2012-10-27

Crna sol

Kod veganiziranja neveganskih recepata, ovisno o namjeni, umjesto jaja koriste se najraznovrsnije namirnice, od lanenih sjemenki, preko tofua, kukuruznog škroba, pirea od jabuke, praška za pecivo, do banane. No, ako je jelu potrebno dati aromu jajeta, koristi se jedan pomalo egzotičan začin.

Predstavljam vam crnu sol. Koja je zapravo ružićasta.

Crna sol (C) Enola Knezevic 2012

Ali, u velikim kristalima izgleda crno.

Black Salt (crystals)
Sol je to u kojoj prevladava natrij klorid, ali zbog tragova sumporovodika smrdi po jajima. Zbog toga se često koristi u veganskim imitacijama jaja, primjerice, u salatama s tofuom koji glumi kuhana jaja, ili u tofu kajgani. Aroma je intenzivnija ako se ovu sol pospe po gotovom jelu umjesto da ju se umiješa tijekom pripreme.

Crna sol, poznata i pod nazivom kala namak, u indijskoj kuhinji koristi se u raznoraznim jelima i mješavinama začina, u kojima se ne osjeti toliko miris sumporovodika, koliko zaokružuje ostale arome.

Crnu sol možete kupiti u bio&bio poslovnicama i Internet trgovini, te u vegetarijanskom fast food restoranu Green Point u Varšavskoj ulici u Zagrebu.

2012-10-20

Veganski tartar

Ponegdje u Hrvatskoj može se kupiti veganski tartar, ali preskup je za količinu. Srećom, vegansku majonezu po normalnoj cijeni može se naći u manje više svakoj prodavaonici hrane, a tartar je lako napraviti od nje. 

Veganski tartar (C) Enola Knezevic 2012

Veganski tartar

Sastojci (za 4 porcije):
2 vrećice Omegol majoneze
3 velika ili 4 mala režnja češnjaka (oko 18 g)
2 jušne žlice suhog vlasca
4 delikatesna kisela krastavca (oko 50 g), nasjeckana
1 jušna žlica senfa (15 g)
1/2 čajne žličice šećera (2 g)

Priprema:
Sve sastojke stavite u blender i blendajte 2 minute. Možete upotrijebiti i multipraktik ili štapni blender. U dobro zatvorenoj posudi u hladnjaku tartar će izdržati barem 5 dana.

Napomena:
Ukoliko ipak želite kupiti veganski tartar (tj. remuladu), možete ga naći u Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama.

2012-10-10

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Ovo je jednostavna jesenska pita s podlogom od keksa. Ipak, potrebno je paliti pećnicu da se ispeče Hokkaido tikva. Preporučujem pečenje veće količine tikve (koliko stane na lim) odjednom jer dobro dođe i za juhu i za mnoga druga jela, a dobro podnosi zamrzavanje (preporučujem ju prethodno zgnječiti u pire). Kora Hokkaido tikve je jestiva i koristim ju u svim jelima u koja stavljam Hokkaido tikvu, ali, ukoliko vam se ne sviđa, ogulite ju.

Kardamom daje posebnu aromu, ali ako ga ne volite, zamijenite ga istom količinom cimeta.

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom, speculaas keksima, čokoladom i veganskim šlagom (C) Enola Knezevic 2012

Pita od Hokkaido tikve s kardamomom

Sastojci (za 8 kriški):
200 g veganskih Speculaas keksa 
50 g veganskog margarina
400 g pečene Hokkaido tikve
1 čajna žličica cimeta (2.6 g)
1/2 čajne žličice mljevenog kardamoma (1 g)
1/4 čajne žličice mljevenog đumbira (0.45 g)
Prstohvat mljevenih klinčića
Prstohvat mljevenog muškatnog oraščića
50 g veganske čokolade za kuhanje 
2 jušne žlice sojinog vrhnja (oko 35 g)

Priprema:
Kalup promjera 20 cm (ja sam koristila poklopac vatrostalne posude) obložite papirom za pečenje.

Speculaas kekse sameljite u multipraktiku ili mlincu za orahe. Dodajte veganski margarin i promiješajte da se smjesa sjedini. Smjesu utisnite u kalup pazeći da svugdje bude podjednake debljine.

Ohlađenu tikvu izmiksajte u pire s cimetom, kardamomom, đumbirom, klinčićima i muškatnim oraščićem. Pireom od tikve napunite koru od Speculaas keksa. 

Čokoladu natrgajte na kockice. Zagrijavajte ju u parnoj kupelji uz neprekidno miješanje dok se sasvim ne rastali. Pazite da ju ne zagrijete na previsoku temperaturu, nikad ne smije postati toliko vruća da vam opeče jezik. Dodajte čokoladi sojino vrhnje i dobro promiješajte da dobijete jednoličnu smjesu. Čokoladom premažite vrh pite. 

Pustite pitu da se ohladi. Narežite na 8 kriški i poslužite s veganskim šlagom.

Napomena:
Da biste ispekli Hokkaido tikvu ugrijte pećnicu na 200°C. Tikvu prepolovite i izdubite sjemenke (možete ih osušiti i sačuvati za sadnju). Očišćenu tikvu zavežite u vrećicu za pečenje, ili ju položite na lim za pečenje, nauljen ili obložen papirom za pečenje ili silikonskom podlogom, prerezanom stranom prema dolje. Pecite sat vremena. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, stavite u cjedilo da se ocijedi višak tekućine i pustite da se ohladi.

Pazite da ne pretjerate s klinčićima ili s muškatnim oraščićem, po prstohvat svakog je dovoljan. 

Kraš Speculaas keksi su veganski. Spar Speculaas keksi su bili veganski kad sam ih zadnji put kupila, prije par godina, tako da više nisam sigurna ni ima li ih ni jesu li veganski ako ih ima. Ako ih nađete provjerite sastav prije kupnje. Navodno su i Konzumovi K Plus Speculaas keksi veganski, no nisam još provjerila. Sumnjičava sam jer je jedan poznati hrvatski proizvođač prije 7 godina bez ikakvog upozorenja odjednom dodao sirutku u svoje Speculaas kekse koji su do tad bili veganski. Prije kupnje svakako pročitajte sastav. Update 2012-10-20: K Plus Speculaas keksi su veganski, u međuvremenu sam provjerila. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav. Update 2013-03-24: I Spar Speculaas keks su veganski. Ipak, za svaki slučaj, prije kupnje provjerite sastav.

Kardamom možete kupiti u bio&bio, Garden i Moj Bio poslovnicama i Internet trgovini. 


Veganski margarin možete kupiti u Mercatoru i u prodavaonicama zdrave hrane. 

Većina čokolada za kuhanje je veganska, ali, za svaki slučaj, provjerite sastav prije kupnje. 

2012-10-02

Časopis Chickpea

Source: Chickpea Magazine
U prethodnim postovima spomenula sam veganski časopis The Vegan Culinary Experience kojeg se može besplatno čitati i downloadati u pdf formatu. Nadam se da ste se pretplatili na newsletter da biste emailom bili obaviješteni o svakom novom broju.

Također, spomenula sam vegetarijanski časopis Vegetarian Times zbog mnoštva veganskih recepata koje objavljuje. Časopis nije besplatan, ali recepte se s vremenom objavi i na web stranici časopisa.

