokemikalije. 

Ružićasti smoothie (C) Enola Knezevic 2012

Ružićasti smoothie

Sastojci (za 3 porcije):
Sok 2 ružićasta grejpfruta (200 g)
4 oguljena kivija (200 g)
20 g orašastih plodova ili sjemenki, primjerice pinjola, badema, makadamija oraščića...
150 g smrznutih malina

Priprema:
Stavite sve sastojke osim smrznutih malina u blender. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa. Dodajte maline i blendajte prvo na najmanjoj, a zatim na većoj brzini, dok sve maline ne budu usitnjene. 

Napomena:
Ružićasti grejpfrut se ovdje koristi prvenstveno zbog antioksidansa likopena (kojeg također nalazimo u rajčicama i u lubenicama). Smoothie će biti ružićast i ako upotrijebite sok žutog grejpfruta.

Upotrijebite orašaste plodove ili sjemenke koje vaš blender može samljeti. Osobno sam koristila pinjole jer su mekani, a blender mi nije odveć snažan. 

Možete upotrijebiti i svježe maline, ali tad će smoothie biti puno rjeđi (manje viskozan).

2012-05-30

Salsa verde

Ovaj instant osvježavajuć dip prija u vrijeme paklenih vrućina. 

Salsa verde (C) Enola Knezevic 2012

Salsa verde

Sastojci (za 4 porcije):
1 zelena paprika babura (oko 130 g)
2 veća ili 4 manja mlada luka (oko 100 g)
6 zelenih jalapeño paprika (oko 30 g) 
10 pupoljaka kapara (oko 5 g)
50 g zelenih maslina bez koštica
Sok jednog limuna ili limete (2 jušne žlice, 30 g)
1 jušna žlica maslinovog ulja (oko 14 g)
Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
Po želji zeleni Tabasco sos

Priprema:
Paprike očistite od sjemenki i membrana. Kapare isperite u cjedilu. Sve sastojke stavite u posudu multipraktika ili sjeckalicu i pulsiranjem usitnite. Ukoliko koristite blender, pazite da ne blendate predugo da ne biste umjesto dipa s teksturom dobili pastu. Možete sve sastojke i nožem sitno nasjeckati. Poslužite s tortilja čipsom, kruhom ili na brusketama. 

Napomena:
Jalapeño paprike možete kupiti u Mercatoru, Intersparu, a vjerojatno i u drugim supermarketima. Ako koristite usoljene, a ne ukiseljene kapare, dovoljno je sastrugati sol s njih. Dodajte svježi korijander ako ga volite.

Ukoliko ste raw foodist, trebat ćete sirove masline i kapare. Nažalost, nije mi poznato mogu li se kupiti kod nas.

2012-05-26

Edo, taro, i jednostavni puding od čokolade

U Mercatoru se pojavilo novo povrće, na policama s egzotičnim voćem i povrćem. Zove se edo. Edo je vrsta tara. Jednu drugu vrstu tara nekoliko puta sam kupila u indijskom supermarketu u Grazu i jako mi se svidio.

Taro je povrće slično krumpiru i priprema se na iste načine kao i krumpir. Za razliku od krumpira, ne smije se jesti sirov (da, da, krumpir se smije jesti sirov, ali o tome nekom drugom prilikom).

Taro je idealan za slatka jela, a jedno od omiljenih mi je puding od tapioke i tara. No, ovaj čokoladni puding je jednostavniji za pripremu. 

Jednostavni puding od čokolade i eda / tara (C) Enola Knezevic 2012

Jednostavni puding od čokolade

Sastojci (za 4 porcije):
450 g eda / tara, oguljenog i narezanog na ploškice debele oko pola centimetra
Voda za kuhanje
200 g naribane čokolade za kuhanje

Priprema:
Edo / taro kuhajte u vodi dok ne omekša, oko 20 minuta. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu. U posudu blendera stavite kuhani edo / taro, 300 g (3 dl) vode od kuhanja i naribanu čokoladu za kuhanje. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa. Poslužite vruće. 