Chickpea je jedan od novijih veganskih časopisa koji uz recepte objavljuje i članke o aktivizmu i općenite savjete za preživljavanje vegana. Usto je imenjak ovog bloga. Netko bi mogao pomisliti da su svi vegani ludi za slanutkom, ali, istina je, manje više svatko tko proba humus i falafel postane lud za slanutkom, bio vegan ili ne. 

Objavljuje se 4 broja časopisa godišnje, a najnoviji je peti broj, za jesen ove godine. Chickpea časopis se može besplatno čitati online, ali ga se ne može downloadati. Tko želi može kupiti papirnatu ili digitalnu verziju.

Ima li boljeg načina za proslaviti početak jeseni od kuhanja jela s jabukama i tikvama prema receptima iz jesenskog broja Chickpea časopisa?

2012-09-25

Farinata s tikvicama

Prije nekoliko mjeseci objavila sam recept za farinatu s rukolom, a budući da je sad sezona tikvica (doduše već na izmaku) u zadnje vrijeme pripremam farinate s tikvicama. Recept je dosta sličan onom s rukolom, ali se koristi manje vode jer su je tikvice pune. Ova farinata je poprilično paprena, ako vam neki začin ne paše, izostavite ga.

Farinata s tikvicama (C) Enola Knezevic 2012

Farinata s tikvicama

Sastojci (za 4 porcije):
125 g slanutkovog brašna
1 srednje velika tikvica s korom (oko 250 g)
100 ml vode (1 dl)
2 čajne žličice maslinovog ulja (oko 9 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
1/4 čajne žličice papra
3/4 čajne žličice pahuljica chilija ili 1/4 čajne žličice chilija u prahu
1/2 čajne žličice sušenog provansalskog začinskog bilja
2 jušne žlice veganskog parmezana od oraha (10 g)

Priprema:
Naribajte tikvicu i pomiješajte ju sa solju, ali ju nemojte cijediti.

Slanutkovo brašno prosijte u veću zdjelu. Dodajte papar, chili, provansalsko začinsko bilje i veganski parmezan od oraha te promiješajte. Dodajte tikvicu, vodu i maslinovo ulje i dobro izmiješajte pjenjačom. Pustite da smjesa odstoji sat vremena. 

Ugrijte pećnicu na 220°C. Obložite manji lim za pečenje (20 cm * 25 cm) ili kalup za tortu (promjera oko 25 cm) papirom za pečenje. Rasporedite smjesu preko papira za pečenje da svugdje bude podjednake debljine. Pecite pola sata i testirajte čačkalicom. Nastavite peći sve dok je farinata s gornje strane mekana i dok se smjesa lijepi za čačkalicu. 

Pustite da se farinata malo ohladi. Narežite ju na komadiće veličine zalogaja ili kriške i poslužite sa svježom salatom.

Farinata s tikvicama, avokado, rajčica, crveni kupus (C) Enola Knezevic 2012
Sirova hrana: maseno 66%, kalorijski 50%, volumno otprilike 75%

2012-09-18

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama

Hokkaido tikve su idealne za punjenje jer im je i kora jestiva, a smjesa gljiva i maslina mi je posebno draga jer je jako umami. Karameliziranjem luka i gljiva taj okus se dodatno naglašava.

Hokkaidokürbis by Joho345 on Wikimedia Commons
Ako je Hokkaido tikvi dno ravno, može joj se samo odrezati vrh te vratiti nakon što ju se napuni, što izgleda jako efektno. Međutim, svako toliko naiđem na Hokkaido tikvu koja nema ravno dno, i potrebno ju je prepoloviti da bi ravno stajala u posudi za pečenje.

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama (C) Enola Knezevic 2012

Hokkaido tikva punjena gljivama i maslinama

Sastojci (za 2 porcije ako se poslužuje bez priloga ili 4 porcije ako se poslužuje s prilogom):
1 manja Hokkaido tikva (oko 600 g)
3 manje ili 2 veće glavice luka (oko 350 g)
350 g raznih gljiva (šampinjoni, lisičice, vrganji, shiitake), ako koristite suhe gljive, vagati nakon namakanja
50 g odkoštičenih zelenih maslina
1 jušna žlica ulja (oko 14 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
4 jušne žlice mljevenih badema (oko 34 g)
1/4 čajne žličice mljevenog papra (crnog ili šarenog)
2 prstohvata sušenog mažurana
2 jušne žlice veganskog parmezana od oraha (10 g)

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200°C. 

Ukoliko koristite suhe gljive, izlomite ih na manje komadiće, prelijte kipućom vodom i ostavite stajati barem pola sata.

Tikvu prepolovite (ili joj odrežite vrh) i izdubite sjemenke (možete ih osušiti i sačuvati za sadnju).

Očišćenu tikvu zavežite u vrećicu za pečenje, ili ju položite na nauljen protvan prerezanom stranom prema dolje. Pecite 40 minuta i testirajte. Tikvu treba biti lako probosti čačkalicom, ali se ne smije raspadati. Pečenu tikvu izvadite iz pećnice, ali nemojte ugasiti pećnicu.

Dok se tikva peče pripremite punjenje.

Luk narežite na polumjesece, a gljive na tanke ploške. Masline razrežite na četvrtine.

U većoj tavi ugrijte ulje na srednje jakoj vatri. Dodajte luk i smanjite vatru. Lagano miješajući pirjajte luk desetak minuta. Dodajte 1/4 čajne žličice soli i pirjajte još 5 minuta. Dodajte gljive i još 1/4 žličice soli i pirjajte uz povremeno miješanje dok ne ispari tekućina koju gljive puste. Dodajte masline, bademe, papar i mažuran, dobro promiješajte i skinite s vatre.

Napunite tikvu smjesom gljiva i maslina i pospite veganskim parmezanom od oraha. Vratite na 10 minuta u pećnicu da se zapeče.

Napomena:
Istom smjesom možete puniti i druge tikve. Prije mjesec dana njome sam punila patišon tikvice, kojima je tad bila sezona, i poslužila uz krumpiriće s ružmarinom iz pećnice.

Patišon tikvica punjena gljivama i maslinama, krumpirići iz pećnice s ružmarinom (C) Enola Knezevic 2012

Patišon tikvice nije potrebno prethodno peći. Tikvice izdubite da ostane samo tanka kora, meso tikvica tanko narežite (ako su sjemenke već velike i tvrde, uklonite ih), propirjajte zajedno s lukom i gljivama, napunite tikvice, zarežite ih na vrhu da para može izlaziti tijekom pečenja, ako ne mogu ravno stajati, stavite ih u posudice za pečenje, i pecite na 180°C u prethodno zagrijanoj pećnici dok tikvice ne bude lako probosti čačkalicom.

2012-09-11

Preokrenuti kolač od šljiva

Ovo je jedan od najjednostavnijih kolača, fila se peče skupa s biskvitom i nakon pečenja (i čekanja da se ohladi), treba ga samo okrenuti (ili čak niti to), narezati i poslužiti. 

Preokrenuti kolač od šljiva (C) Enola Knezevic 2012


Preokrenuti kolač od šljiva

Sastojci (za 8 kriški):
Oko 500 g šljiva, raspolovljenih i očišćenih
1 jušna žlica šećera (oko 15 g)
1 jušna žlica cimeta u prahu (oko 8 g)
1 jušna žlica ruma (oko 14 g)

Za biskvit:
110 g oštrog brašna (njemački tip 550)
35 g kukuruznog škroba (Gustina, Gussnela)
100 g šećera
3/4 čajne žličice sode bikarbone
3/4 čajne žličice praška za pecivo
prstohvat soli
150 ml sojinog mlijeka (oko 165 g)
2 čajne žličice arome vanilije
50 ml ulja neutralnog okusa (repičino, suncokretovo) (oko 45 g)
10 g naribane limunove korice
25 g badema u listićima

Šećer u prahu i cimet za posipanje

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 180°C. 

Dno kalupa za tortu promjera 24-26 cm prekrijte papirom za pečenje i zatvorite kalup, ili, ako koristite običan kalup, čitavog ga obložite papirom za pečenje.

Pomiješajte šljive sa šećerom, cimetom i rumom, te ih stavite na dno kalupa, prerezanom stranom prema dolje. 

Za biskvit:
Pomiješajte brašno, škrob, šećer, sodu bikarbonu, prašak za pecivo i sol. U posebnoj posudi pomiješajte sojino mlijeko, aromu vanilije, ulje i limunovu koricu. Ulijte drugu smjesu u prvu uz miješanje pjenjačom dok ne dobijete jednoličnu smjesu. Pazite da ne miješate predugo. Dodajte bademe u listićima i promiješajte.

Ulijte biskvit u kalup preko šljiva. 

Pecite 40 minuta i testirajte čačkalicom. Biskvit je pečen kad ne ostaje na čačkalici, ali šljive će ostavljati ljubičasti trag na njoj.

Kad je biskvit pečen, izvadite kolač iz pećnice. Pričekajte da se ohladi. Skinite obruč kalupa. Izokrenite na stalak za tortu i oprezno uklonite papir za pečenje. Narežite na 8 kriški. Prije posluživanja pospite cimetom i šećerom u prahu. 

Napomena:
Suprotno uvriježenom mišljenju, ne ishlapi sav alkohol tijekom pečenja. Ako pripremate ovaj kolač djeci, trudnicama, dojiljama, trezvenjacima, alkoholičarima ili pripadnicima religija koje zabranjuju alkohol, izostavite rum. Možete dodati malo arome ruma koja nije u alkoholnoj bazi. Također, pazite da ne koristite aromu vanilije u alkoholnoj bazi. 

Umjesto arome vanilije, možete 10 g šećera u biskvitu zamijeniti vanilin šećerom, ili možete dodati jednu žličicu praha vanilije. 

Ukoliko ste vi ili vaši gosti alergični na soju, umjesto sojinog mlijeka upotrijebite neko drugo biljno mlijeko, primjerice, Alpro bademovo mlijeko

Bademe u listićima Dr. Oetker (ili Schwartau) možete kupiti u svakom supermarketu, pa čak i u manjim prodavaonicama. Dosta su skupi, ali bademe možete i sami oguliti i narezati na (doduše, malo deblje) listiće. Da biste ogulili bademe prelijte ih vrućom vodom, pustite da odstoje desetak minuta, ocijedite i svaki badem stisnite među prstima iznad zdjele (bademi rado odlete na drugi kraj prostorije ako ih se ne uhvati u posudu). Nakon toga ih osušite u kuhinjskoj krpi i narežite.

2012-08-11

Veganski parmezan od oraha

U svom prvom postu oduševljeno sam pisala o delikatesnom francuskom kvascu koji je tad konačno postao dostupan u Hrvatskoj i linkala recept za veganski parmezan od badema. Budući da orasi imaju intenzivniji okus i više omega 3 nego bademi, radije koristim veganski parmezan od oraha nego veganski parmezan od badema. 

Veganski parmezan od oraha

Sastojci:
80 g mljevenih oraha
1 čajna žličica soli (6 g)

Priprema:
Sve sastojke izmiješajte. Koristite u pestu, kao dodatak tjesteninama, zapečenom povrću i manje više svim drugim slanim jelima. Čuvajte u hladnjaku u čvrsto zatvorenoj posudi do nekoliko tjedana.

2012-08-05

Puding od butternut tikve

Butternut tikva prija i u slatkim jelima, posebno kad joj se doda tzv. pumpkin spice mix. 

Puding od butternut tikve (C) Enola Knezevic 2012

Puding od butternut tikve

Sastojci (za 3 porcije):
300 g oguljene pečene butternut tikve
3 dl sojinog mlijeka (310 g)
2 jušne žlice kukuruznog škroba (15 g)
1/2 čajne žličice cimeta (1.3 g)
1/4 čajne žličice pimenta (oko 0.5 g)
1/4 čajne žličice đumbira u prahu (oko 0.5 g)
na vrh noža klinčića u prahu
1/2 čajne žličice vanilije u prahu ili 1 čajna žličica arome vanilije

Priprema:
Butternut tikvu i sojino mlijeko izmiksajte štapnim mikserom da dobijete glatku kremu. Dodajte začine i kukuruzni škrob i dobro promiješajte pjenjačom da ne ostanu grudice škroba. 

Kuhajte na laganoj vatri dok smjesa ne zavre i još minutu-dvije. Ulijte u zdjelice i ohladite na sobnu temperaturu. Stavite zdjelice u hladnjak na sat-dva da se puding stvrdne.

Poslužite s veganskim šlagom.

Napomena:
Cucurbita moschata ButternutDa biste ispekli butternut tikvu, prepolovite ju, izvadite sjemenke (operite ih, osušite i sačuvajte za sadnju) i polovice tikve stavite u vrećicu za pečenje ili prerezane strane kistom premažite uljem, stavite prerezanom stranom prema dolje na lim obložen papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljen i pecite na 200°C oko sat vremena. 

Slobodno dodajte više klinčića, ali pazite da ne pretjerate jer bi puding mogao postati nejestiv. 

Ako koristite nezaslađeno sojino mlijeko, možda ćete trebati dodatno zasladiti puding, koristite zaslađivač po želji.

Kukuruzni škrob se prodaje pod nazivima Gustin i Gussnel u manje više svakoj prodavaonici hrane.

Vaniliju u prahu možete kupiti u Garden i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama (bezobrazno je skupa pa ju kupujem preko ebaya). Možete i sami samljeti mahune vanilije ako je vaš blender dovoljno snažan. Možete koristiti sjemenke iz mahune vanilije. Na kraju krajeva, možete umjesto kukuruznog škroba upotrijebiti istu količinu praška za puding od vanilije i izostaviti vaniliju.

Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom može se kupiti u Mercatoru. 

2012-07-29

Salata od cannelini graha i patlidžana

Nakon juhe koja može biti kompletan obrok evo i jedne salate koja može biti glavno jelo. Za kompletan obrok preporučujem poslužiti ju na posteljici od zelene salate i jesti s kruhom.