Napomena:
Sirovi taro može iritirati kožu. Ukoliko vam je koža osjetljiva, koristite rukavice ili odmah operite ruke nakon guljenja i rezanja tara.

Većina čokolada za kuhanje je veganska, ali za svaki slučaj provjerite sastav.

2012-05-21

Humus

Humus je vjerojatno najpopularniji namaz / dip od povrća među veganima širom svijeta. I neveganima je omiljen jer je vrlo ukusan, a budući da se priprema od mahunarke zdraviji je nego mnogi kupovni namazi. Tradicionalno se za pripremu humusa koristi sezamova pasta tahini, sezam izmiksan dok sam ne pusti ulje (po mogućnosti bez dodavanja sezamovog ulja posebno) u glatku pastu. Ali, tahini je u Hrvatskoj poprilično skup, a većina blendera nije toliko snažna da ga napravi od sezama. 

Umjesto tahinija za humus možete koristiti i samo mljevene sjemenke sezama, bez da žrtvujete okus. Ako vam je blender preslab za napraviti tahini, ionako ne biste mogli humus izblendati toliko da bude potpuno kremast, a u humusu s teksturom sjemenke sezama ne smetaju.

Humus 

Humus (C) Enola Knezevic 2012

3 režnja češnjaka (oko 15 g) ili prema ukusu
1 jušna žlica (14 g) maslinovog ulja
720 g kuhanog (ili 3 konzerve) slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 jušne žlice limunovog soka (30 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
Voda, tek onoliko koliko je potrebno vašem blenderu ili multipraktiku da napravi humus
Kumin, slatka začinska paprika i maslinovo ulje za ukrašavanje

Priprema:
Češnjak zgnječite prešom ili nožem na dasci.

U blender ili posudu multipraktika stavite sve sastojke osim sastojaka za ukrašavanje. Blendajte, prvo na manjoj, a zatim na većoj brzini. Ukoliko je potrebno, svako toliko isključite blender i metlicom pogurnite sadržaj prema nožu blendera. Prilikom blendanja dodajte onoliko vode koliko je potrebno da biste dobili humus željenje konzistencije. Ukoliko ćete humus koristiti kao dressing za salatu, slobodno dodajte više vode. Ako ćete ga pak koristiti kao namaz ili dip, nikako nemojte dodati više od 100 ml vode.

Rasporedite humus u zdjelice, pospite kuminom i slatkom začinskom paprikom te ulijte malo maslinovog ulja na površinu. Poslužite s kruhom po izboru, štapićima celera i mrkve ili upotrijebite kao dressing za salatu.

Varijacija: Humus s pečenim paprikama
Prije blendanja dodajte 3 veće ili 4 manje pečene paprike (oko 240 g), prethodno dobro ocijeđene. Udvostručite količinu češnjaka. Budući da su kupovne pečene paprike (iz tegli) kisele i slane, prilagodite količinu limunovog soka i soli. Osobno smanjim količinu soli za četvrtinu, a količinu limunovog soka ne mijenjam.

Napomena: 
Ukoliko ipak poželite koristiti kupovni tahini, možete ga naći u Mercatoru i bio&bio prodavaonicama.

Pazite da umjesto kumina ne upotrijebite krivi začin - kim.

2012-05-17

Veganska panna cotta s preljevom od rabarbare

Veganska panna cotta zgušnjava se agarom, zamjenom za želatinu od algi. Agar osim svog neživotinjskog podrijetla ima još jednu veliku prednost: zgušnjava tekućinu na sobnoj temperaturi, nije ju potrebno stavljati u hladnjak. Ovaj desert je ipak poželjno malo ohladiti u hladnjaku prije posluživanja.