Salata od cannellini graha i patlidžana (C) Enola Knezevic 2012


Salata od cannellini graha i patlidžana

Sastojci (za 3 porcije kao glavno jelo ili 6 porcija kao salata):
Jedan srednje velik patlidžan, od oko 350 g
1 čajna žličica maslinovog ulja (4.5 g)
2 velike ili 3 male rajčice (400 g)
Po jedna zelena, žuta i crvena paprika babura, svaka očišćena oko 125 g
1 ljuta paprika, ljutine po želji od jalapeño do habanere
350 g kuhanog, ocijeđenog i ispranog cannellini graha
Pola čajne žličice soli (3 g), ukoliko ne koristite grah iz konzerve koji je već slan
3 prstohvata sušenog vlasca
1/4 čajne žličice mljevenog papra, crnog ili šarenog (0.6 g)
2 jušne žlice bučinog ulja (28 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)

Priprema:
Ugrijte pećnicu na 200°C. Patlidžan prepolovite. Prerezani dio kistom namažite maslinovim uljem. Polovice patlidžana stavite na lim obložen papirom za pečenje, silikonskom podlogom za pečenje ili nauljen, prerezanom stanom prema dolje. Pecite patlidžan dok ne bude toliko mekan da čačkalica propadne kroz njega kad probije koru, oko 45 minuta. 

Pustite da se patlidžan ohladi. Ukoliko vam smeta kora, ogulite ga, ali za to nema objektivnog razloga, kora je jestiva. Narežite patlidžan na kockice stranica 2-3 cm. 

Rajčice narežite na tanke ploške. Slatke paprike očistite, narežite na uzdužne trake široke oko pola centimetra i zatim prepolovite. Ljutu papriku narežite na kolutiće, s tim da ne morate uklanjati sjemenke ukoliko vam njihova ljutina ne smeta. 

Pomiješajte sve sastojke i dobro izmiješajte da se začini, ulje i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Obavezno dobro ispecite patlidžan, ako ostane sirovih dijelova, neće biti fin. Jalapeño i habanera ljute paprike možete kupiti u Mercatoru i Intersparu, ali možete upotrijebiti i najobičnije ljute feferone.

2012-07-23

Veganska bučnica


Stock photo: marrow by vik02 on sxc.hu
Bučnica je vrlo popularna zagorska slana štrudla od velike bijele tikve (zvane buča) i svježeg kravljeg sira. Neki umjesto velike bijele tikve upotrijebe butternut tikvu ili bundevu, no takvu bučnicu još nisam probala.

Bučnicu je lako veganizirati tako da se umjesto svježeg kravljeg sira koristi svježi tofu, okus kojeg paše u slanim jelima. Da okus bude još sirastiji, upotrijebila sam i delikatesni francuski kvasac

Za usitnjavanje tofua, ribanje tikve, ribanje luka i na kraju miješanje svih sastojaka upotrijebila sam multipraktik, zbog čega je punjenje ispalo kremastije nego što je inače, ali sve to se može raditi i ručno, tofu se može zgnječiti rukama, gnječilicom za krumpir ili viljuškom. Tikvice nisam cijedila nakon ribanja, punjenje ipak nije bilo rijetko. 

Kore mogu biti bilo koje kupovne veganske (ili domaće, ali njih se drugačije mota). Za bučnicu na slici upotrijebljene su Hokus integralne kore kupljene u Sloveniji (nije mi poznato ima li kod nas za kupiti integralnih kora).

Veganska bučnica (C) Enola Knezevic 2012

Veganska bučnica

Sastojci (za 5 porcija - 10 komada kao na slici):
500 g veganskih kora za pite, integralnih ili bijelih
400 g velike bijele tikve (bez kore)
200 g svježeg, čvršćeg tofua
1 veća glavica luka (180 g)
1 čajna žličica mljevenog papra (2.3 g)
2 čajne žličice soli (12 g)
2 jušne žlice delikatesnog francuskog kvasca (10 g)
2 čajne žličice ulja (9 g)
4 čajne žličice sezama (10 g)
Po želji još ulja za premazivanje kora

Priprema:
Prema uputama na pakiranju kore na vrijeme izvadite iz hladnjaka ili zamrzivača, umotajte ih u mokru krpu i ostavite stajati. Ugrijte pećnicu na 180°C.

Tikvu i luk naribajte. Tofu usitnite među prstima, u multipraktiku ili gnječilicom za krumpir i dodajte povrću. Dodajte sol, papar i delikatesni francuski kvasac, te dobro promiješajte. 

Ukoliko želite, premažite kore za pitu uljem (to bi trebalo spriječiti pucanje, kao što vidite na slici, ja to nisam radila). Stavite po dvije kore jednu na drugu. U 500 g kora obično ima 5 kora, pa tu jednu koja vam je ostala presavinite na pola, bit će upola kraća štrudla, ali to nije problem. 

Na sredinu kora rasporedite nadjev, pazeći da na rubovima ostavite po 3 cm za presavijanje. Slobodne krajeve kora presavinite prema unutra i zatim zarolajte štrudle. 

Složite štrudle u lim za pečenje kojeg ste obložili papirom za pečenje, silikonskom podlogom ili samo nauljili. Kistom premažite štrudle s gornje strane uljem. Pospite štrudle sezamom.

Pecite 30 minuta. 

Bučnica prija vruća, ali i hladna drugi dan.

2012-07-17

Juha kao kompletan obrok

Konačno par dana normalnih temperatura zraka. Da je čitavo ljeto ovakvo, postalo bi mi četvrto omiljeno godišnje doba. Zasitne juhe i variva opet prijaju. 

Rijetko za obrok pripremam i juhu i glavno jelo i prilog i salatu. Radije pripremim jedno od toga, ili dvoje, a da to ipak bude kompletan obrok. 

Svaki dan nastojim jesti: 
  • neku mahunarku ili proizvod od mahunarke, zbog proteina (zapravo aminokiseline lizina, proteina ima u svemu, ali onima koji se za unos proteina oslanjaju samo na žitarice može uzmanjkati lizina), zbog vlakana, antioksidansa, minerala...:
    • grah (svih boja, i azuki, mung, crnooki grah)
    • grašak (svježi i sušeni - polovice)
    • slanutak
    • leću (svih boja)
    • mahune (zelene i žute)
    • bob
    • soju u zrnu, mladu zelenu soju, sojino mlijeko, tofu, tempeh (miso pastu i soja sos, no oni se koriste u manjim količinama)
    • kikiriki, kikiriki maslac
  • neku žitaricu (ili pseudožitaricu), ili pahuljice od žitarica, ili krumpir, ili kruh, zbog škroba kao glavnog izvora energije, zbog vlakana, minerala:
    • ječam
    • rižu (svih boja, svih oblika zrna)
    • kukuruz, palentu
    • heljdu
    • proso
    • quinou (zasad samo svijetlu, crvena i crna su mi puno preskupe)
    • zob (i zobene pahuljice)
    • pšenicu
    • amaranth
    • tjesteninu ili njoke
    • krušne mrvice
  • neko zeleno lisnato povrće (ili kupusnjače), zbog vitamina K, provitamina A i folne kiseline:
    • kelj
    • kupus (crveni, zeleni, savojski, mladi)
    • kelj pupčar
    • zelenu salatu (sve vrste, jedino iceberg ima nesto manje nutrijenata, ali ima i manje kalorija, pa jednostavno više pojedem)
    • špinat
    • rukolu
    • matovilac
    • blitvu
    • raštiku
    • kres
    • potočarku
    • poriluk
    • začinsko bilje u većim količinama (primjerice, pesto)
  • drugo povrće, zbog ostalih vitamina, minerala:
    • luk
    • mrkvu
    • celer
    • češnjak
    • paprike, slatke i ljute
    • rajčice
    • krastavce
    • tikvice, tikve razne
    • patlidžane
    • druge dijelove kupusnjača: brokulu, cvjetaču, korabicu, repu
    • rotkvice: crvene i daikon (nisam se još usudila probati crnu)
    • gljive razne (ubrajaju se u povrće, jer povrće nije botanička nego kulinarska kategorija)
Osim toga svaki dan nastojim jesti i sjemenke i/ili orašaste plodove zbog omega 3 i omega 6 esencijalnih masnih kiselina, minerala, a dobar su izvor i nekih vitamina (bademi su najbolji izvor vitamina E) i proteina; te voće zbog vitamina i minerala. To dvoje rjeđe stavim u juhu, a češće jedem kao desert, ali znam juhu od buče posuti tostiranim bučinim sjemenkama ili u ljute juhe od graha dodati avokado (ili u krem juhi koristim vegansko vrhnje od indijskih oraščića, kao nedavno u krem juhi od kopriva).