Veganska panna cotta s preljevom od rabarbare (C) Enola Knezevic 2012

Veganska panna cotta

Sastojci (za 6 porcija):
500 ml veganskog vrhnja za kuhanje (primjerice, 2 pakiranja Alpro sojinog vrhnja za kuhanje)
4 jušne žlice narančinog soka (60 g)
1 čajna žličica arome vanilije (5 g)
1 jušna žlica bijelog kristalnog šećera (oko 14 g) ili prema ukusu
2 čajne žličice agara u prahu (5 g)

Priprema:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje i dobro pjenjačom izmiješajte. Ugrijte na laganoj vatri do vrenja i kuhajte uz neprekidno miješanje 3 minute. 

Ulijte u posudice ili kalupe (osobno sam koristila silikonski kalup za muffine) kroz cjedilo za čaj da zaostanu možebitne grudice agara i pulpa iz soka naranče. Ostavite 2 sata da se zgusne, na sobnoj temperaturi ili u hladnjaku. Izvrnite na tanjuriće. Ukoliko panna cotta nije stajala u hladnjaku, ohladite 15 minuta prije posluživanja. 

Napomena:
Bijeli šećer i aroma vanilije korišteni su radi estetike. Ukoliko vam ne bi smetala malo tamnija boja, možete koristiti smeđi šećer, a ako vam ne bi smetale crne točkice, slobodno umjesto arome vanilije upotrijebite sjemenke iz mahune vanilije. 

Ukoliko koristite pahuljice agara, dodajte istu masu agara kao u receptu - 5 grama. To bi trebale biti dvije jušne žlice, no, nikad nisam radila s pahuljicama agara, tako da to ne mogu potvrditi. Ako koristite pahuljice agara, pazite da smjesu kuhate dok se ne otope u potpunosti.

Agar u prahu možete kupiti u Garden poslovnicama i Internet trgovini. Pahuljice agara prodaju sve prodavaonice zdrave hrane. Alpro sojino vrhnje, aromu vanilije i mahune vanilije možete kupiti u manje-više svakom supermarketu. 

Da biste uklonili mjehuriće zraka, poslužavnikom na kojem se nalaze kalupi pažljivo udarite u stol. Ako to propustite učiniti, panna cotta će vam biti rupičasta poput ove na slici.


Preljev od rabarbare

Sastojci (za 6 porcija panna cotte):
250 g rabarbare (2 srednje velike stabljike)
3 jušne žlice smeđeg šećera (oko 40 g) ili prema ukusu
1/2 jušne žlice ulja neutralnog okusa (7 g)

Priprema:
U posudi za kuhanje ugrijte ulje i na laganoj vatri pirjajte rabarbaru uz povremeno miješanje dok se ne raskuha, oko 15 minuta. Rabarbara će se sama pretvoriti u pire i nećete trebati koristiti blender. Umiješajte šećer. Pustite da se preljev ohladi na sobnu temperaturu i stavite ga u hladnjak. Preljev može stajati u hladnjaku barem 3 dana.

Napomena:
Rabarbaru tijekom sezone možete kupiti u Metrou, a navodno je se zna naći i na tržnicama.

Na slici je količina preljeva dostatna za 2 porcije panna cotte. Dakle, ovim receptom se dobije trostruka količina sa slike.

Koristila sam Alnatura cjeloviti šećer od trske koji se može kupiti u DM drogerijama i koji zbog sadržaja melase hrani daje lagani okus po karameli.


O zaslađivačima

I za panna cottu i za preljev od rabarbare možete umjesto šećera upotrijebiti neki drugi zaslađivač u količini prema ukusu. Šećer ovdje nije potreban za teksturu. 

Ovaj put sam koristila šećer (bijeli i smeđi - saharozu) jer je najkorišteniji zaslađivač, pa sam htjela isprobati potrebne količine, ali u pravilu za kreme, pudinge i slično koristim tekući umjetni zaslađivač. Ne bojim se umjetnih zaslađivača, a ako ih se vi bojite, upotrijebite neki drugi zaslađivač.

Stevia više neće u moju kuhinju. Ima odvratan aftertaste. Letjela je u smeće skupa s kolačima koje je upropastila, a cijena joj je bila paprena.

Ako koristite fruktozu, trebat ćete smanjiti količinu jer je fruktoza slađa nego saharoza. Ako pak koristite ječmeni slad, trebat ćete povećati količinu jer je maltoza manje slatka nego saharoza. Možete koristiti i neki od šećernih alkohola (u DM-u sam davno vidjela sorbitol za kupiti), ali imajte na umu da oni u većim količinama djeluju laksativno.

2012-05-12

Meksička salata i guacamole

Prije desetak godina u Billi sam kupovala meksičku salatu njihove vlastite proizvodnje. Bila mi je finija nego meksičke salate iz drugih trgovina jer je umjesto svježe ili ukiseljene paprike sadržavala pečenu papriku. Budući da je ta salata bila dosta skupa za količinu koju sam mogla pojesti, počela sam ju sama pripremati. I tako mi je palo na pamet dodati zelene masline punjene paprikama i bučino ulje, koje mi je najfinije u grah salatama. Masline se uzgajaju i jedu u Meksiku, a buče potječu iz Novoga svijeta (iako se ulje proizvodi od štajerske buče, Cucurbita pepo var. styriaca). 

Da bi meksička gozba bila potpuna, uz meksičku salatu pripremila sam i guacamole. 


Meksička salata i guacamole (C) Enola Knezevic 2012

Meksička salata

Sastojci (za 2 porcije glavnog jela ili 4 porcije priloga):
240 g kuhanog crvenog graha (ili jedna konzerva standardne veličine)
240 g kuhanog kukuruza šećerca (ili jedna konzerva standardne veličine)
3 pečene paprike (180 g)
140 g delikatesnih kiselih krastavaca
140 g zelenih maslina punjenih paprikama
3 prstohvata sušenog vlasca
1/4 čajne žličice svježe mljevenog šarenog papra
1/4 čajne žličice Kotanyi chili mješavine začina
Jedna i pol jušna žlica bučinog ulja (oko 20 g)

Priprema:
Grah ocijedite i isperite. Kukuruz ocijedite. Pečene paprike narežite na trake široke 1-2 cm. Kisele krastavce narežite na ploškice debljine pola do jednog centimetra (šire kisele krastavce prvo uzduž prepolovite). Masline punjene paprikama narežite na ploškice. Ako su manje, samo ih prepolovite. Pomiješajte sve sastojke, izmiješajte ih viljuškom i poslužite. 

Napomena: 
Sudeći prema popisu sastojaka Kotanyi chili mješavine začina i mom nosu, ako želite sami napraviti sličnu mješavinu začina, trebate pomiješati sljedeće: 40 g chili praha, 20 g slatke začinske paprike, 20 g kumina (pazite da ne upotrijebite krivu biljku, kim, ovdje je objašnjeno kako možete biti sigurni da kupujete baš kumin), 10 g soli, 5 g češnjaka u prahu, 2 g sušenog origana (malo ga sameljite), 2 g crnog papra i 1 g kajenskog papra.


guacamole (C) Enola Knezevic 2012

Guacamole

Sastojci (za 4 porcije):
5 zelenih jalapeño paprika (oko 25 g)
1 manji luk (oko 100 g)
1 avokado (oko 200 g jestivog materijala)
Sok jednog limuna (2 jušne žlice, 30 g)
1 čajna žličica soja sosa (5 g)
1/4 čajne žličice soli (1.5 g)
Malo svježe mljevenog crnog papra
1 rajčica (oko 150 g)

Priprema:
Jalapeño paprike prepolovite i izvadite im sjemenke i membrane. Sitno nasjeckajte luk i jalapeño paprike. Prepolovite avokado, uklonite košticu i žlicom izvadite meso avokada u zdjelu. Dodajte avokadu sve ostale sastojke osim rajčice. Gnječilicom za krumpir zgnječite avokado, ali tako da ostane krupnijih komadića. Rajčicu narežite na kockice i dodajte smjesi. Izmiješajte viljuškom. Poslužite s tortilja čipsom, kruhom ili kao punjenje za wrapove. 