Da bi juha bila kompletan obrok, treba sadržavati mahunarku ili proizvod od mahunarke (može to biti i juha sa sojinim mlijekom ili juha s mljevenim kikirikijem), žitaricu ili krumpir ili proizvod od njih (može ju se zgusnuti zobenim pahuljicama, ili se, primjerice, juhu može jesti s kruhom), neko zeleno lisnato povrće i neko drugo povrće (luk će svakako biti u juhi, ali poželjno je koristiti još neko povrće).


Juha od ječma, cannellini graha i špinata (C) Enola Knezevic 2012

Juha od ječma, cannellini graha i špinata

Sastojci (za 4 porcije):
2 srednje velike glavice luka (250 g)
4 štapića celera duga 15-20 cm (60 g)
4 manje mrkve (150 g, vizualno je zanimljivije ako su dvije mrkve žute)
2 čajne žličice ulja (9 g)
Jedna i pol čajna žličica soli (9 g)
175 g špinata (svježeg ili smrznutog u listićima, ne propasiranog)
3 šalice povrtnog temeljca za juhu (ili vode, ili mješavine temeljca i vode; 7.5 dl, 750 g)
2 čajne žličice sušenog mažurana (1.2 g)
1 čajna žličica pimenta (1.9 g)
2 jušne žlice svježeg ljupčaca (6 g), ako ga uspijete naći (umjesto ljupčaca možete upotrijebiti peršin ukoliko vam odgovara okusom)
350 g kuhanog ječma
350 g kuhanog cannellini graha (ili nekog drugog bijelog graha), ocijeđenog i ispranog
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
2 jušne žlice svijetle miso paste (30 g)

Priprema:
Luk ogulite i narežite na tanke polumjesece, debljine 3-5 mm. Mrkve ogulite (ili ostružite), uzduž prepolovite i narežite na polukolutiće debljine 3-5 mm. Štapiće celera prerežite uzduž na 3-4 tanjih štapića i zatim narežite na sitne kockice. 

Na laganoj vatri pirjajte luk na ulju. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je pustio. Dodajte celer i pirjajte 2-3 minute. Dodajte mrkvu i špinat i pirjajte dok špinat ne povene (ili dok se smrznuti špinat ne odmrzne).

Dodajte temeljac za juhu, mažuran i piment i kuhajte na laganoj vatri dok mrkva ne omekša, 5-10 minuta. Dodajte ljupčac, ječam i cannellini grah. Promiješajte i kuhajte par minuta, samo da se zagriju dodani sastojci (jer su ječam i grah već kuhani).

Skinite s vatre. Pomiješajte miso pastu i soja sos, promiješajte (dodajte žlicu-dvije vode ako je potrebno) i dodajte u juhu. Dobro promiješajte da se miso pasta i soja sos ravnomjerno rasporede.

Napomena:
Miso je pasta od fermentirane soje i dodataka poput ječma ili riže (u SAD-u se može kupiti i miso pasta od slanutka za alergične na soju). Miso pastu možete kupiti u prodavaonicama zdrave hrane. Po želji u ovoj juhi možete koristiti i tamnu miso pastu, ali zbog intenzivnog okusa vjerojatno ćete morati smanjiti količinu. Svijetla miso pasta je jako fina i u namazima i u dresinzima za salatu. Finija mi je Mitoku svijetla miso pasta, koju sam prije kupovala u bio&bio, ali više je nema za kupiti, pa sad koristim njihovu Okinawa miso pastu. Miso se dodaje nakon kuhanja jer ako ga kuhate, gubi aromu. 

2012-07-11

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Jedno od omiljenih mi jela u kineskim restoranima su kuglice od rižinog brašna punjene slatkom pastom od azuki graha, obložene sezamom i pržene. Nisam se još odvažila pokušati ih sama pripremiti, više zbog prženja u dubokom ulju prema kojem imam averziju nego zbog komplicirane pripreme. 

Slatka pasta od azuki graha je popularna i u Japanu, gdje ju zovu an ili anko i sastojak je mnogih deserata. Jedan od popularnijih je dorayaki, palačinke (od običnog pšeničnog tijesta) punjene azuki pastom. Htjela sam da moje jelo bude zdravije, a budući da je heljda popularna u Japanu, ispekla sam heljdine palačinke. Iako se često svrstava u žitarice (i koristi na isti način), heljda je zapravo pseudožitarica i ne sadrži gluten, tako da su ove palačinke prikladne i za oboljele od celijakije.

Ovo jelo je desert, ali budući da je pripremljeno od mahunarke i sadrži puno proteina, može biti i kompletan obrok.

Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha (C) Enola Knezevic 2012


Palačinke od heljdinog brašna sa slatkom pastom od azuki graha

Sastojci (za 4 palačinke):
Slatka pasta od azuki graha:
500 g kuhanog, ocijeđenog, i ispranog azuki graha
prstohvat soli
100 g smeđeg šećera ili neki drugi zaslađivač po želji

Palačinke:
5 jušnih žlica sezama (oko 40 g; s crnim sezamom izgleda zanimljivije)
100 g heljdinog brašna
1 šalica vode (2.5 dl, 250 g)
Pola čajne žličice soli (3 g)
ulje za premazivanje tave

Priprema:
Slatka pasta od azuki graha:
Sve sastojke stavite u posudu za kuhanje. Kuhajte na laganoj vatri neprekidno miješajući i kuhačom (ili gnječilicom za pire krumpir) gnječeći grah dok se šećer ne rastali i pomiješa s grahom tako da nastane pasta (10-15 minuta).

Palačinke:
Sezam tostirajte. U veću zdjelu stavite heljdino brašno, vodu i sol. Dobro izmiješajte pjenjačom. Dodajte tostirani sezam i promiješajte. 