Napomena:
Za guacamole se obično koristi sok limete, ali limete su kod nas puno preskupe. Neki u guacamole dodaju češnjak. Nisam to nikad pokušala, nezamislivo mi je. Ukoliko volite svježi korijander, dodajte ga u guacamole. Ja sam od onih kojima on ima okus po sapunu. Pokušat ću se ipak naviknuti na njega, ali još uvijek skupljam hrabrost. 

Jalapeño paprike možete kupiti u Mercatoru, Intersparu, a vjerojatno i u drugim supermarketima. 

2012-05-07

Onigiri, furikake, i još jedna zabuna u hrvatskom jeziku

Jedno od najpopularnijih japanskih jela je onigiri, "loptica" od riže. Onigiri se priprema od japanske, tzv. sushi, riže kratkog zrna, koja je ljepljivija nego riža dugog zrna (ali, pazite, to nije ljepljiva, odnosno slatka riža). Za onigiri ne morate kupiti rižu koja je baš deklarirana kao sushi riža, ona je jako skupa, možete koristiti i drugu rižu kratkog zrna koja je namijenjena za pudinge. Osobno koristim ovu rižu.

Rižu kratkog zrna potrebno je skuhati prema uputama na pakiranju (Japanci kuhaju bez soli) i dok je još vruća vlažnim rukama oblikovati kuglice ili oblike koji vam se sviđaju. Moje ruke ne vole baratati vrućom rižom, tako da koristim kalupe, koje je također potrebno navlažiti vodom prije upotrebe i između svaka dva onigirija. Imam baš kalupe za onigiri / sushi, ali mogu se koristiti i kalupi za kolače. Uobičajen oblik je trokut (tj. prizma kojoj je baza trokut), ali pogrešno je vjerovanje da onigiri mora biti tog oblika. Kojeg god oblika ju napravite, loptica od riže je onigiri. Osim ako u rižu prvo umiješate ocat. U tom slučaju ste dobili sushi.

Onigiri se često nosi u lunch paketima, zbog čega ga se zna puniti ukiseljenim povrćem koje djeluje kao prirodni konzervans. Umeboshi (ume šljiva (koja je zapravo marelica) ukiseljena mliječno kiselim vrenjem poput kiselog kupusa) je vjerojatno najpopularnije punjenje, ali i ukras na površini (jer onda onigiri izgleda kao japanska zastava). Onigiri je uobičajeno umotati u traku nori alge, ali, ukoliko ga nećete odmah pojesti, nori se može previše namočiti i izgubiti hrskavost. Također, onigiri se može prepržiti na ulju ili posuti mješavinom začina za rižu koja se zove furikake.

onigiri s umeboshi, onigiri s wasabi 
kikiriki furikake, onigiri sa spicy sesame furikake, onigiri s kikiriki 
Tabasco furikake, onigiri sa shiso furikake (C) Enola Knezevic 2012
Odozdo u smjeru kazaljke na satu: onigiri s umeboshi, onigiri s wasabi kikiriki furikake, onigiri sa spicy sesame furikake, onigiri s kikiriki Tabasco furikake, onigiri sa shiso furikake
Umeboshi i furikake čest su dodatak i običnoj kuhanoj riži u zdjelici.

Shiso

U bio&bio se može kupiti furikake koji sadrži prah lišća japanske začinske biljke shiso, umeboshi i sol. Ako volite umeboshi i ume ocat i ovaj furikake bi vam se morao svidjeti. Nažalost, cijena mu je paprena, ali nema mogućnosti da ga sami pripremimo. Koliko mi je poznato, u Hrvatskoj se ne prodaju niti ume niti shiso. Srećom, jedno pakiranje traje mjesecima.