Papirnati ubrus namočite uljem. Tavu za palačinke ugrijte na srednje jakoj vatri, skinite ju s vatre, premažite uljem i zaimačom (šefljom, šefarkom, kaciolom) ulijte četvrtinu smjese. Naginjite tavu da se smjesa ravnomjerno rasporedi po dnu. Tavu vratite na vatru. Kad se palačinka na svim rubovima počne odvajati od tave, oprezno ju okrenite i pecite još minutu-dvije s druge strane. 

Na palačinku odmah rasporedite četvrtinu slatke paste od azuki graha i zarolajte ju.
Ponovite s preostalom smjesom. 

Napomena:
Slatku pastu od azuki graha možete propasirati kroz cjedilo da bude potpuno glatka (na japanskom: koshi-an) ili možete ostaviti kožice azuki graha u njoj, što daje zanimljiviju teksturu i više vlakana (tsubushi-an).

Azuki grah možete kupiti u svim prodavaonicama zdrave hrane i većim supermarketima. Heljdino brašno možete kupiti u Garden, Moj Bio i bio&bio poslovnicama i Internet trgovinama. U Mercatoru se prodaje Advent heljdino brašno, ali čujem da nije dobro (osobno ga nisam probala).

Veganski šlag na slici je Granovita sojin šlag u dozi pod tlakom koji se može kupiti u Mercatoru. 

2012-07-05

Krem juha od kopriva

Samoniklo jestivo bilje rijetko berem sama, i to samo kad sam sigurna da ga ne mogu zamijeniti nečim otrovnim. To se na kraju svede na šumske jagode, divlje kupine i kiselicu. Koprive još nisam brala za jelo. Obično bih ugledala biljku za koju bih pomislila da je kopriva, ali jedini način da to potvrdim bi bio - dodirnuti ju. Svaki put se zaista i radilo o koprivi, ali, svaki put nakon što bih utvrdila da se zaista radi o koprivi, ne bi mi više bilo do diranja kopriva. Nekima pak pekoče svojstvo koprive nije problem, i čak se natječu u jedenju sirovih kopriva.

Krem juha od kopriva (C) Enola Knezevic 2012


Krem juha od kopriva

Sastojci:
200 g luka (jedna velika ili dvije male glavice) 
150 g kopriva (jedno bio&bio pakiranje)
2 čajne žličice maslinovog ulja (9 g)
2 čajne žličice soli

Priprema:
Luk sitno nasjeckajte. Koprive operite i dobro ocijedite (upotrijebite centrifugu za salatu ako ju imate). Nije potrebno uklanjati peteljke. 

Ugrijte maslinovo ulje, dodajte luk, te ga pirjajte na laganoj vatri nekoliko minuta. Posolite luk i pirjajte dok ne ispari tekućina koju je luk pustio. Dodajte oprane koprive i pirjajte dok ne povenu. Ulijte temeljac za juhu, pustite da zavre i kuhajte na laganoj vatri desetak minuta. 

Štapnim mikserom pretvorite juhu u pire. Možete koristiti i obični blender, ali pazite da ne zatvorite čvrsto poklopac kako ga para ne bi izbila. U izmiksanu juhu umiješajte vrhnje od indijskih oraščića.

Napomena:
Koristim nezasoljen temeljac za juhu i zbog toga dodajem toliko soli. Ukoliko koristite slan temeljac za juhu (ili kupovni, od kocke ili od praha), prilagodite količinu soli. 

Koprive možete kupiti u bio&bio (samo u poslovnicama, u web trgovini ih nema). Kad rukujete koprivama, koristite rukavice.

2012-06-30

Kinpira od šparoga

U zadnje vrijeme šparoge najčešće pripremam u pećnici s wasabijem, prema ovom receptu Susan Voisin s bloga Fat-Free Vegan Kitchen.

Manje više svi recepti savjetuju da šparoge prelomimo i da ćemo u jednoj ruci dobiti drvenasti dio, a u drugoj mekani dio. To nije istina. Šparoge nemaju neku magičnu točku lomljenja.

Ako i lomite šparoge, nemojte bacati drvenaste krajeve. Možete ih iskoristiti za temeljac za juhu, no, kinpira je jelo u kojem žilavija tekstura ne smeta.

Kinpira od šparoga (C) Enola Knezevic 2012


Kinpira od šparoga

Sastojci:
150 g tvrđih krajeva šparoga (od oko pola kg šparoga)
1/2 jušne žlice ulja (7 g)
1 jušna žlica tostiranog, djelomično samljevenog integralnog sezama (7 g)
1 jušna žlica soja sosa (15 g)

Priprema:
Šparoge narežite na tanke štapiće, debele oko 3 mm (tanje stabljike narežite na 4, a deblje na 8 štapića). Ugrijte ulje u posudi s neprijanjajućim slojem na jakoj vatri. Dodajte štapiće šparoga i pržite nekoliko minuta, dok mjestimice ne porumene, uz povrememeno miješanje. Zalijte soja sosom i pržite još minutu neprekidno miješajući da se soja sos ravnomjerno rasporedi. Skinite s vatre, dodajte sezam i još jednom dobro promiješajte.

Napomena:
Umjesto sezama (ili uz sezam) možete upotrijebiti i čajnu žličicu wasabi praha.

2012-06-25

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića

Sirovojedi i alergični na soju često koriste indijske oraščiće za veganska vrhnja i sireve (iako indijski oraščići koji se mogu nabaviti u običnim prodavaonicama u pravilu nisu sirovi). Zbog svog blagog okusa, indijski oraščići mogu poslužiti i za pripremu veganskog vrhnja i sireva koji će se upotrijebiti u slasticama. Prije sam pisala o veganskom "kozjem siru" od indijskih oraščića, a na sličan način, samo puno jednostavnije, priprema se vegansko vrhnje od indijskih oraščića.

Vegansko vrhnje od indijskih oraščića

Sastojci:
200 g indijskih oraščića, neprženih i nezasoljenih
250 ml vode (2.5 dl, 1 šalica)
Voda za namakanje

Priprema:
Namačite indijske oraščiće u vodi 5 sati. Ako ćete ih namakati duže ili preko noći, stavite ih u hladnjak. Ocijedite indijske oraščiće i isperite ih. Dobit ćete oko 250 g namočenih indijskih oraščića. Stavite ih u posudu blendera, zajedno s 250 ml vode i blendajte, najprije na manjoj, a zatim na većoj brzini, dok ne dobijete glatku kremu. Dobili ste malo gušće vegansko vrhnje. Ako vam treba rjeđe vegansko vrhnje, poput sojinog vrhnja za kuhanje, razrijedite ga vodom. Vrhnje od indijskih oraščića može stajati u hladnjaku 3 dana.

Krumpir salata s kremastim dressingom; vrhnje od indijskih oraščića (C) Enola Knezevic 2012


Krumpir salata s kremastim dressingom

Sastojci (za 2 porcije kao prilog ili 4 porcije kao salata):
Oko 750 g čvrstih / voštanih krumpira (koji drže oblik kad su kuhani)
Polovica jedne male glavice luka (oko 30 g)

Za dressing:
150 g vrhnja od indijskih oraščića
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica senfa (5 g)
1/2 čajne žličice soli (3 g)
3 prstohvata sušenog kopra

Priprema:
Krumpire dobro operite. Kuhajte ih u vodi na laganoj vatri dok ne bude lako probosti ih viljuškom (oko sat vremena, ovisno o veličini krumpira). Potopite kuhane krumpire u hladnu vodu. 

U međuvremenu pripremite dressing. Pomiješajte sve sastojke dressinga i dobro pjenjačom izmiješajte.

Kad su krumpiri ohlađeni, narežite ih na komadiće veličine zalogaja (ne treba ih guliti). Luk narežite na tanke polukolutiće i dodajte ga krumpiru protrljavši ga između prstiju da se slojevi odvoje. Prelijte dressingom, promiješajte i malo ohladite u hladnjaku prije posluživanja. 

2012-06-20

Kres i o zamrzavanju tofua

Ove riže se sjećate iz furikake posta:

Teriyaki tofu s kresom i riža sa sezam - nori - shiso furikake (C) Enola Knezevic 2012

Ali, koji su to prilozi uz rižu? Tofu prepoznajete, no to nije običan tofu. 

Blok tofua sam najprije zamrznula u njegovom pakiranju. Zamrzavanje mijenja teksturu tofua, čini ga zrnatijim, izvlači vodu iz njega i uzrokuje da bolje upija marinadu. Tofu je potrebno držati u zamrzivaču barem 48 sati, a može ga se držati mjesecima. Ukoliko naiđete na rasprodaju tofua zbog skorog isteka roka trajanja, kupite onoliko koliko vam stane u zamrzivač, isplati se. 

Da biste odmznuli smrznuti tofu, večer prije ga stavite u hladnjak, ili ga možete na brzinu odmrznuti u mikrovalnoj pećnici. Iz tako odmrznutog tofua jednostavno je istisnuti vodu, a možete ga i prešati, što sam opisala u ovom receptu. Zatim tofu marinirajte u marinadi po izboru. Ovdje sam koristila samo kupovni teriyaki sos.

Pržite na srednje jakoj vatri na malo ulja s obje strane minutu-dvije.

A što je to na tofuu? 

Teriyaki tofu s kresom (C) Enola Knezevic 2012

To je kres, vrsta kupusnjača. Kres je vjerojatno najjednostavnije uzgojiti kod kuće od svih biljaka.

Kres (C) Enola Knezevic 2012

Ima lagano papreni okus, poput svoje rođakinje potočarke. Fin je i u sendvičima i salatama. Količina posuta po tofuu na prvoj slici ima svega 4 kcal, ali zadovoljava 75% preporučenog dnevnog unosa vitamina K.

Odustala sam od klijanja kresa jer je sjemenke nemoguće isprati zbog gela kojeg ispuštaju, a ako ih ne ispirem (što nije potrebno prema nekim uputama), ne usuđujem ih se ni jesti. Zato uzgajam mladice. Posijem ih po tankom sloju zemlje na tanjuru i nekoliko puta na dan poprskam vodom. Držim ih na prozorskoj dasci. Nakon tjedan dana mladice su spremne za jelo. Kad su visoke 5 cm, odrežem ih škarama i operem u cjedilu. Osušim ih laganim tapkanjem kuhinjskom krpom da ne bi previše smočile jelo i pospem po kojem god jelu. Znam ih čak i same jesti.

Sjeme kresa za klijanje i klice kresa možete kupiti u Moj Bio prodavaonici i Internet trgovini. Sjeme kresa prodaje i Biodar Internet trgovina sirove hrane. Teriyaki sos marke Kikkoman možete kupiti u svakom većem supermarketu. Teriyaki sos možete i sami napraviti tako da pomiješate jednake količine soja sosa i mirina - slatkog vina od riže za kuhanje. Iako je lakše naći gotov teriyaki sos nego mirin, mirin je dobro imati za japanska jela. Možete ga kupiti u Mercatoru, bio&bio i Gardenu.

2012-06-15

Salata od komorača i naranči

Nakon sirovog dipa, evo i jedne sirove salate koja osvježava u vrijeme paklenih vrućina. Klasičnoj kombinaciji naranče i komorača, koji se izvrsno nadopunjuju, dodala sam svoj omiljeni umeboshi ocat i nešto zelenjave. 

Salata od komorača i naranči (C) Enola Knezevic 2012

Salata od komorača i naranči

Sastojci (za 4 porcije):
1 gomolj komorača (oko 200 g jestivog materijala)
3 naranče (oko 250 g fileta naranči)
100 g mladog luka (2-4 komada)
200 g zelene salate, primjerice, puterice
1 jušna žlica umeboshi octa (15 g)

Priprema:
Odrežite gornji zeleni dio komorača (možete ga sačuvati za temeljac za juhu). Komorač narežite na tanke tanke trakice, najbolje guljačem krumpira. 

Naranče filetirajte kako je opisano ovdje. Listove zelene salate operite, osušite i natrgajte na komadiće veličine zalogaja. Mladi luk narežite na kolutiće debljine 0.5-1 cm. 

Sve sastojke stavite u zdjelu, prelijte umeboshi octom i lagano promiješajte rukama pazeći da ih ne zgnječite. Poslužite u zdjelicama.

Napomena:
Umjesto umeboshi octa možete koristiti i neki drugi ocat. Budući da je umeboshi ocat slan, a ostali nisu, vjerojatno ćete za maksimalno naglašavanje okusa trebati dodati malo soli.

2012-06-10

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Ovo je jako jednostavno i brzo, a opet fino jelo. U zadnje vrijeme ga pripremam svaki tjedan. Umak od kikirikija možete poslužiti i uz drugo povrće (kuhano ili sirovo), te uz prženi tofu, seitan ili tempeh.

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija (C) Enola Knezevic 2012

Brokula kuhana na pari s umakom od kikirikija

Sastojci (za 4 porcije):
Brokula:
1 kg brokule
 Voda za kuhanje na pari

Umak:
6 jušnih žlica kikiriki maslaca (oko 100 g)
2 čajne žličice soja sosa (10 g)
1 čajna žličica soli, ukoliko koristite nezasoljen kikiriki maslac (6 g)
Voda od kuhanja brokule

Priprema:
Brokula:
Odvojite cvjetiće brokule (stabljike sačuvajte za kinpiru ili za povrtni temeljac za juhu). Cvjetiće brokule kuhajte na pari dok ne budu željene tvrdoće (osobno volim da ostanu al dente). Kad je brokula kuhana, šokirajte ju: ubacite ju u zdjelu hladne vode da bi se zaustavilo kuhanje i očuvala boja. 

Umak:
Umak pripremite čim je brokula kuhana jer se mora pripremati s vrućom vodom. Pomiješajte 180 ml (oko 3/4 šalice) vode od kuhanja brokule, kikiriki maslac, soja sos i sol (ako ju koristite). Dobro izmiješajte pjenjačom dok ne dobijete glatku smjesu.

2012-06-05

Ružićasti smoothie

Ovaj smoothie je pun antioksidansa. Orašasti plodovi ili sjemenke dodaju se da bi se karotenoidi bolje apsorbirali (kraj toliko voća teško ih je okusiti). Može se dodati i ulje, ali cjelovitim namirnicama se osim masnoća dobiju i ostali korisni nutrijenti i fitokemikalije. 