Gomashio - sezam i sol

Najpoznatiji furikake je gomashio, mješavina prženog integralnog sezama i soli, koji se već dugo može kupiti i kod nas, u Mercatoru i prodavaonicama zdrave hrane. Gomashio je poprilično skup, i brzo se pojede jer je jako fin (za razliku od shiso praha može ga se jesti samog), ali jednostavno ga je pripremiti kod kuće. 

Potrebno je tostirati sezam. Može ga se tostirati u suhoj tavi, miješajući i pazeći da ne zagori, ali, jednostavnije je u mikrovalnoj pećnici.

Da biste tostirali sezam, stavite oko 100 g u zdjelicu namijenjenu kuhanju u mikrovalnoj pećnici i tostirajte na 800 W oko 4 minute. Tijekom tostiranja 2-3 puta otvorite pećnicu i promiješajte sezam (nemojte koristiti plastični pribor koji nije otporan na visoke temperature jer je sezam jako vruć). Sezam izvadite iz pećnice kad počne tamniti i razvije aromu. Pustite ga da se ohladi. Još neko vrijeme će se tostirati. Nakon nekih pola sata sezam usitnite u blenderu uz povremeno miješanje lopaticom, ili u tarioniku, dok otprilike 50% zrna nije samljeveno. Mljeveni tostirani sezam držite u hladnjaku da ne užegne. Ukoliko ga morate držati na sobnoj temperaturi, nemojte odmah samljeti ukupnu količinu nego samo koliko vam je potrebno. 

Da biste dobili gomashio, sezamu dodajte desetinu njegove mase soli, dakle, na 100 g sezama dodajte 10 g soli. 

Kikiriki - Tabasco furikake

Ovaj furikake je dosta vlažan, ali možete ga malo posušiti u mikrovalnoj pećnici. Koristite nezasoljen pržen kikiriki ili pržen u ljusci pa oljušten. Ne morate ljuštiti unutarnju crvenu kožicu, ona sadrži puno antioksidansa resveratrola. Kikiriki sameljite. Na svakih 10 g kikirikija dodajte 10 kapi Tabasco sosa. Dobro promiješajte i rasporedite po riži.

Wasabi kikiriki furikake

U blenderu sameljite wasabi kikiriki. Imajte na umu da je wasabi kikiriki poprilično zaslađen što možda ne osjetite dok ga jedete samog, ali na riži će se osjetiti. To ne mora biti problem. Mnogi komercijalni furikake sadrže šećer. Probajte, možda vam se svidi.

Spicy sesame furikake

Sastojci:
60 g tostiranog, djelomično mljevenog sezama
1 čajna žličica soli (6 g)
1 čajna žličica kumina (2 g)
1 čajna žličica kajenskog papra (2 g)
2 jušne žlice sušenog origana (6 g) 

Priprema:
Pomiješajte sve sastojke. Čuvajte u dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku.

Napomena:
Kajenski papar marke Kotanyi možete kupiti u većini supermarketa.

Source: Ducros
Kumin nije isto što i kim. Pazite da ne upotrijebite krivi začin. Iako su sjemenke kumina (Cuminum cyminum) i kima (Carum carvi) sličnog izgleda, okusi su im različiti i ta dva začina ne pašu uz ista jela. Nažalost, u Hrvatskoj se kumin i kim toliko često brkaju da se krivo prevode čak i nazivi na deklaracijama. Jedini kumin za kojeg pouzdano znam da se u Hrvatskoj može kupiti je marke Ducros i, pogodite što, na hrvatskoj deklaraciji je preimenovan u kim. Kumin marke Ducros, pogrešno deklariran kao kim, možete kupiti u Konzumu, Intersparu, a vjerojatno i u drugim većim supermarketima.

Prije nekoliko mjeseci pisala sam o pogrešnom nazivanju savojskog kupusa keljom u hrvatskom jeziku, a bojim se da te dvije zabune nisu ni izdaleka sve čime hrvatski jezik može ljudima upropastiti ručak. 