Ružićasti smoothie (C) Enola Knezevic 2012

Ružićasti smoothie

Sastojci (za 3 porcije):
Sok 2 ružićasta grejpfruta (200 g)
4 oguljena kivija (200 g)
20 g orašastih plodova ili sjemenki, primjerice pinjola, badema, makadamija oraščića...
150 g smrznutih malina

Priprema:
Stavite sve sastojke osim smrznutih malina u blender. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa. Dodajte maline i blendajte prvo na najmanjoj, a zatim na većoj brzini, dok sve maline ne budu usitnjene. 

Napomena:
Ružićasti grejpfrut se ovdje koristi prvenstveno zbog antioksidansa likopena (kojeg također nalazimo u rajčicama i u lubenicama). Smoothie će biti ružićast i ako upotrijebite sok žutog grejpfruta.

Upotrijebite orašaste plodove ili sjemenke koje vaš blender može samljeti. Osobno sam koristila pinjole jer su mekani, a blender mi nije odveć snažan. 

Možete upotrijebiti i svježe maline, ali tad će smoothie biti puno rjeđi (manje viskozan).

2012-05-30

Salsa verde

Ovaj instant osvježavajuć dip prija u vrijeme paklenih vrućina. 

Salsa verde (C) Enola Knezevic 2012

Salsa verde

Sastojci (za 4 porcije):
1 zelena paprika babura (oko 130 g)
2 veća ili 4 manja mlada luka (oko 100 g)
6 zelenih jalapeño paprika (oko 30 g) 
10 pupoljaka kapara (oko 5 g)
50 g zelenih maslina bez koštica
Sok jednog limuna ili limete (2 jušne žlice, 30 g)
1 jušna žlica maslinovog ulja (oko 14 g)
Prstohvat svježe mljevenog crnog papra
Po želji zeleni Tabasco sos

Priprema:
Paprike očistite od sjemenki i membrana. Kapare isperite u cjedilu. Sve sastojke stavite u posudu multipraktika ili sjeckalicu i pulsiranjem usitnite. Ukoliko koristite blender, pazite da ne blendate predugo da ne biste umjesto dipa s teksturom dobili pastu. Možete sve sastojke i nožem sitno nasjeckati. Poslužite s tortilja čipsom, kruhom ili na brusketama. 

Napomena:
Jalapeño paprike možete kupiti u Mercatoru, Intersparu, a vjerojatno i u drugim supermarketima. Ako koristite usoljene, a ne ukiseljene kapare, dovoljno je sastrugati sol s njih. Dodajte svježi korijander ako ga volite.

Ukoliko ste raw foodist, trebat ćete sirove masline i kapare. Nažalost, nije mi poznato mogu li se kupiti kod nas.

2012-05-26

Edo, taro, i jednostavni puding od čokolade

U Mercatoru se pojavilo novo povrće, na policama s egzotičnim voćem i povrćem. Zove se edo. Edo je vrsta tara. Jednu drugu vrstu tara nekoliko puta sam kupila u indijskom supermarketu u Grazu i jako mi se svidio.

Taro je povrće slično krumpiru i priprema se na iste načine kao i krumpir. Za razliku od krumpira, ne smije se jesti sirov (da, da, krumpir se smije jesti sirov, ali o tome nekom drugom prilikom).

Taro je idealan za slatka jela, a jedno od omiljenih mi je puding od tapioke i tara. No, ovaj čokoladni puding je jednostavniji za pripremu. 

Jednostavni puding od čokolade i eda / tara (C) Enola Knezevic 2012

Jednostavni puding od čokolade

Sastojci (za 4 porcije):
450 g eda / tara, oguljenog i narezanog na ploškice debele oko pola centimetra
Voda za kuhanje
200 g naribane čokolade za kuhanje

Priprema:
Edo / taro kuhajte u vodi dok ne omekša, oko 20 minuta. Ocijedite ga, ali sačuvajte vodu. U posudu blendera stavite kuhani edo / taro, 300 g (3 dl) vode od kuhanja i naribanu čokoladu za kuhanje. Blendajte dok ne nastane jednolična smjesa. Poslužite vruće. 

Napomena:
Sirovi taro može iritirati kožu. Ukoliko vam je koža osjetljiva, koristite rukavice ili odmah operite ruke nakon guljenja i rezanja tara.

Većina čokolada za kuhanje je veganska, ali za svaki slučaj provjerite sastav.

2012-05-21

Humus

Humus je vjerojatno najpopularniji namaz / dip od povrća među veganima širom svijeta. I neveganima je omiljen jer je vrlo ukusan, a budući da se priprema od mahunarke zdraviji je nego mnogi kupovni namazi. Tradicionalno se za pripremu humusa koristi sezamova pasta tahini, sezam izmiksan dok sam ne pusti ulje (po mogućnosti bez dodavanja sezamovog ulja posebno) u glatku pastu. Ali, tahini je u Hrvatskoj poprilično skup, a većina blendera nije toliko snažna da ga napravi od sezama. 

Umjesto tahinija za humus možete koristiti i samo mljevene sjemenke sezama, bez da žrtvujete okus. Ako vam je blender preslab za napraviti tahini, ionako ne biste mogli humus izblendati toliko da bude potpuno kremast, a u humusu s teksturom sjemenke sezama ne smetaju.

Humus 

Humus (C) Enola Knezevic 2012

3 režnja češnjaka (oko 15 g) ili prema ukusu
1 jušna žlica (14 g) maslinovog ulja
720 g kuhanog (ili 3 konzerve) slanutka, ocijeđenog i ispranog
2 jušne žlice limunovog soka (30 g)
1 čajna žličica soli (6 g)
Voda, tek onoliko koliko je potrebno vašem blenderu ili multipraktiku da napravi humus
Kumin, slatka začinska paprika i maslinovo ulje za ukrašavanje

Priprema:
Češnjak zgnječite prešom ili nožem na dasci.

U blender ili posudu multipraktika stavite sve sastojke osim sastojaka za ukrašavanje. Blendajte, prvo na manjoj, a zatim na većoj brzini. Ukoliko je potrebno, svako toliko isključite blender i metlicom pogurnite sadržaj prema nožu blendera. Prilikom blendanja dodajte onoliko vode koliko je potrebno da biste dobili humus željenje konzistencije. Ukoliko ćete humus koristiti kao dressing za salatu, slobodno dodajte više vode. Ako ćete ga pak koristiti kao namaz ili dip, nikako nemojte dodati više od 100 ml vode.

Rasporedite humus u zdjelice, pospite kuminom i slatkom začinskom paprikom te ulijte malo maslinovog ulja na površinu. Poslužite s kruhom po izboru, štapićima celera i mrkve ili upotrijebite kao dressing za salatu.

Varijacija: Humus s pečenim paprikama
Prije blendanja dodajte 3 veće ili 4 manje pečene paprike (oko 240 g), prethodno dobro ocijeđene. Udvostručite količinu češnjaka. Budući da su kupovne pečene paprike (iz tegli) kisele i slane, prilagodite količinu limunovog soka i soli. Osobno smanjim količinu soli za četvrtinu, a količinu limunovog soka ne mijenjam.

Napomena: 
Ukoliko ipak poželite koristiti kupovni tahini, možete ga naći u Mercatoru i bio&bio prodavaonicama.

Pazite da umjesto kumina ne upotrijebite krivi začin - kim.