Dakle, da ponovim, za ovaj furikake trebate koristiti začin na čijoj ambalaži na hrvatskom jeziku piše "kim", ali samo zato jer se zapravo radi o kuminu koji je pogrešno deklariran kao kim. Ako odlijepite etiketu na hrvatskom jeziku, vidjet ćete da ispod piše "cumin". Nemojte koristiti začin nekog drugog proizvođača na kojem piše "kim" jer se gotovo sigurno radi baš o kimu, a ne o kuminu. 
 
Bio&bio u svojoj Internet trgovini prodaje začin koji je deklariran kao kumin, no, nisam ga probala, tako da ne mogu sa sigurnošću ustvrditi radi li se o kimu ili kuminu. Budući da bio&bio ima i začin deklariran kao kim istog proizvođača, optimistična sam. Ako netko proba, neka javi jesu li taj kumin i kim ispravno deklarirani.

Sezam - nori furikake

Meni omiljeni furikake uz gomashio sadrži i algu nori koja daje vrlo umami okus. Iako koristim već tostiranu nori Blue Dragon (koju se može kupiti u svakom supermarketu), prije usitnjavanja ju volim još par sekundi tostirati, i opet, u mikrovalnoj pećnici. Tako tostiranu ju je lako smrviti među prstima, a posao dovršava blender. 

Algu, sezam i sol obično miješam neposredno prije stavljanja na rižu (ili na samoj riži), ali ukoliko želite odmah pripremiti mješavinu, na 100 g sezama i 10 g soli idu 3 lista nori alge. 

onigiri s nori - sezam - shiso furikake (C) Enola Knezevic 2012
Sezam - nori - shiso furikake

Umjesto soli kao sastojak za ovaj furikake ponekad upotrijebim shiso furikake iz bio&bio. Ako sastojke na rižu dodajem odvojeno, sol ili shiso furikake koji ju sadrži pospem direktno na rižu, a ostale sastojke iznad.

2012-05-04

Veganski Nutella keksi

Inspiracija za ove kekse bio mi je mnogima omiljen, ali nažalost neveganski, namaz Nutella. Lješnjaci i čokolada su tu, a mlijeko (bilo koje vrste) je nepotrebno. Priprema je brza, ako se ne računa čekanje. Neću vas zamarati valjanjem tijesta, rezanjem izrezivačima, ponovnim valjanjem da se upotrijebi ostatak i tako dalje. Keksi će se vrlo brzo pojesti bez obzira na to kako izgledaju.

Ovi keksi jesu veganski, ali su jako kalorični, jako slatki, pripremljeni s bijelim šećerom i brašnom, tako da ipak nemojte pretjerivati s njima. Pojesti 2-3 keksa je u redu, ali nemojte sad poput mene odjednom pojesti 16 komada.

veganski nutella keksi i crni čaj (C) Enola Knezevic 2012

Nutella keksi

Sastojci (za 40 keksa):
150 g oštrog brašna
1/4 čajne žličice soli
1/2 čajne žličice praška za pecivo
75 g bijelog šećera
100 g čokolade u prahu ili naribane čokolade za kuhanje 
50 g mljevenih lješnjaka
75 g veganskog margarina

Priprema:
Margarin izvadite iz hladnjaka sat vremena prije pripreme tijesta. 

Brašno, sol i prašak za pecivo zajedno prosijte u zdjelu. Dodajte šećer, mljevene lješnjake i čokoladu te promiješajte pjenjačom. 

Izmrvite margarin u suhe sastojke i umiješajte pomoću pastry blendera, dva noža paralelnih oštrica, multipraktika ili prstima dok ne nastane smjesa koja se drži zajedno. 

Na radnu površinu položite pola metra plastične folije za hranu (ukoliko nemate plastičnu, možete upotrijebiti aluminijsku foliju) dužom stranicom prema sebi. Tijesto za kekse izvadite na foliju i oblikujte valjak ("kobasicu") duljine oko 40 cm. Ne mora biti savršen valjak. Omotajte tijesto folijom i zavrnite krajeve. Ukoliko želite, možete ga ovako omotanog dodatno oblikovati valjanjem po radnoj površini. Tijesto stavite u hladnjak na dva sata.

Ugrijte pećnicu na 175°C. Veći lim za pečenje obložite papirom za pečenje ili upotrijebite neprijanjajuću silikonsku foliju za pečenje. 

Valjak tijesta izvadite iz plastične folije. Narežite ga na ploškice debljine 1 cm koje rasporedite po papiru za pečenje pazeći da ih ne stavite preblizu jer će se zbog praška za pecivo malo raširiti. Pecite 15 minuta. Izvadite kekse iz pećnice i stavite na rešetku da se ohlade. Ono što se ne pojede u roku par sati zatvorite u kutiju. Keksi tako mogu stajati na sobnoj temperaturi barem tjedan dana.

veganski nutella keksi (C) Enola Knezevic 2012

Napomena:
Veganski margarin možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane i u Mercatoru. Manje više sve čokolade za kuhanje su veganske, ali, za svaki slučaj, provjerite sastav. Kraš čokolada u prahu je veganska.

Ukoliko ne možete naći mljevene lješnjake napravite ih sami. Da bi bili finiji, lješnjake prije mljevenja treba tostirati. Otkad su mi nekoliko puta zagorili u pećnici, tostiram ih u mikrovalnoj pećnici. Suprotno uvriježenom vjerovanju, mikrovalna pećnica ne grije samo vodu, ona grije i ulje, i to brže nego vodu. Koristim poklopac vatrostalne posude po kojem rasporedim 150 g lješnjaka. Tostiram na 800 W (to je maksimum moje mikrovalne pećnice) oko 5 minuta tijekom kojih ih dvaput promiješam. Nakon tostiranja pustim ih da se malo ohlade, zavežem u kuhinjsku krpu i trljam da se oljušte. U redu je ako na lješnjacima ostane malo ljuskica. 

Za mljevenje lješnjaka i ribanje čokolade koristim običan ručni mlinac za orahe.

2012-04-30

Integralni rezanci s pestom od medvjeđeg luka

Veganskom pestu sirast okus daje delikatesni francuski kvasac, a da bi pesto bio manje mastan i manje kaloričan, dio ulja zamijenjen je vodom.

Integralni rezanci s pestom od medvjeđeg luka (C) Enola Knezevic 2012


Integralni rezanci s pestom od medvjeđeg luka

Sastojci (za 4 porcije):
400 g integralnih rezanaca
200 g medvjeđeg luka
100 g pinjola
4 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (20 g)
1 jušna žlica maslinovog ulja (oko 14 g)
2 čajne žličice soli (12 g) 
250 g cherry rajčica
Voda za kuhanje tjestenine

Priprema:
Rezance skuhajte al dente. Ocijedite, ali sačuvajte vodu od kuhanja. U posudu blendera (ili štapnog miksera) stavite medvjeđi luk, pinjole, sol, maslinovo ulje, delikatesni francuski kvasac i 150 ml vode od kuhanja rezanaca. Blendajte dok ne dobijete glatku pastu. Pomiješajte rezance s pestom dok ne budu obloženi sa svih strana. Stavite u tanjure i ukrasite prepolovljenim cherry rajčicama.

Napomena:
Integralne rezance iz biouzgoja Natur Pur možete kupiti u Intersparu. Medvjeđeg luka se u proljeće zna naći na tržnicama i sajmovima. Ako sami berete medvjeđi luk, pazite da ga ne pobrkate s nekom od izgledom sličnih otrovnih biljaka (đurđicom, mrazovcem, kozlacem). 

Pesto od medvjeđeg luka možete poslužiti i kao namaz na kruhu.